ITWatch

ZTE skifter ud i toppen for at opfylde USA-aftale

Det skandaleramte kinesiske mobilselskab ZTE bar skiftet ud på en række chefposter. Blandt andet er en rutineret kraft fra interne rækker udvalgt som ny topchef.

Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Den kinesiske mobilproducent ZTE har udpeget en af selskabets veteraner som ny topchef, ligesom man har skiftet ud på en lang række chefposter.

Ledelsesforandringen i ZTE kommer på baggrund af den aftale, selskabet har lavet med det amerikanske handelsministerium, for igen at lå "livslicens" fra USA, der havde indført en syvårig embargo mod selskabet, hvilket ville have medført en lukning af ZTE.

Den nye topchef bliver ifølge Bloomberg News Xu Ziyang. Han har været 20 år i selskabet og blandt andet været chef for dets tyske aktiviteter. ZTE udpegede også tre andre direktører, herunder en ny CFO, en ny CTO og en ny direktør for HR.

Den kinesiske mobilproducent fik tirsdag tilladelse til at genoptage nogle af sine forretningsaktiviteter i USA. Tilladelsen, som er givet af USA's handelsministerium, er gyldig frem til den 1. august.

Den midlertidige tilladelse blev givet, mens myndighederne overvejer at ophæve det syvårige embargo, som ZTE fik tidligere i år, og som forhindrede amerikanske virksomheder at lave forretningen med det kinesiske selskab. Embargoen fra USA's administration blev indført, fordi ZTE havde forbrudt sig mod USA's sanktioner mod Iran og Nordkorea.

Embargoen fra USA førte til, at ZTE meddelte, at selskabet ville lukke, fordi selskabet er stærkt afhængigt af amerikanske underleverandører, der tegner sig for op mod 60 pct. af indmaden i ZTE's mobiltelefoner, ifølge en opgørelse fra The Wall Street Journal.

I maj vendte USA's præsident, Donald Trump, dog rundt efter samtaler med den kinesiske regering, og i juni indgik ZTE en forligsaftale med de amerikanske myndigheder.

Aftalen betyder, at ZTE betaler en bøde på 1 mia. dollar og accepterer at indlemme et amerikansk "compliance" hold i ledelsen, som kan sikre, at selskabet ikke igen bryder lovgivningen i USA.

ZTE skal ud over at betale bøden på 1 mia. dollar også placere 400 mio. dollar på en lukket konto, og selskabet vil automatisk miste de midler til den amerikanske stat, hvis man igen forbryder sig på USA's sanktioner mod Nordkorea og Iran.

Det såkaldte "compliance hold" vil bestå af kinesisktalende amerikanske agenter, der skal rapportere til den nye ledelse i ZTE samt til USA's handelsministerium. Agenterne skal være i ZTE i ti år.

Kinesisk mobilproducent skifter ud i ledelsen

Senatet genindfører sanktioner rettet mod kinesiske ZTE

Kinesisk domstol forbyder salg fra amerikansk chipgigant

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger