EU-ledere toppes om skat på it-giganter

Diskussionen blev ophidset, da EU's stats- og regeringsledere i går aftes diskuterede skat på de store it-giganter. Det endte med, at EU-Kommissionen nu har fået til opgave at komme med et konkret udspil til, hvordan giganterne kan beskattes. Udspillet skal komme først i det nye år.
Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

BRUXELLES

Egentlig var konklusionerne på it-området allerede handlet på plads, inden stats- og regeringslederne mødtes i går eftermiddag ved topmødet i Bruxelles, men i løbet af eftermiddagen udviklede diskussionen sig så hedt, at der var tilføjet en ny passus, da konklusionerne fra gårsdagen blev sendt ud i nat.

I den står der, at EU-lederne pålægger EU-Kommissionen at komme med et udspil til, hvordan man kan få beskattet internetgiganterne Google, Apple, Facebook og Amazon – døbt GAFA – inden for EU, hvor en stor del af deres omsætning genereres. På grund af deres digitale natur kan GAFA i øjeblikket opgive deres indtjening, hvor de finder de mest fordelagtige skatteregler.

Men det skal være slut nu, mener EU-lederne altså nu. Det var dog ikke uden sværdslag, at den nye passus kom med i konklusionerne, er det blevet lækket fra topmødet. Forud var nemlig en heftig diskussion, som udsatte Donald Tusks og Jean-Claude Junckers pressemøde, så der gik over en time over planlagt tid, før formanden for Det Europæiske Råd og Kommissions-formanden kunne briefe journalisterne om aftenens udkomme, og den officielle middag kunne gå i gang.

Frankrig versus Irland

I spidsen for diskussionen stod Frankrig, som sammen med blandt andre Tyskland, Italien og Spanien skubber på for, at GAFA-gruppen skal kunne beskattes i de lande, hvor de genererer omsætning.

Det fik den franske præsident, Emmanuel Macron og den irske regeringsleder Leo Varadkar til at gå i flæsket på hinanden. Irland mener nemlig sammen med lande som Luxembourg og Malta, der har gjort det til en forretning at tilbyde fordelagtige selskabsskatteregler, at man ikke bare kan lave særlige regler inden for EU, men at en diskussion om skat på internetgiganterne skal tages globalt i OECD - Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

Den belgiske statsminister, Charles Michel, beskrev diskussionen til en briefing for journalister bagefter:

"Det var nok det mest intense punkt, men på en positiv måde. Det var en anledning til at notere sig, at visse lande stadig er imod at gå videre til en fælles skattestrategi for at beskatte internetplatforme. Det var ærlig snak, og det er positivt for mig," sagde han ifølge EU-mediet, Politico.

Konkret løsning ønskes

Ikke desto mindre lykkedes det altså Macron at få sin vilje, så der nu står i topmødekonklusionerne, at EU-Kommissionen skal komme med et udspil til en konkret beskatningsmekanisme allerede i begyndelsen af næste år.

EU-Kommissionen kom allerede med et udspil i september, hvor man gjorde opmærksom på problemet og ridsede mulige ting op, der kan gøres for at beskatte virksomhederne. For eksempel kan EU på kort sigt indføre en skat på de digitale virksomheders omsætning, beskatte pengetransaktioner eller lægge en afgift på annoncer på nettet.

Men nu er Kommissionen altså blevet pålagt at komme med en konkret løsning. For "for det kan lykkes at opbygge et digitalt Europa, har EU navnlig brug for":

"Et effektivt og retfærdigt skattesystem, der er egnet til den digitale tidsalder: Det er vigtigt at sikre, at alle virksomheder betaler deres rimelige andel af skatterne, og at sikre lige vilkår på verdensplan i tråd med det igangværende arbejde i OECD. Det Europæiske Råd opfordrer Rådet til at fortsætte sin gennemgang af Kommissionens meddelelse om dette spørgsmål og ser frem til passende forslag fra Kommissionen senest i begyndelsen af 2018," står der i konklusionerne.

Lang vej igen

Dermed fik Varadkar referencen til OECD med, men det ændrer ikke ved, at Kommissionen nu er pålagt at komme med et reelt udspil, og når den gør det, så går EU-møllen i gang, og så skal EU-Parlamentet og Rådet, altså landene, også forhandle sig frem til et kompromis.

Det svære ved at få en løsning på skatteproblemer i EU er dog, at det er et område, der kræver enstemmighed blandt medlemslandene, og derfor kan der stadig være meget lang vej, før man står med en endelig løsning til, hvordan it-giganterne skal beskattes i Europa.

Vestager sender Irland i EU-Domstol om Apples skattemilliarder

EU angriber Amazon med milliardbøde

EU vil have lukket kæmpe skattehul for internetgiganter 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også