ITWatch

Ny statistik: Danskerne abonnerer i stigende grad på fiber og højere hastigheder

Mens fibernet og kabel-tv-net fik medvind i løbet af 2018, havde kobernettet tilbagegang. Det viser ny rapport.

Foto: /ritzau/DRESLING JENS

Danskernes datatrafik stiger, og det samme gør tilslutningen til fiberbredbånd og høje hastigheder.

Det viser Energistyrelsens rapport Telestatistik – andet halvår 2018, som baserer sig på tal indsamlet sammen med teleselskaberne.

I løbet af 2018 er det samlede antal fastnet bredbåndsabonnementer steget med 0,9 pct. til 2,5 mio. Den største stigning i perioden er sket for bredbåndsabonnementer via fibernettet, mens tilslutningen til kobbernettet er faldet, lyder det i rapporten.

Flere abonnerer på fibernet

I løbet af 2018 har 77.000 flere abonnementer tilsluttet sig fibernettet, og dermed er bredbånd via fibernet steget med 13 pct. i løbet af året, hvor der i slutningen af 2018 var i alt 640.000 abonnenter på fiberbredbånd.

Brancheforeningen for danske energi- og fiberselskaber, Dansk Energi, forventer, at udviklingen fortsætter i endnu højere tempo i fremtiden:

"På bare ét år er antallet af fibernet-abonnementer i Danmark steget med over 76.600, hvilket er ny Danmarksrekord," skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse i forbindelse med de nye tal.

"Den største udfordring for fibernet i Danmark er i dag, at det næsten ikke kan udbredes hurtigt nok. Efterspørgslen er stor, hvilket også kan ses af tallene fra Energistyrelsen," udtaler branchechef for telepolitik i Dansk Energi, Thomas Woldiderich, i meddelelsen.

Kobbernettet falder i popularitet

Tilslutning til bredbånd via kabel-tv-nettet er også steget med 4,3 pct. i løbet af 2018.

Det kobberbaserede bredbånd (xDSL) ser dog ud til at være blevet mindre populært og falder således med 10,3 pct.

I slutningen af 2018 udgjorde kobbernettet dermed 34 pct. af alle abonnementer, mens den samlede tilslutning til bredbånd via kabel-tv-nettet og fibernet udgjorde 58 pct.

Danskerne køber højere hastigheder

I andet halvår af 2018 tog andelen af abonnementer med mindst 100 Mbit et hop fra 13,6 pct. til 18 pct., mens bredbåndsabonnementer med mindst 300 Mbit steg med over 80 pct.

"Udviklingen skyldes hovedsageligt de fortsatte stigninger i fiberbredbånd både i forhold til antal abonnementer og abonnementernes uploadhastigheder," lyder det fra Energistyrelsen, der står bag rapporten, i pressemeddelelsen.

Statistikken viser tilmed, at danskernes datatrafik er stigende. Den samlede mobile datatrafik steg således med 41,5 pct. fra andet halvår 2017 til andet halvår 2018.

Stigningen i det mobile dataforbrug kan ifølge styrelsen hænge sammen med udviklingen i mobilpakker. Teleselskaberne opgraderer løbende med mere data i pakkerne til samme eller mindre pris.

I alt steg datatrafikken via fastnet med 17,7 pct. fra andet halvår 2017 til til andet halvår 2018.

Telia og Telenor er i luften med deres første 5G-master herhjemme

Ericsson i ny rapport: Halvdelen af jordens befolkning er dækket af 5G i 2024

Antenneformand langer ud: Yousee agerer meget presset og aggressivt

To centrale teleordførere ude af Folketinget

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger