Læs serie: Store offentlige udbud er lukket land for små it-iværksættere

ITWatch ser i en serie på, hvordan den offentlige sektor kan spænde ben for små iværksættere. Du finder en samlet oversigt over artiklerne her (opdateres løbende).
Investor Klaus Nyengaard mener, at det offentlige misforstår sin rolle, når det laver store udbud med en lang tidshorisont.
Investor Klaus Nyengaard mener, at det offentlige misforstår sin rolle, når det laver store udbud med en lang tidshorisont.

ITWatch sætter for tiden fokus på, hvordan det offentlige kan være en med- eller modspiller for iværksættere inden for it. Der har været kritik af, at det offentlige med store udbud og projekter over den såkaldte vandfaldsmodel kvæler mindre iværksættere og skaber et marked for de store spillere.

Særligt inden for velfærdsteknologi spiller den offentlige sektor en markant rolle, fordi den driver efterspørgslen.

Vi har samlet en oversigt over artiklerne i serien her:

Investor advarer: Startups lider under det offentliges ringe forståelse af markedet

Danmark har alle muligheder for at opdyrke stærke virksomheder inden for velfærdsteknologi. Men i praksis spænder det offentlige ben for private initiativer, advarer investor og iværksætter Klaus Nyengaard.

Lille dansk it-iværksætter klemt af skoleprojekt

Den offentlige sektor driver efterspørgslen inden for velfærdsteknologi og risikerer med omfattende udbud at kvæle gode idéer. ITWatch giver her ordet til en iværksætter, som har oplevet at blive kørt over af Kombit og KL.

KL afviser frygt for it-fadæse

Det handler om at kunne arbejde på tværs, når kommunerne vil have en samlet it-løsning til daginstitutioner og folkeskoler. KL er ikke bekymret for, at den teknologiske udvikling vil overhale Aula-projektet, der først er klar om nogle år.

DI: Udfordring med offentlige udbud for mindre selskaber

Der "ligger en udfordring" i de offentlige udbud i forhold til de mindre selskaber, mener DI Digitals Adam Lebech.

KL mørklægger beslutningsgrundlag for Aula-projekt

Det har mødt kritik, at et nyt it-system ved navn Aula skal inkludere daginstitutioner, da det lægger pres på små it-selskaber. KL afviser at give aktindsigt i beslutningsgrundlaget for at udvide projektet.

It-selskaber betaler kassen for at byde på offentlige it-projekter

Omkostningerne for it-branchen er voldsomme, når de byder på offentlige it-opgaver. I nogle sager koster det over 20 pct. af hele kontraktens værdi blot at deltage i udbuddet.

Minister vil sænke omkostninger ved offentlige udbud

Efter det er kommet frem, at it-virksomheder betaler op til godt 20 pct. af udbudskontrakter i omkostninger, sætter minister fokus på sagen.

Én spiller suger halvdelen af Kombits udbud

Netcompany, der sidste år havde knap 250 mio. kr. på bundlinjen, har vundet knap halvdelen af Kombits udbud de sidste 2,5 år. Kun en enkelt virksomhed med en omsætning under 100 mio. kr. er repræsenteret.

Netcompany: Store offentlige ordrer vindes på specialiserede partnere

Små virksomheder er ikke de bedste til at løfte offentlige kontrakter på flere hundrede mio. kr., mener Netcompany, til gengæld kan mindre leverandører skille sig ud ved at specialisere sig. Softwarevirksomheden EG vurderer, det offentlige går glip af både besparelser og ny teknologi.

En vaks plejeleder hjalp lille it-biks til at blive eksporteventyr

Et plejehjem i Fredericia Kommune skabte sammen med selskabet Sekoia en it-løsning til plejesektoren, som i dag er i hastig vækst. Men det havde ikke kunnet lade sig gøre, hvis kommunerne havde valgt at følge den traditionelle metode med et stort it-udbud, siger direktør.

Offentlig storkunde gør op med dominerende it-selskaber

Få store spillere, der sidder på markedet, og et nærmest rituelt leverandørskifte hvert fjerde år gør ikke noget godt, mener it-chef i Odense Kommune. Derfor har han sat gang i fire nye miniudbud, der skal ruske op i leverandørmarkedet.

Nødvendige partnerskaber i det offentlige skaber udfordringer for mindre selskaber

Partnerskaber og konsortieaftaler kan hjælpe mindre og mellemstore virksomheder til offentlige udbud. Men ikke alt ved konsortierne er lige godt, fortæller virksomheder til ITWatch og peger på øgede omkostninger og besværlig arbejdsdeling.

Regeringen: Kommunerne udkonkurrerer private it-virksomheder

Private aktører skal ikke skubbes ud af markedet, fordi offentlige fællesskaber som eksempelvis brugerklubben SBSYS udmanøvrerer dem. Sådan lyder det fra regeringen. Samtidigt skal en uafhængig klageinstans sikre private virksomheder, hvis de føler sig trådt på.

Kritiseret kommunalt it-fællesskab: Ministeren misforstår vores koncept

Erhvervsminister Brian Mikkelsen forstår ikke, hvad det handler om, når han retter kritik af den kommunale it-brugerklub SBSYS, mener formand, der beskriver ny kritik som fejlskud.

Per Kogut: Små it-selskaber skal specialisere sig - ellers får de det svært

NNIT's øverste chef Per Kogut blander sig nu i debatten om kampen mellem store og små selskaber på it-markedet. Han mener, at de selskaber, der specialiserer sig målrettet, klarer sig godt.

Dansk softwarefirma frygter for tabt eksportmulighed efter offentligt udbud

"De ødelægger et eksporteventyr," siger Macoms adm. direktør. om Forskningsministeriets tilgang til nye it-systemer. Ministeriet afviser, at det umuligt for specialiserede softwarevirksomheder at byde ind.

Kombit klar til at åbne for mindre virksomheder i kommunale udbud

Debatten om mindre virksomheder og offentlige it-løsninger er ikke gået Kombits næse forbi. Det kommunale it-organ varsler et opgør med den forkromede udbudstanke og erkender, at styringen ikke altid har været god nok i forhold til at bringe små virksomheder på banen.

Skoler får magt til at gennemføre IT-udbud

Små virksomheder kan have det svært i store udbud. En centralt placeret embedsmand fortæller her, hvordan det har været at gøre op med et gammelt, monopolistisk it-system for i stedet at sætte markedet fri til glæde for både små og store virksomheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også