ITWatch

Vestager på vej med hammeren mod Google

EU's konkurrencekommissær er få uger fra at offentliggøre resultatet af undersøgelsen af Googles mulige markedsmisbrug. Afgørelsen vil ifølge Financial Times gå Google imod.

Foto: Ritzau Scanpix/Marcio Jose Sanchez

Margrethe Vestager, EU's danske kommissær med ansvar for konkurrenceområdet, er kun få uger fra at offentliggøre sin afgørelse i undersøgelsen af Googles mulige misbrug af sin dominerende stilling gennem det mobile styresystem Android.

Og afgørelsen fra Vestager vil gå Google imod på baggrund af, at Google skal have dikteret ulovlige vilkår til mobilproducenter, der anvender Android, hvilket har skadet konkurrencen og begrænset forbrugernes valgmuligheder.

Det skriver Financial Times onsdag aften med henvisning til kilder med indsigt i sagen.

Google har dog hele vejen igennem afvist EU-Kommissionens mistanke om, at man har overtrådt reglerne.

Undersøgelsen af Googles adfærd omkring Android er den vigtigste af tre undersøgelser, kommissionen har af Googles konkurrenceadfærd, og kommissionen kan potentielt lange en bøde på hele 11 mia. dollar – eller næsten 70 mia. dollar – da det svarer til 10 pct. af omsætningen globalt i Googles moderselskab, Alphabet. Det vil være den mest omfattende og indgribende afgørelse i Googles forretningsmodel hidtil, skriver avisen.

Hvis – eller måske når – den danske kommissær lader hammeren falde i undersøgelsen omkring Android, der er det mest udbredte styresystem til smartphones i verden, så vil det være endnu en optrapning af EU's konflikt med Google, som startede for otte år siden. I den første af tre undersøgelser har Margrethe Vestager nemlig allerede uddelt en bøde på 2,4 mia. dollar eller mere end 15 mia. kr. til Google, fordi man fandt, at selskabet forfordelte konkurrerende nettjenester til prissammenligning i forhold til Googles egen, når brugerne anvendte Googles søgemaskine.

Den sidste af kommissionens undersøgelser mod Google går på en mistanke om, at koncernen har holdt konkurrenter ude fra hjemmesider, som anvender Googles søgefunktionalitet og bannerannoncer.

Ifølge Financial Times bruges Android i 80 pct. af alle smartphones i verden, og det er en meget vigtig del af Googles fremtidige forretningsmodel, da mobilsøgninger ventes at stige endnu mere, end de allerede har gjort.

Kommissionen påpegede i 2016, da man åbnede sin undersøgelse, at man mener, Google har anvendt licensbetingelser for Android, som har favoriseret Googles egne applikationer så som browseren Chrome og Google Play, ligesom man forhindrede mobilproducenterne i at anvende en open-source version af Android og tilbød finansielle fordele, hvis producenterne fra start lod Googles søgemaskine være installeret på deres telefoner.

Google har dog argumenteret, at der er hård konkurrence med Apples iOS-system, at konkurrenterne på de forskellige applikationers områder kun er "et download" væk, og at Android som system virker bedre, hvis basale applikationer fra Google er med.

Android blev lanceret i 2007.

Mere fra ITWatch

Itm8 får nye ejere i stor handel

Kapitalfonden Axcel har købt it-virksomheden Itm8 i, hvad der ifølge Børsen er kapitalfondens største opkøb til dato. Partner erkender, at der er tale om en stor mundfuld.

Freelance it-konsulenthus lander rekordresultat

IT-konsulenthus landede i 2021 en omsætning på 618 mio. kr., og det er ny rekord for freelance-konsulenthuset. Usikkerheden i verden i forbindelse med pandemien og konflikten i Ukraine har haft positiv indvirkning på selskabets resultat, ifølge selskabets adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs