Rutineret teleiværksætter kan se fidusen i konsortiums planer om todelt TDC

Peter Mægbæk ser perspektiver i pensionskassernes planer om at splitte TDC og forudser, at telekoncernen står over for store forandringer. "Strukturelt vil det være et helt andet selskab," lyder det.
Peter Mægbæk bakker op om planerne om at splitte TDC op i to selskaber. | Foto: PR
Peter Mægbæk bakker op om planerne om at splitte TDC op i to selskaber. | Foto: PR

Der er overordnet set god logik bag et konsortiums planer om at splitte TDC op i to selskaber, mener teleentreprenøren Peter Mægbæk.

"Det vil blive nogle mere klare selskaber, som ved, hvad de vil," vurderer han over for ITWatch og tilføjer, at TDC står over for store forandringer.

"Strukturelt vil det være et helt andet selskab."

Pensionskasserne PFA, PKA og ATP samt australske Marcquarie ser ud til at have vundet armlægningen om teleselskabets fremtidige strategi. Konsortiet vil købe selskabet for 40,8 mia. kr. og planlægger i den forbindelse at splitte selskabet i to dele.

I en del som har fokus på TDC's netværk og salg af kapacitet til andre virksomheder – wholesale – og i en anden del med fokus på selve kundesiden og indhold.

To retninger i TDC

Peter Mægbæk kan godt se fidusen ved planen, som stadig er meget overordnet. Som tidligere TDC-ansat og medstifter af selskaberne Plenti og Fullrate har han et indgående kendskab til dynamikkerne i telebranchen.

Han har selv prøvet at forhandlet engrosaftaler på plads med teleselskaber gennem sin post som adm. direktør i Plenti og peger på, at TDC hidtil har haft modstridende interesser.

En del af selskabet har arbejdet med wholesale, mens en anden del har fokuseret på at hegne TDC's egen mobil- og bredbåndsforretning ind.

"I dag er det sådan, at når man skal have tilbudt wholesale-vilkår, så vil TDC gerne på den ene side, mens selskabet på den anden side snakker kanibalisering. Det kan være svært, hvis man sidder med begge vægtskåle, at finde ud af, hvilken en der skal veje tungest."

"Der bliver klarere linjer at operere efter for virksomhederne, hvis der bliver et selvstændigt selskab, som tilbyder infrastruktur og har som sin fornemmeste opgave at lave en lækker infrastruktur, som det skal sælge mest muligt af."

Samtidig mener Peter Mægbæk, at der vil være en businesscase i at sælge det kundevendte Yousee og norske Get fra, som TDC købte i 2014 for 12,5 mia. kr.

"Get, som man har købt relativt dyrt, kan man nok godt få en relativt god pris for, eventuelt ved et salg til Telenor. Der kan man bringe nogle gode penge på bogen."

Også fornuft i MTG-ægteskab

Det har været nogle tumultariske uger for TDC, der først så ud til at være på vej i en anden strategisk retning drevet af indhold gennem en fusion med medieselskabet MTG Nordics. Men siden kom det frem i Dagbladet Børsen, at konsortiet havde lagt et indikativt bud på TDC, ugen inden MTG-fusionen blev præsenteret, som TDC-bestyrelsen ikke havde oplyst aktiemarkedet om.

Dermed blev der lagt et stort pres på bestyrelsen, som endte med at droppe fusionen og anbefale aktionærerne at sige ja til konsortiets tilbud.

Ifølge Peter Mægbæk havde der været "fornuft på lang sigt" i et ægteskab mellem MTG og TDC. Men TDC-bestyrelsen har alligevel et forklaringsproblem, konstaterer han.

"TDC's bestyrelse har svigtet dets aktionærer. De skulle have haft mere fokus på at sikre, hvad deres aktionærer gerne ville, og hvad der kunne skabe mest værdi på kort sigt. Det er enten 10 fugle på taget om tre eller fem år, eller en fugl i hånden lige nu."

Han kan godt forstå, at aktionærerne har størst appetit på et opkøb af konsortiet, der vil lægge 50,25 kr. pr. aktie for teleselskabet.

"Det er en markant merpris, der bliver givet for TDC-aktierne på den korte bane."

Reguleret hurtigt

Konsortiets konkrete planer med TDC står fortsat hen i det uvisse. De lægger op til et samarbejde med fiberselskaberne, men det har været under kritik for at ville skævvride konkurrencen.

Peter Mægbæk deler dog ikke en frygt for, at det vil ødelægge konkurrencen, hvis fremtidens TDC sætter sig på det meste infrastruktur.

"Jeg tror, at det vil blive reguleret ret hurtigt. Og hvis man gør det til en decideret strategi, at man vil tilbyde netværk til andre, så vil man gøre en dyd ud af at gøre det så konkurrencedygtigt og lækkert som muligt."

Konsortiet lægger også op til at øge investeringerne i infrastruktur. Men teleanalytiker John Strand har peget på, at det er en myte, at der i øjeblikket bliver investeret for lidt i infrastruktur. TDC ligger ifølge John Strands beregninger i top i Europa målt på andelen af omsætningen, der går til investeringer i infrastruktur. 

Peter Mægbæk fremhæver omvendt, at telekoncernen de senere år har skullet bruge flere penge på kabler og master, fordi selskabet har underinvesteret i en årrække.

"Så der har ligget en investeringsmæssig gæld, som man har halet ind på."

Samtidig fremhæver han det tidligere Dong-fibernet, som nærmest har ligget brak, siden TDC købte det.

"Det er synd og skam, hvis vi vil være en it-nation. For Danmark er det nogle positive takter, der bliver tilkendegivet her. At man vil investere i infrastrukturen, opgradere den i Danmark og ikke mindst tilbyde den til andre."

Få konkurrence på bredbånd

Han mener ikke, det giver mening, at flere selskaber skal investere i at grave kabler ned i jorden.

"På fastnet er det helt åbenlyst en kæmpe økonomisk fordel. Ved luftbårne teknologier, hvor 5G måske er det næste, der står for døren, så er der nogle klare samarbejdsmuligheder. 5G giver meget båndbredde men dårligere rækkevidde. Skal man investere milliarder i at sætte mange flere master op? Det var måske rarere, om man brugte samme net til det, end om man stillede master op over for hinanden," lyder det med henvisning til, at der i dag er tre forskellige mobile netværk.

Teleselskaberne 3 og TDC har sine egne, mens Telia og Telenor er gået sammen i TT-nettet.

Konsortiets bud på TDC skal fremsættes formelt og accepteres af aktionærerne, inden det kan erklære sig som ejer af  TDC.

Men med Telias afblæsning af et TDC-køb har Peter Mægbæk svært ved at se, at konsortiet skulle få konkurrence om at løbe med Danmarks største teleselskab:

"Hvis det ikke er attraktivt for Telia, er det ikke attraktivt for nogen. Men man ved aldrig, om der skulle komme en, der har haft en drøm om at eje et teleselskab," lyder det fra Peter Mægbæk, som fortsætter:

"Men så mange milliardærer er der heller ikke i nabolaget. Og hvis man vil købe et teleselskab, kan man sikkert finde nogle, der er billigere."

"Mobilmarkedet er faldet mere til ro, efter Plenti er stoppet som selvstændigt selskab"

MTG's mobilsats kan strande på dataforbrug 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også