ITWatch

Fiber er den hurtigst voksende løsning blandt danskernes bredbåndsabonnementer

Danskerne får flere fiberforbindelser, men kabeltv-nettet er for første gang den foretrukne bredbåndsløsning på fastnettet. Kobberforbindelser må se sig skubbet af tronen som den mest udbredte fastnet infrastruktur.

TDC er blandt selskaberne, som er i fuld gang med at grave fiberforbindelser ned til forbrugerne. | Foto: PR/TDC

Danskernes appetit på lynhurtigt fiberbaseret bredbånd vokser.

Det viser en ny telestatistik fra Energistyrelsen, som blandt andet opgør forbrugernes fastnet bredbåndsabonnementer.

27 pct. modtog i første halvår af 2019 internet gennem en fiberforbindelse. På trods af stigningen på 2 procentpoint rækker det dog kun til en tredjeplads i opgørelsen.

Den mest populære løsning er bredbånd via kabeltv-nettet, som tegner sig for 33 pct. af abonnementsløsningerne. Det er første gang, at den kabeltv-nettet indtager førstepladsen.

Det skyldes, at flere fravælger de traditionelle kobberforbindelser som bredbåndsinfrastruktur.

32 pct. af bredbåndsabonnementer på fastnet var i årets første seks måneder baseret på kobberforbindelser, hvilket er en tilbagegang på 2 procentpoint sammenlignet med andets halvår af 2018.

Flere hurtige forbindelser

Opgørelsen fra Energistyrelsen viser samtidig, at over 1 mio. danskere har i dag en bredbåndsforbindelse på mindst 100 Mbit/s.

"Fastnet bredbånd med mindst 100 Mbit/s i download er efter en stigning på 17 pct. på et år for første gang over 1 mio. abonnementer i midten af 2019, og de udgør, hvad der svarer til 40 pct. af alle fastnet bredbåndsabonnementer," skriver Energistyrelsen.

Datatrafikken via fastnet bredbånd har ligeledes pil opad. Den voksede således med 17,7 pct. i perioden fra første halvår 2018 til første halvår 2019.

Væksten bliver dog overgået af stigningen i den mobile datatrafik. Den voksede i samme periode med 40,7 pct.

I alt blev der i året første seks måneder up- og downloadet 426.000 TB via mobilnettene. Trods fremgang er datatrafikken dog fortsat markant større på fastnettet. Den var samlet set på 3.330.000 TB i første halvår 2019 og dermed knap otte gange større end datatrafikken på mobilnettet.

Telestatistikken viser desuden, at forbrugerne får mere for pengene.

"En lille mobilpakke kunne man i juli 2018 få for 79 kroner med 5 timers tale og 5 GB data samt fri sms og mms. I juli 2019 kunne man for samme pris få 6 timers tale, 6 GB data udover fri sms og mms," skriver Energistyrelsen, som tilføjer at begge abonnementer omfattede roaming i EU-lande med begrænsninger på henholdsvis 3 GB i 2018 og 4 GB i 2019.

Flere hovedresultater fra Telestatistikken kan læses her.

Norlys vil grave fiber til 50.000 husstande – og sigter mod netåbning inden sommer 

Energistyrelsen indkalder til møde om private 5G-net 

Mere fra ITWatch

Efter salg til kapitalfond: Nu skal forretningen tidobles

Softwareselskabet Timextender blev fornylig solgt til kapitalfond for stort trecifret millionbeløb efter i årevis at have leveret underskud på underskud. Nu skal omsætningen øges med raketfart, lyder det fra stifter og direktør Heine Krog Iversen, der reinvesterer i selskabet efter salget.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs