Netip-storaktionær: Derfor sælger jeg virksomheden

Martin Kjølhede har været storaktionær i Netip i to årtier og slog til, da en køber med forståelse for virksomhedens værdier bød sig til. Selv om han træder af som direktør, vil han fortsat være aktiv i Netip - men nu vil han også bruge tid på sine andre virksomheder.

Det var en glad, men også lidt vemodig Martin Kjølhede, der torsdag kunne præsentere et imponerende salg af virksomheden Netip, der med base i Thisted er vokset til at være en virksomhed med over 165 ansatte og kontorer i Aalborg, Holstebro, København, Herning, Viborg og Aarhus, udover basen i Thisted.

Da Martin Kjølhede købte sig ind i 2000, var der blot fem ansatte, men virksomheden er vokset konstant gennem to årtier, og har fra begyndelsen haft et særligt fokus på, at medarbejderne er et aktiv, som der skal kræses om.

Det er også det første, Martin Kjølhede nævner, da ITWatch fanger ham på telefonen og spørger ham, hvordan han har det med at sælge den virksomhed, der har udgjort så mange år af hans liv.

”Jeg har en stor tryghed ved det. Det er en stor og dygtig fond, der køber. Og de har hjertet på rette sted. De vil udvikle den forretning vi har i dag, og de vil have vækst i virksomheden. Det er vigtigt for mig, at medarbejderne kan se sig selv i det,” siger Martin Kjølhede.

Købt op to gange

Martin Kjølhede har over to omgange købt sig ind i virksomheden og tilbage i nullerne købte han først den ene og siden den anden halvdel af Netip, der løbende er vokset både på medarbejderantal og ydelser. Idag er Netip totalleverandør af it-ydelser, men har i øjeblikket et særligt fokus på sikkerhedsområdet, der er i voldsom vækst.

Men det er vigtigt for den afgående direktør, at han ikke forlader virksomheden helt - og at medarbejderne også får en mulighed for at være med.

”Jeg geninvesterer sammen med Adelis, og det gør chefgruppen også. Men ideen er også, at medarbejderne skal have mulighed for at investere. Det giver en anden nærhed til virksomheden, og det er vigtigt for mig. Men det vil være op til Adelis at føre det ud i livet - så det bliver også dem, der skal sætte rammerne,” siger han.

Netip gjorde sig under coronakrisen bemærket ved at nægte at fyre medarbejdere, søge støtte eller sætte nogen ned i løn. Det er udslag af den specielle kultur, som virksomheden har udviklet, hvor man vil gøre knæfald for KPIer og i stedet nærmest betrager virksomheden som en familie.

Ikke mere it

For Martin Kjølhede var beslutningen om at sælge dog ikke svær, for han vil videre fra it-branchen, der ellers har fyldt meget for ham i de sidste 22 år.

”Jeg kommer ikke til at savne den administrative del af virksomhedens liv. Jeg kommer til at savne medarbejderne. Men jeg ser ikke mig selv som en del af en it-virksomhed igen. Jeg er jo heller ikke it-uddannet, men kom hertil fra Jyske Bank,” siger han.

I dag har Martin Kjølhede investeret i fem andre virksomheder, som han nu vil fokusere på.

”Mit fokus bliver på mine andre virksomheder. Jeg går ikke med planer om at starte nyt op, men jeg kan lide iværksætterfasen af en virksomheds liv. At hjælpe dem videre og tage aktivt ejerskab.”

Martin Kjølhede bliver med en ejerpost på 10 procent af Netip også aktiv her, men dog kun som almindeligt bestyrelsesmedlem.

Men hvad bliver din rolle ?

”Jeg vil tage del i de vækstplaner, der ligger for virksomheden. Mit bidrag bliver kendskab til markedet og kunderne, men også at levere ny inspiration til det fremadrettede.”

Han understreger, at han ikke sælger fordi han ikke tror på yderligere vækst. Tværtimod har han solgt, fordi han netop tror på vækst, og det er en erfaring, som Adelis Equity kommer med.

Hans eget ønske er, at Netip fortsat skal være en virksomhed, der har afdelinger der, hvor kunderne og ikke mindst medarbejderne er.

”Det vigtige for mig er de mennesker, vi har i virksomheden. Vi har mange dygtige, og jeg tror, at vi har gode muligheder fremadrettet. Det er en stor styrke for os at have en nærhed i forhold til kunderne, og vi vil gerne etablere flere afdelinger,” siger han.

Lokalt orienteret

Som it-virksomhed med oprindelse i det nordjyske er han fortsat bevidst om, at det er nødvendigt at tænke på medarbejdernes køreafstand, der ikke må blive for stor. Så er det lettere at åbne en ny afdeling et sted og så hyre folk lokalt.

Det vil også være hans indspil som mindretalsejer.

”Vi skal være tilstede i de områder, hvor vi driver forretning. Også fordi vi skal rekruttere dygtige medarbejdere, og vi må gå derhen, hvor de rigtige mennesker er. Ikke mange har lyst til at pendle en time hver vej.”

Ved salget indkasserer Martin Kjølhede selv en betragtelig del af salgssummen, hvoraf han altså geninvesterer en del. Men han har ikke planer om trække sig tilbage, eller at holde en ekstraordinær sommerferie.

Netip afslutter sit regnskabsår med udgangen af juni, og det er ifølge direktøren ud til, at virksomheden lander bedre end oprindeligt ventet, også selv forventningerne allerede er opjusteret.

Salget går kun igennem, hvis det godkendes af konkurrencemyndighederne.

Kapitalfond køber Netip for trecifret millionbeløb

Thisted-baseret it-selskab oplever storvækst på sikkerhed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også