ITWatch

PET sløser med hemmelige oplysninger

Tilsynet med Efterretningstjenesterne har fundet en række brister i informationssikkerheden hos PET.

Foto: /ritzau/Mathias Christensen

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i tre år været under særligt opsyn på grund af rod med sikkerheden i forbindelse med følsomme oplysninger.

Det skriver Politiken lørdag.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne har blandt andet fundet brister og mangler i informationssikkerheden under de sidste tre års kontrol hos PET.

Heriblandt i følsomme personoplysninger på usb-nøgler og fællesdrev, som alle ansatte har adgang til, rod med opbevaringen af materiale stemplet "yderst hemmeligt" og manglende opfyldelse af de sikkerhedsstandarder, som alle statslige ministerier og styrelser skal følge.

Ifølge det uafhængige tilsyn har PET i nogle tilfælde "ikke fuldt ud levet op til lovgivningens krav".

Får besøg hvert kvartal

Dermed har efterretningstjenesten været på kant med persondatalovens regler om, hvordan følsomme oplysninger skal opbevares forsvarligt.

Det betyder, at oplysninger om borgere, der - berettiget eller uberettiget - er kommet i PET's dataarkiver, kan falde i forkerte hænder.

Samtidig risikerer PET's kilder at blive afsløret, og PET's samarbejde med andre efterretningstjenester kan lide skade.

Roderiet har ført til, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne besøger den hemmelige tjeneste en gang i kvartalet for at inspicere de forbedringer, som PET har lovet at indføre.

Tilsynets formand, landsdommer Michael Kistrup, oplyser til Politiken, "at tilsynet som udgangspunkt vil følge udviklingen kvartalsvis, indtil de påpegede risici er afhjulpet".

PET-chef Finn Borch Andersen ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen.

Men i en mail erkender PET bristerne i sikkerheden og tilføjer, at tjenesten har iværksat "en række tiltag, hvoraf nogle er afsluttet, andre er ved at blive implementeret" for at leve op til tilsynets krav.

/ritzau/

Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs