Klumme: Teleoperatørerne skal være bedre til at vise SMV’erne potentialet i IoT

Danske virksomheder er blandt de bedste til at tage avancerede teknologier til sig i EU, men det kniber med at bruge IoT-løsninger her i landet skriver Marie-Louise Back, direktør i 3, i denne klumme.
Foto: Pr
Foto: Pr
Af Marie-Louise Back, direktør for 3 Erhverv.

Forestil dig en millionby, hvor offentlige skraldespande skal tømmes dagligt. Hvordan sikrer man sig, at de bliver tømt, når der er behov? I gamle dage ville man gøre det regelmæssigt efter et skema. Her vil en renovationsarbejder krydse en skraldespand af på ruten, som ikke har behov for at blive tømt. Han kan sige, han har været ved spanden, men har reelt spildt tiden på at udføre et stykke arbejde, hvor behovet ikke var til stede. 

Og det er netop det, der er problemet. Alt for mange virksomheder, organisation og systemer ude i samfundet kører fortsat for ineffektivt. Ifølge EU’s seneste digitaliseringsrapport er Danmark et af de EU-lande, hvor virksomhederne er bedst til at bruge avancerede IT-løsninger. Alligevel brugte bare 23% af danske virksomheder ifølge Danmarks Statistik IoT i 2020, og her tre år senere bruger kun 27% af danske virksomheder big data, som IoT-løsninger blandt andet kan levere data til. 

Så hvad nu hvis vi kunne tømme skraldespandene i eksemplet oven for, når behovet faktisk var der, ved at udstyre alle skraldespandene med en chip, der selv giver besked, når de skal tømmes? Det er netop denne type effektiviseringer, som IoT-løsninger kan bidrage til at skabe.

Med IoT-løsninger kan vi nemlig skabe scenarier, hvor virksomhederne sparer tid, energi og penge og i stedet skruer op for effektivisering. Men selvom de færreste nok ville være imod dette, så har IoT-teknologien også en udfordring. 

Det store problem med den er, at den kan implementeres alle steder og på alle mulige måder, hvor kun fantasien sætter grænser. Det gør det svært for særligt mindre virksomheder med begrænsede ressourcer at finde ud af nøjagtigt, hvor i deres virksomhed at teknologien kan og bør implementeres. Netop her er det vigtigt at understrege, at ingen virksomhed er for lille til at stille sig selv det spørgsmål.

Digitalisering af forretningen er et yderst vigtigt konkurrencevilkår for stort set alle typer af danske virksomheder. Derfor er det også ekstremt vigtigt, at vi som operatør og udbyder af IoT- og netværksløsninger bliver bedre til at påtage os et ansvar for at afsøge alle muligheder for implementering hos de kunder, vi møder – også selvom de måske ikke efterspørger det til at begynde med. 

At kun så relativt få danske virksomheder fortsat bruger IoT og big data, kunne i en digitaliseringsmæssig sammenhæng godt være bedre. På trods af det, bør vi alligevel anse den nuværende situation med en god portion optimisme. Selvom danske virksomheders brug af avancerede teknologier endnu er begrænset, er de stadig førende i EU-sammenhæng. Det vidner samtidig om, hvor stort et effektiviseringspotentiale, der fortsat er blandt danske virksomheder, når det kommer til at bruge IoT-løsninger.

Derfor har vi som teleoperatør og udbyder af IoT-løsninger til virksomheder også alt mulig grund til at blive bedre til at hjælpe virksomheder med at forstå, hvor IoT-løsninger konkret hjælper dem.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også