It-selskab har intet problem med rekruttering: Meditation, stilhed og stærk kultur tiltrækker medarbejdere

En stærk virksomhedskultur med fredags-meditation, stilhedspauser før møder og et "fælles sprog" tiltrækker nye medarbejdere og fastholder de nuværende i it-virksomheden Timextender.
Rasmus Ferdinand Petersen

Manglen på arbejdskraft i it-branchen er et problem for mange virksomheder – men ikke hos it-selskabet Timextender.

De har en udtalt kultur, som bl.a. indebærer meditation hver fredag, undervisning i mindfullness og et minuts stilhed før alle møder.

"Vi har ikke problemer med at rekruttere medarbejdere eller fastholde dem. Der er flere, der kontakter os på baggrund af vores kultur, som gerne vil være en del af det," fortæller Anne Krog Iversen, der er en af grundlæggerne og går under titlen chief DNA & culture officer i Timextender.

Det er ikke en titel, man ofte støder på, men den afspejler, hvor vigtig kultur er for Timextender, der udvikler software, som kan automatisere udtræk og strukturering af data til kunders ledelsesrapportering og visualiseringssoftware.

'Because time matters'

Anne Krog Iversen, der sidder på hovedkontoret i Aarhus, har arbejdet aktivt med kulturen i virksomheden gennem fire år. Den bruges også aktivt i deres employer branding, og når de står frem og fortæller om virksomheden, tiltrækker det dem, der tror på det samme, forklarer hun.

"De er fascinerede af softwaren, kulturen, virksomheden og rejsen. Alle virksomheder har deres helt egen DNA og Kultur, men det giver en ekstra dimension, at vi sætter ord på vores."

Timextender er formålsdrevet forklarer hun. Sloganet lyder: 'Because time matters', og med deres software arbejder de for at spare kunden tid, så de kan træffe de rigtige beslutninger for virksomheden.

For Timextender selv handler det også om at udnytte tiden rigtigt. Selvom der er tralvt, så skal der kunne skrues ned for tempoet, så man kan være nærværende og fokuserer på sine opgaver.

One minute of silence

Der er flere ting, der gør sig gældende i selskabets kultur. Et af dem er stilhed. Når der skal holdes møder – om det så er ansættelsessamtaler, interne møder eller kundemøder – så startes der altid med et minuts stilhed, hvor et timeglas bliver vendt på hovedet.

"Det er for lige at lande og fokusere på det, som vi skal igang med. Det skaber en ro, så vi kan være i nuet og træffe de rigtige beslutninger," siger Anne Krog iversen.

Når medarbejderne har spist fælles morgenmad om fredagen, så mødes de af endnu en fast tradition. De kalder det mindful recharge, som er en fælles meditation for alle de ansatte. Det er 15-20 minutters guidet meditation, hvor størstedelen af alle medarbejderne deltager.

Meditationen finder sted både på hovedkontoret i Aarhus og i Washington, USA.

"Det skaber en stor grad af tillid," forklarer hun og uddyber:  

"Vores mailboks fyldes i et hastigt tempo, og hvordan skal vi være mennesker i det? Så vi underviser vores medarbejdere i at være bevidste og hjælp til selvhjælp, så man kan passe på sig selv. Det er os, der styrer vores mailboks og ikke omvendt. Det giver en frihed at vide og mindsker frustration."

Et fælles sprog

Alle i virksomheden er bekendte med Stephen Coveys bestseller bog, Syv Gode Vaner, en bog om selvledelse, der første gang blev udgivet i 1989.

"Vi er uddannede i Syv Gode Vaner, og vi bruger det som et fælles sprog. Så kan vi italesætte, hvordan vi håndterer forskellige ting, så vi forstår hinanden."

Og det er vigtigt, at have et fælles sprog på en arbejdsplads, understreger hun.

"Vi skal ikke træffe beslutninger med reptil-hjernen, det skaber hastværk. Så vores intention er at øge bevidstheden hos vores ansatte, og det gør samarbejdet lettere."

Den første mandag i hver måned er der fælles undervisning for medarbejderne i mindfullness og i  de Syv Gode Vaner. Det foregår online med en instruktør fra Portland, Oregon i USA. Udover de danske medarbejdere er der også mange af deres amerikanske medarbejdere, som følger undervisningen.

"Vi kan se, at vores medarbejdere får deres egne meditationsrutiner, og at de virkelig kan se gavn i det. Det handler meget om bevidsthed og om at være i nuet. Det er hjælp til selvhjælp, så vores medarbejdere kan passe bedre på sig selv," forklarer Anne Krog Iversen.

Ansætter efter kultur

Kulturen og virksomhedens DNA er så vigtig for Timextender, at de bevidst går efter at rekruttere medarbejdere, der passer ind i kulturen.

"Kulturen er en meget vigtig faktor i ansættelsesprocessen, der bliver kommunikeret og italesat," fortæller Anne Krog Iversen.

Hun mener, at nogle faglige kompetencer er nemmere at bygge på senere, så de i første instans ansætter efter, om medarbejderen vil passe ind.

De senere år har Timextender kørt en kraftig vækststrategi. De har skulle ansætte medarbejdere til mange forskellige stillinger - alt fra softwareudviklere til marketingfolk.

Væksten i medarbejderstaben har over de sidste 24 måneder lydt på 160 pct., hvor de nu er 182 medarbejdere. Udover hovedkontorerne i Aarhus og i Washington har de også syv andre kontorer spredt ud over forskellige lande.

En klar tendens

Det er ikke kun lønnen, der er afgørende, når de eftertragtede it-profiler skal vælge arbejdsplads. Der er flere faktorer, der spiller ind, fortæller Nikolaj Lubanski, direktør for talentafdelingen hos Copenhagen Capacity.

"Som virksomhed skal man have noget specielt at tilbyde. En edge. Det kan være besteme ordninger, der gør det nemmere at balancere karrieren og privatlivet eller en bestemt kultur," fortæller han.

I takt med at lønvilkårene er blevet bedre og bedre for de it-ansatte, er det fundamentale på plads – og det åbner op for andre krav til en arbejdsplads, forklarer Nikolaj Lubanski.

"Det er en tendens, hvor mange går efter virksomheder, der er purpose driven. Virksomheden skal tjene et større formål og være samfundsnyttig," fortæller han og tilføjer eksemplet, at det kunne være en virksomhed, der laver computerspil til børn, der underholder og uddanner dem samtidig.

Nikolaj Lubanski understreger, at efterspørgslen på it-profilerne de sidste par år er "eksploderet" i takt med, at stort set alle virksomheder i alle brancher har fået behov for it-medarbejdere.

Kultur kom efter krise

Timextender så dagens lys for første gang i 2006. Men det har været de sidste fire år, hvor kulturen virkelig er blevet indarbejdet.

Medstifteren Anne Krog Iversen fortæller, at kultur udsprang af en krise.

"Vi havde mistet en meget kær kollega, der var vigtig for forretningen og for os som mennesker," siger hun og tilføjer, at det var en hård tid.

Ikke lang tid efter fik hun et piskesmæld, og da hun var en af grundlæggerne af virksomheden, var der ikke tid til at sygemelde sig og ligge derhjemme.

"Så kom jeg på min egen rejse, hvor jeg skulle finde ud af, hvilke værktøjer jeg og de andre kunne bruge for at komme gennnem den her krise. Så fandt jeg meditation og mindfullness," fortæller hun.

Via nyopdagede metoder kunne hun få sit nervesystem til at slappe af, og derefter tog hun virksomheden med på samme rejse. Hun så en masse fordele og værdier, som skulle bringes videre til de andre på arbejdspladsen.

"Siden har vi udviklet os rigtig meget sammen, så det er os alle, der ejer den her viden og en bevidsthed om at skabe resultater for forretningen men også for os selv. Det er så blevet en del af kulturen, som er blevet finpudset og mere struktureret nu," afslutter Anne Krog Iversen.

Medarbejdere bestemmer selv antallet af feriedage hos dansk it-selskab

Mangel på arbejdskraft er det største problem 

Mangel på it-folk kun svagt stigende 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også