ITWatch

Luxembourg nægter at have givet Amazon skattefordel

Luxembourg nægter at have givet Amazon skattefordel for 1,8 mia. kr. og anker EU-Kommissionens afgørelse.

Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

Luxembourgs regering appellerer EU-Kommissionens afgørelse, om at landet skal have givet en fordelagtig skatteaftale til den amerikanske it-gigant Amazon.

Luxembourg mener ikke, at EU-Kommissionen har bevist, at der er en fordelagtig aftale, lyder det i en udtalelse. 

EU-Kommissionen sagde i oktober, at Amazon i årevis har betalt for lidt i skat. 

Skattefordelene løber op i 250 millioner euro (1,86 mia. kr.). Luxembourg skal kræve pengene tilbage, har kommissionen oplyst. 

Ifølge EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er næsten tre fjerdedele af Amazons overskud i Luxembourg ikke beskattet. 

"Med andre ord blev Amazon tilladt at betale fire gange mindre i skat end andre lokale virksomheder, der er omfattet af samme nationale regler."

"Det er ulovligt i forhold til EU's statsstøtteregler. Medlemsstaterne kan ikke give selektive skattefordele til multinationale selskaber, der ikke er tilgængelige for andre," sagde hun i en pressemeddelelse i starten af oktober. 

Kommissionen har foretaget en treårig undersøgelse af en skatteaftale i Luxembourg fra 2003, der senere blev forlænget i 2011. 

Aftalen tillod ifølge nyhedsbureauet Reuters, at et datterselskab i Amazon kunne betale mindre skat end andre virksomheder.

Aftalen gjorde det muligt for firmaet at flytte store dele af sit overskud fra et Amazon-koncernselskab, der er skattepligtigt i Luxembourg, videre til datterselskabet. 

It-virksomheden oplyste i oktober i en skriftlig meddelelse til nyhedsbureauet AP, at de ikke troede, at man "fik særbehandling fra Luxembourg". 

/ritzau/AFP

EU angriber Amazon med milliardbøde 

EU-lande er delte om beskatning af techselskaber

Mere fra ITWatch

Investor om digital sundhed: Al fornyelse og vækst de kommende år kommer herfra

Men en tocifret millioninvestering i det digitale sundhedskontor Dawn Health har Lars Marcher, den tidligere Ambu-topchef, nu investeret i fire selskaber dedikeret til digital sundhed. Coronapandemien har pustet til en trend mod digitale sundhedsteknologiske løsninger, der kun kommer til at stige de kommende år, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs