ITWatch

Folketinget sender data om danskere til Google

Når danskerne benytter apps fra offentlige institutioner, ryger deres data videre til tech-giganter, som kan bruge det til egen vinding. Flere vil nu ændre praksis.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Marcio Jose Sanchez

Værdifulde data om danskernes færden på internettet er røget fra Folketinget, DSB, Danmarks Radio og andre offentlige institutioner til mediegiganterne Google og Facebook.

Det viser en kortlægning, som Jyllands-Posten i dag lægger frem – og den får flere institutioner til at lægge sig fladt ned og ændre praksis

Folketinget har udarbejdet en tv-app, hvor det er muligt at følge de politiske debatter. Appen sender oplysninger om brugernes adfærd videre til Googles DoubleClick, der administrerer Googles annoncesalg.

"Min færden på Folketingets app fortæller noget om mine interesser for politik og måske også om mine politiske holdninger. Det er enormt følsomt, og det giver ingen mening, at Folketinget skal føde Google med disse data. På den måde kan Google i den grad målrette en politisk kampagne,"siger Filip Wallberg, journalistisk lektor på Syddansk Universitet og forsker i digitale og sociale medier.

It-projektleder i Folketinget Anders Gilbro Nielsen erkender, at brugen af Googles DoubleClick kan "skabe tvivl om, hvorvidt Folketinget udveksler data med tredjepart".

På baggrund af Jyllands-Postens henvendelse har Folketinget nu besluttet at stoppe brugen af de omtalte tjenester "i nær fremtid".

Fra DSB’s app er der blevet sendt oplysninger om brugernes e-mail, mobilnummer og detaljer om deres telefoner videre til Google. Også det skal nu stoppes, lyder det fra Aske Wieth-Knudsen, underdirektør i DSB.

Også Skat og nogle kommuner har sendt data om deres brugeres færden videre til Google, mens to af Danmarks Radios mest populære underholdningsprogrammer har tilbudt seerne en app, som har sendt data direkte videre til Facebook.

"Her må vi lægge os fladt ned," lyder det fra DR, som lover, at kontrollen med, hvor brugernes data havner, bliver bedre fremover.

Mere fra ITWatch

Dansk AI-virksomhed satser på sorte tal i år

Investorernes fokus på indtjening frem for vækst for enhver pris, har fået den danske AI-virksomhed 2021.ai til at justere sin strategi. Nu er sorte tal på bundlinjen for første gang inden for rækkevidde.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs