Firmaet, der har solgt overvågningsteknologi til diktatur, lukker i Danmark

Den britiske våben- og overvågningsgigant BAE Systems Applied Intelligence lukker ned for sine aktiviteter i Danmark. Ifølge firmaet selv sker det for at reducere omkostninger.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF INFORMATION

Den britiske våben- og overvågningsgigant BAE Systems Applied Intelligence lukker sin afdeling i Nørresundby til juni næste år. Ifølge Nordjyske betyder det, at 160 medarbejdere i Danmark skal fyres.

"Som led i en gennemgang af organisationen, har vi identificeret ineffektiviteter, som vi har tænkt os at adressere ved at forsimple vores drift, så vi sikrer, at vi kan fortsætte med at levere til vores kunder og nedbringe omkostninger," skriver en talsperson fra BAE i Storbritannien til Information.

"Det inkluderer sammenlægning af den ekspertise, der i øjeblikket er baseret i Aalborg med andre eksisterende produktionssteder, herunder Storbritannien, hvor virksomheden har hovedkvarter."

Ifølge talspersonen ønsker firmaet ikke at svare på yderligere spørgsmål i øjeblikket, da de prioriterer at kommunikere med deres medarbejdere først.

Nyheden kommer få måneder efter, at Dagbladet Information i samarbejde med BBC har afsløret, hvordan firmaet har solgt overvågningsteknologi til en række diktaturer i Mellemøsten og Nordafrika. Således er regimerne i Saudi-Arabien, Qatar, Oman, De Forenede Arabiske Emirater, Algeriet og Marokko alle blevet forsynet med avanceret masseovervågningsteknologi via virksomheden i Danmark.

Indtil da havde virksomheden formået at holde sig stort set udenfor offentlighedens søgelys, og der var meget lidt kendskab til, hvem der var aftagerne til firmaets masseovervågningsteknologi.

Fravalgt i Danmark

At Erhvervsstyrelsen i Danmark har givet tilladelse til eksporten til diktaturerne har fået massiv kritik fra både danske og udenlandske eksperter og menneskeretsorganisationer, der peger på, at overvågningsteknologi systematisk bruges til at krænke menneskerettighederne i modtagerlandene.

"Danmark indrømmer at have solgt masseovervågningsteknologi til autoritære Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Kan lige så godt sælge sin sjæl også," skrev Kenneth Roth, international direktør i Human Rights Watch, for nylig på Twitter.

Våbengiganten BAE Systems kom til Danmark ved at købe den nordjyske overvågningsvirksomhed ETI Telecom i Nørresundby i december 2010 for 1,2 milliarder kroner. Pengene, som de daværende ejere tjente på virksomheden, er i dag genstand for en retssag, fordi Skat mener, at der i strid med loven blev ført penge ud af landet for at undgå at betale skat.

Mens Information altså kunne dokumentere, at der blev solgt overvågningsudstyr for millioner til diktaturer, så blev BAE Systems forbigået, da Rigspolitiet sidste år skulle investere i den store nye indhentningsplatform Pol Intel. Her blev BAE Systems fravalgt i udbuddet til fordel for den amerikanske virksomhed Palantir Technologies.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

26-årig bag dark web-platform: Eventyr endte i en thailandsk fængselscelle

Microsoft kritiserer efterretningstjenester efter angreb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også