Grønne startups står stærkt trods krise

Mens investorer og fonde trækker følehornene til sig under den aktuelle rente- og inflationskrise, klarer de såkaldte impact-virksomheder i højere grad frisag, viser tal fra Danske Bank.
Foto: Nikolaj Harding
Foto: Nikolaj Harding

TechBBQ: Det er blevet sværere at finde venturekroner, hvis man er en startup - men kan man præsentere en grøn profil for investorerne, flyder pengene med stort set uforandret hastighed.

Sådan ser situationen i øjeblikket ud, ifølge Mikkel Skott Olsen, Head of Commercial Excellence hos Danske Bank og manden bag rapporten ”State of Impact Startups 2022,” som han tidligere onsdag præsenterede på årets TechBBQ.

Impact startups er virksomheder, der i Danske Banks definition læner sig så meget opad et af FNs verdensmål, at det ikke ville give mening at tænke på virksomheden uden dette verdensmål. Denne gruppe virksomheder kan være alt muligt forskelligt - men er ofte at finde inden for energi-relaterede virksomheder, og som regel med store overlap til tech-branchen, forklarer Mikkel Skott Olsen til ITWatch.

De mærker ikke meget til krisen:

”Indtil videre ser det ud som om, at meget af den usikkerhed, der er for tiden, ikke har ramt tallene for impact-virksomhederne. Kigger vi på første halvår af 2022 er investeringerne landet på nogenlunde på samme niveau som 2020, hvor 2021 var helt usædvanligt,”

Danske Banks rapport er baseret på en analyse af 1489 virksomheder og 1667 finansieringsrunder i de nordiske lande gennem tiderne, og analysen viser generelt, at vi i norden har en særlig profil på det bæredygtige område, hvor en tredjedel af venturekronerne går til virksomheder, der kan defineres som impact-virksomheder.

Det er, skriver banken i rapporten, det højeste niveau i verden.

Det senere måneder har krisen dog indfundet sig godt og grundigt, og flere investorer har fortalt til ITWatch, at man i øjeblikket sidder på hænderne fordi der er blevet for stor afstand mellem hvad virksomhederne selv mener, de er værd, til hvad investorerne vil give.

Men det er står anderledes til hos impact-virksomhederne, der i 2020 fik funding på omkring to mia. dollars i norden, og som - indtil videre i år, har hentet 1,2 mia. dollars i funding. Derfor tør Mikkel Skott Olsen godt gætte på, at året som helhed ser ud til at lande nogenlunde som 2020.

”“Det er klart, at der er meget usikkerhed. Vi kan se, at antallet af jobannoncer går nedad. Men nu venter vi med spænding på at se, hvordan det vil udvikle sig de kommende måneder,” siger han.

Mikkel Skott Olsen fremhæver, at impact startups i øvrigt blot skal betragtes som almindelige startups, og have en sund forretning.

Men det er også virksomheder, der er meget agile, og som kan tænke i ’fallback-scenarier’. Mange af dem peger ind i den grønne omstilling, som er en megatrend, og der er mange, der gerne vil have dem til at lykkes, både regulatorer og investorer,” siger han.

Han tilføjer:

“Det er ikke do-good eller do-business. Det er virksomheder, der skal løbe rundt og performe. Men vi kan se, at de går hurtigt fra seed-runde til A-runde. De har ikke en safe heaven - men de har en megatrend, som de kan nyde godt af,” siger han.

Investeringerne i impact-virksomheder er ifølge Danske Bank vokset fra 72 mio. dollars i 2010 til nu 5,5 mia årligt i 2021. Men det var også et år, hvor investeringerne var særligt høje.

Vækstfonden forholder sig optimistisk på venturemarkedets vegne .

Krisen kaster kun korte skygger over startup-messe

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også