Lego-pengekasse trods krise: Vores appetit indenfor tech er uændret positiv

Priserne for it-selskaber falder - ikke mindst på de tidligere tiders helte med stor vækst og stort forbrug af penge. Det åbner mulighederne for investeringer, siger Lego-familiens milliardpengetank Kirk Kapital, der lægger 30 pct af pengene i tech.
Foto: PR
Foto: PR

Kirk Kapital, der investerer Lego-familiens sparepenge, har til trods for krisen en uændret stor appetit på at investere i tech-selskaber.

Det siger direktør for fonden Kim Gulstad i et interview med ITWatch. Fonden har en strategi, der er ”bred,” som han siger, hvor it-selskaber fylder omkring 30 pct af fondens investeringer.

Fokus er selskaber, der arbejder indenfor Business to business, og fonden har i dag fire tech-investeringer i form af den svenske softwarevirksomhed Tacton, Promon i Oslo, Globeteam samt Cookie Information - begge fra Danmark.

”Det er fire selskaber ud af vores samlede portefølje på 15 virksomheder, så it fylder omkring 30 pct. hos os. Vores appetit indenfor tech er uændret positiv,” siger Kim Gulstad.

Priserne skal korrigeres

Men ser man på prissætningen, er der sket en del, tilføjer han.

”Jeg ser det sådan, at priserne skal ned, og køber og sælger skal finde hinanden på et nyt niveau. For ser man på de børsnoterede tech-selskaber, så er de faldet meget.”

Men priserne falder meget forskelligt.

”De selskaber, der har et højt cashburn og en høj vækst, er faldet en del. De, der har være cash neutrale eller har tjent penge, er faldet meget mindre,” siger han, og den udvikling påvirker også det marked, Kirk Kapital agerer indenfor, siger han.

”De dynamikker flyder over i det private marked, men med en vis forsinkelse.”

Som han ser det, står vi midt i en periode, hvor priserne skal korrigeres.

”Der er nok en periode på seks til 12 måneder, hvor sælger skal rekalibrere regnemaskinerne og finde nye priser frem på selskaberne. Man skal kunne mødes igen, men et nyt sted.”

Hvor langt er I i denne proces?

”Vi er cirka midt i, det er min oplevelse. Der gennemføres stadig handler, men til en anden pris, og ser man på markedet generelt, er vi midt i en puster,” siger Kim Gulstad.

Det er ikke markedet for store rabatter

Hvad venter du dig af krisen?

”Jeg har afdæmpede forventninger for 2023. Når jeg ser på vores portefølje af selskaber, så er det generelt relativt defensive selskaber, og hovedsageligt ikke cykliske. Vi forventer fortsat en pæn udvikling for selskaberne samlet set i 2023. Men ikke med samme vækstrater i 2023 som i de seneste år,” siger direktøren.

”Men det har ikke den store betydning for os. Vi venter fortsat, at de vil vokse fremover – dog ikke med samme hast som før. Men vi er tålmodige.”

Han mener ikke, at tiden er inde for at gøre gode handler som kapitalfond.

”Det er sådan noget, man kan se om fem år, men det er svært at se nu og her. Man kan komme til at se både superklog og utrolig dum ud på sigt, men derfor ser vi mere på, om de selskaber, vi går efter, grundlæggende har potentiale på sigt, inden vi investerer,” siger han og tilføjer:

”Jeg tror, ingen har en følelse af, at man kan købe billigt nu. Det er ikke markedet for store rabatter. Derfor ser vi mere på, om det er et godt selskab med et godt produkt i et marked, der udvikler sig,” siger Kim Gulstad.

Fastholder strategien

Han forklarer, at de selskaber, man i dag synes, at Kirk Kapital har købt billigt, på ingen måde var billige, dengang fonden købte dem.

For Kirk Kapital fortsætter strategien om at opkøbe mindre dele af de selskaber, man investerer i. Kirk Kapital vil med andre ord ikke sidde med majoriteten af aktierne med den dertilhørende dominans og styring.

”Kirk Kapital er familieejet, og vi kan tænke langsigtet - og også ud over fem-syv år, hvorfor vi kan gøre noget andet end de klassiske kapitalfonde. Dertil kan vi gøre det anderledes, så vi ikke går i direkte konkurrence med kapitalfonde, der typisk går ind og overtager et selskab,” siger han.

Alternativ til store fonde

Han mener, at Kirk Kapital skal være et alternativ til de selskaber, der gerne vil have en kapitalfond ind, men ikke ønsker at afgive den fulde kontrol med selskabet.

Dertil såkaldt co-finansierer Kirk Kapital sammen med andre fonde. Således har Kirk Kapital to investeringer med Gro Capital i dag.

Generelt er der tale om, at mange tech-selskaber taler om, at det er sværere at hente kapital, men Kirk Kapital tror ikke, der er et stigende behov for dem lige nu.

”Det er ikke noget, vi har set endnu. Vi vil gerne spilles på banen, men vi ser ejerledere som vores primære målgruppe og vil gerne ind og spille en rolle for dem, hvis de har brug for en investor.”

Cookie Information køber dansk privacy-startup

Softwarevirksomhed får Lego-arving som investor


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også