Apple er dobbelt klemt af handelskrigen

Da Apple har en markedsandel for smartphones på 9 pct. i Kina, så er det ifølge branchekender sandsynligt, at Apple vil blive udvalgt til gengældelsestold.
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Mark Lennihan
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Mark Lennihan
AF RITZAU FINANS

Amerikanske Apple, som har glædet forbrugere verden over med iPod, iPhone og iPad, og som målt på markedsværdi er verdens dyreste børsnoterede selskab, sidder potentielt fastklemt som en lus mellem to negle i en eskalerende handelskrig mellem USA og Kina.

Apples mest succesfulde og profitable produkt, iPhonen, er nemlig produceret i Kina og kan derfor blive pålagt told, når de ankommer til USA, hvis handelskrigen optrappes. Samtidig er Kina det største marked for Apple, når man ser bort fra USA, og derfor er Apple sårbar, hvis eller når kineserne vælger at slå tilbage mod USA.

Det skriver The Wall Street Journal tirsdag.

"De bør være nervøse," siger David Dollar. Han arbejder i dag ved Brookings Institute, men var i sin tid det amerikanske finansministeriums repræsentant i Kina, da Barack Obama var præsident.

Sandsynligt med gengældelse

Smartphones er indtil nu ikke en del af handelskrigen. De var nemlig ikke med på listen over de varer for 34 mia. dollar, som USA lagde told på den 1. juli, og produktgruppen er heller ikke med i den gruppe varer til 16 mia. dollar, der efter planen pålægges samme told til august.

Smartphones er heller ikke med i den fortegnelse over varer for 200 mia. dollar, som handelsministeriet i USA har udarbejdet og fremlagt til høring med henblik på told på 10 pct., men vælger USA at lægge told på varer for 500 mia. dollar, som præsident Donald Trump i sidste uge i et interview truede med, så er der ingen vej udenom, da Kinas eksport til USA i 2017 lå på 505 mia. dollar. Der blev nemlig sidste år fragtet smartphones fra Kina til USA for 45 mia. dollar.

Kina importerer alene for 130 mia. dollar fra USA, så landet vil ikke kunne svare igen med samme mønt, men da Apple har en markedsandel for smartphones på 9 pct. i Kina, så er det ifølge David Dollar sandsynligt, at Apple vil blive udvalgt til gengældelsestold.

Kina kan dog også ramme Apple på anden vis, da selskabet har 40 butikker i landet, ligesom App Store i Kina har den højeste omsætning af alle App Stores.

Kina og USA også i klemme

Men Apple er verdens mest værdifulde selskab, og samtidig har det den største bankbog af alle noterede selskaber. Derfor kan både Kina og USA også komme i klemme, hvis man spiller for meget med musklerne over for Apple, skriver The Wall Street Journal.

I USA vil forbrugerne sikkert ikke være glade for dyrere iPhones, ligesom Apple bidrager gevaldigt til USA's økonomi. Apple har selv opgjort, at koncernen over de kommende fem år vil bidrage med 350 mia. dollar til den amerikanske økonomi i form af investeringer i USA og skattebetalinger i landet, herunder en engangsbetaling på 38 mia. dollar som følge af Donald Trumps skattereform fra sidste år - i forbindelse med at man trækker penge fra udlandet hjem til USA.

I Kina er der også en del på spil. Apple har 10.000 medarbejdere i landet, men ifølge æblekoncernens egen opgørelser, så er 3 mio. jobs i landet skabt gennem Apples supply chain af underleverandører, mens 1,5 mio. app-udviklere i Kina er afhængige af Apple.

"Det er som et dobbeltægget sværd. Hvis Kinas regering virkelig forsøger at gøre noget, så vil det ramme dem selv," siger Yuqing Xing, økonomiprofessor ved National Graduate Institute for Policy Studies i Tokyo, til avisen.

Apples aktie har en markedsværdi på næsten 942 mia. dollar. Det er 70-100 mia. dollar mere end nummer to og tre på listen, som er Amazon og Alphabet, Googles datterselskab.

USA og Kina er i handelskrig – Apple kan blive blandt de første ofre

DI: Her er konsekvenserne af handelskrigen for danske it-virksomheder

Ulmende handelskrig mellem USA og EU følges tæt af dansk tech-industri

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også