ITWatch

ZTE indgår aftale med USA om bøde

Kinesisk mobilselskab indgår aftale med USA om at betale stor bøde.

Foto: Ritzau Scanpix

Den kinesiske mobilproducent ZTE har indgået en aftale med det amerikanske handelsministerium om at betale en større bøde til den amerikanske stat mod til gengæld at få løftet USA's embargo mod selskabet.

Det erfarer Bloomberg News fra to kilder med kendskab til aftalen fredag.

Der sættes endnu ikke noget tal på bøden, men efter sigende vil ZTE også skulle foretage ændringer i ledelsen og ansætte en såkaldt amerikansk "compliance officer", der kan sikre, at selskabet fremadrettet ikke bryder reglerne.

ZTE er ellers blevet pålagt sanktioner af den amerikanske administration, som forbyder amerikanske virksomheder at sælge produkter til mobilproducenten i hele syv år.

Det har været betragtet som en livstruende sanktion mod det kinesiske selskab, fordi op mod 60 pct., ifølge en opgørelse fra The Wall Street Journal, af indmaden i ZTE's mobiltelefoner kommer fra amerikanske selskaber som Qualcomm, SanDisk og SkyWorks.

Sanktionerne mod ZTE blev indført, fordi de amerikanske myndigheder fandt, at ZTE havde brudt amerikanske regler om at sælge teknologi til Iran. Det var tilbage i 2016, og ZTE indgik i 2017 en aftale om at betale 1,2 mia. dollar i bøde.

Senere viste det sig dog, at selskabet ikke straffede de medarbejdere, som havde stået for den illegale handel, men i stedet udbetalte bonusser til dem. Og det betød, at det amerikanske handelsministerium i april i år udstedte det syvårige forbud.

En aftale, som redder ZTE, modtages dog ikke positivt i kongressen i USA. Således tweeter senator Marco Rubio, republikaner fra Florida, at det en "great deal" for Kina og ZTE, skriver Bloomberg News.

USA's præsident, Donald Trump, der om nogen har raslet med sablen omkring samhandelen med Kina og sanktioner mod Iran, overraskede mange, da han søndag for snart to uger siden tweetede, at han havde instrueret sin administration om at finde en løsning for ZTE, der kunne sikre dens overlevelse og redde arbejdspladser.

/ritzau/FINANS

Trump rækker hjælpende hånd til kinesisk mobilproducent 

Forbud mod salg i USA knækker kinesisk mobilproducent 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs