Ordførere: Gode takter i regeringens it-strategi for staten

Regeringen sætter fingeren på centrale punkter i dens nye strategi for it-styring i staten. It-ordfører Karin Gaardsted (S) kalder det for en klog udmelding, at it-kompetencerne i staten skal styrkes. (Opdateret kl. 13.42)
It-ordfører Karin Gaardsted (S).
It-ordfører Karin Gaardsted (S).

Tirsdag præsenterede regeringen en ny strategi for it-styring i staten. Den fastslår blandt andet, at myndighederne hidtil har outsourcet på en måde, så man har mistet kritisk viden om it-projekter og it-systemer, som er helt afgørende for statens virke.

Derfor er der  behov for at styrke kompetencerne på statens side. Den udmelding vækker genklang hos socialdemokraternes it-ordfører Karin Gaardsted.

"Jeg synes, at det en klog udmelding. Den burde vi nok i fællesskab være kommet frem til noget før, fordi det måske kunne have forhindret kuldsejlede statslige it-projekter."

"Jo mere viden, der er hos dem, som bestiller en vare, desto større chance er der for, at man får den vare, man gerne have," siger Karin Gaardsted (S).

Hun peger på, at manglen på kompetencer har betydet, at en del af de statslige it-projekter, der sidenhen er kørt af sporet, har været grebet forkert an. Samtidig har man haft en tendens til at vægte billige løsninger over kvalitet.

"Vi er i en tid, hvor Danmark bliver mere og mere digital, og hvor der er brug for at sikre store og komplekse systemer. Der bliver vi nødt til fra statens side at have de kompetencer in-house, der gør, at vi selv har kontrol med projekterne."

"Man kan ikke lægge ansvaret fra sig og sige, at der er andre, som må ordne det, når staten bagefter står med en bet, fordi det går galt," siger Karin Gaardsted.

Fine initiativer

Enhedslistens it-ordfører Eva Flyvholm kalder mange af initiativerne i regeringens nye strategi for fine. Hun mener, at det er en vigtig kritik, der bliver rejst af den hidtidige outsourcing af it-projekter.

"Overordnet synes jeg, at det er interessant, at man peger på, at det har været problematisk med den massive outsourcing. Det har vi fra Enhedslisten side hele tiden advaret imod."

"Man skal selvfølgelig fortsat bruge konsulenter, men jeg mener, at man burde beholde en langt større del på offentlige hænder," siger Eva Flyvholm (Ehl.).

Hun mener, at det gør myndighederne sårbare, når så mange opgaver bliver lagt ud til statslige leverandører. Derfor er der brug for flere it-kompetencer i staten, så man i højere grad selv kan kontrollere udviklingen.

"Samlingen og koordineringen af hele it-området sejler jo på nuværende tidspunkt, så jeg tror, at vi har brug for at få en it-minister eller i hvert fald en stærk it-styrelse, der kan koordinere indsatsen, hvor datasikkerhed  skal være den absolut bærende faktor," siger Eva Flyvholm, der også er parat til at bruge flere penge på it-området.

"Jeg tror, at det er et område, hvor hver krone brugt vil tjene sig selv hjem mange gange. Hvis man har gode, velfungerende it-løsninger er det enormt meget tid og mange pinsler, der bliver sparet."

"Samtidig har vi set, at dårlig styring af it-projekter ofte har betydet store overskridelser af økonomien i dem."

Dyrekøbte erfaringer

Karin Gaardsted (S) er også indstillet på, at det vil kræve økonomiske investeringer for at hæve it-niveauet blandt de statslige medarbejdere.

"Det er en ganske naturlig følge, at det koster nogle penge, når man ønsker at trække viden ind i staten. Det ville det også gøre ude i en almindelig virksomhed."

"De erfaringer, som vi har gjort os med kuldsejlede it-projekter, har været meget dyrekøbte. Man kunne have højnet vidensniveauet blandt statens egne it-eksperter for de penge."

It-ordføreren har ikke været indkaldt til møder eller orienteret undervejs, om regeringens strategi for den statslige it-styring, og det ærgrer hende.

"Samarbejde er aldrig til nogen skade. Jeg tror faktisk, at man ville kunne have lavet et godt fællesprojekt , fordi der er bred interesse for det i Folketinget," siger Karin Gaardsted.

Svært at være uenig

I sin strategi udpeger regeringen fem målsætninger for styringen af statslige it-projekter.

Det drejer sig om effektiv og ansvarlig styring af it-systemer, målrettet og værdiskabende styring af it-projekter, sammenhængende it i staten, optimering og udvikling af de rette kompetencer samt bedre overblik over de samlede it-omkostninger og indsigt i fordelingen af omkostninger på tværs af staten.

De radikales Martin Lidegaard er enig i, at regeringens fokus ligger på de rigtige områder.

"Regeringen identificerer de rigtige problemstillinger, men jeg er mindre overbevist om, at den kommer med fyldestgørende svar på udfordringerne," siger Martin Lidegaard (R).

Han peger, at der svært at være imod regeringens ambitioner om at sikre kompetenceopsamling samt styrke kvalitets- og ledelsesudvikling på it-området. Spørgsmålet er blot, om ambitionerne rækker.

"Man kunne jo godt gå ind og definere nærmere standarder på f.eks. sikkerhedsområdet, som er mere robuste, og man kan spørge om, vi burde definere kritisk infrastruktur, som vi ønsker at beskytte på særlig vis og ikke skal udlicitere," siger Martin Lidegaard.

På linje med Karin Gaardsted (S) og Eva Flyvholm (Ehl.) er Martin Lidegaard også klar til at poste penge i kompetenceudviklingen på it-området.

"Hvis vi vil hente de gevinster, der ligger i at have en større faglighed i staten, må vi også se i øjnene, at det koster ressourcer. Der er også mange ressourcer at spare, hvis man gør det ordentligt, men det kræver selvfølgelig en investering," siger Martin Lidegaard. 

ITWatch har forsøgt at indhente kommentarer fra de øvrige partiers it-ordførere, men det har ikke været muligt inden deadline.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også