Landområder i fokus efter fordeling af bredbåndspuljen

Omkring 4000 adresser kan se frem til hurtigere bredbånd, efter at bredbåndspuljen for i år er blevet fordelt. Størstedelen af pengene går til landområder.
Foto: ritzau/Carsten Andreasen
Foto: ritzau/Carsten Andreasen
Af Ritzau

100 millioner kroner er blevet fordelt til at skaffe hurtigere bredbånd til private og virksomheder rundt omkring i landet.

I alt kan omkring 4000 adresser i blandt andet Roskilde, Næstved, Lemvig, Billund og på Bornholm se frem til bedre bredbånd.

Det glæder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der påpeger vigtigheden af at have en hurtig internetforbindelse.

"Hurtigt bredbånd er vigtigt, hvis man skal fungere som familie. Det er meget svært at have børn, der eksempelvis er i gang med en ungdomsuddannelse, hvis der ikke er en ordentlig internetforbindelse, så de kan aflevere deres lektier."

"For slet ikke at tale om, hvis man skal drive en virksomhed i Danmarks landområder, så er det meget vanskeligt, hvis man ikke har en ordentlig forbindelse til bredbånd," siger ministeren.

Det er den såkaldte bredbåndspulje for 2017, der er blevet fordelt til 40 projekter. Projekterne ligger i 25 kommuner rundt omkring i landet.

80 procent af projekterne ligger i landzoner, mens ti procent ligger i henholdsvis byzoner og sommerhusområder.

Tidligere har der været kritik fra blandt andet Landdistrikternes Fællesråd af udmøntningen af puljen, fordi mange ansøgninger fra yderområder var blevet afvist, mens hovedstaden fik millioner.

Her påpeger ministeren, at 90 procent af pengene i år går til landzoner og sommerhusområder.

Det er jeg selvfølgelig meget tilfreds med. Men jeg er også villig til at kigge på, om kriterierne er de rigtige, og om pengene går de rigtige steder hen," siger Lars Christian Lilleholt.

Ministeren vil nu mødes med forligskredsen bag bredbåndspuljen for at kigge på netop kriterierne og fordelingen.

Pengene tildeles på baggrund af fem kriterier, som blandt andet er projektets størrelse, pris og andel af egenbetaling.

Der var oprindeligt sat 40 millioner kroner af til puljen i år. Men i november satte regeringen sammen med Dansk Folkeparti beløbet op til 100 millioner.

Bredbåndspuljen blev oprettet i 2016 af Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti.

Her blev der afsat 200 millioner kroner fordelt over fire år. 80 millioner blev uddelt det første år og 40 millioner de næste tre.

Puljen er dog en forsøgsordning, som stadig er under evaluering. Herefter vil det blive besluttet, om midlerne for 2018 og 2019 skal udmøntes.

/ritzau/

Klumme: Glem alt om bredbåndspuljen 

Teleanalytiker ser positive takter i fiber udenom statslige støttepenge 

På landet i Nordjylland får man fiber uden penge fra bredbåndspuljen 

250 kunder med dårlig forbindelse tester nyt hybrid bredbånd 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også