Tænketank og fagforening er positive efter regeringens digitaliseringsudspil

Nyt udspil fra regeringen skal gøre det lettere for borgerne at færdes i det digitale samfund. Det bliver mødt med positive kommentarer fra flere fronter.
Grit Munk, ekspert i dataetik, IDA | Foto: IDA / PR
Grit Munk, ekspert i dataetik, IDA | Foto: IDA / PR

Regeringens senste digitaliseringsudspil ”Et digitalt velfærdssamfund for alle” bliver taget positivt imod fra både ingeniørernes fagforeningen, IDA, og tænketanken Justitia.

Begge roser flere af de initiativer, der ligger i udspillet, og hos IDA er man især glad for, at der bliver taget hånd om de borgere, der føler sig afkoblet fra det digitale velfærdssamfund.

”Det helt centrale er, at alle borgere er ligeværdige og derfor skal have lige adgang til alle hjørner af velfærdssamfundet. Man må som borger ikke blive ringere stillet, fordi man enten ikke kan eller vil gå ombord i digitaliseringen”, siger Grit Munk, der er chefkonsulent i Ingeniørforeningen, IDA.

Helt konkret vil regeringen gøre det lettere for borgerne at få fysisk hjælp til de digitale løsninger og nedsætte en arbejdsgruppe sammen med Ældre Sagen.

Netop adgangen til fysisk hjælp er noget, som IDA er særlig positive over. Adgangen bør dog ikke være betinget af en tidsbestilling, der skal foretages online, mener Grit Munk.

”Vi skal nå frem til en erkendelse af, at ikke alle borgere kan blive fortrolige med digitale løsninger, uanset hvor mange kurser de får. Og det er helt i orden. Det skal man ikke mistænkeliggøres for. I mange sammenhænge er det selve digitaliseringen, der er problemet,” siger Grit Munk.

Også tænketanken Justitia, der i 2022 udgav rapporten ”Retssikkerhed for digitalt udsatte borgere” er positivt stillet over for regeringens udspil.

De lægger især vægt på, at regeringen vil oprette et digitalt fripas, der gør det muligt for borgere at blive fritaget for digital post og alle obligatoriske digitale selvbetjeningsløsninger.

For at blive fritaget skal borgeren foretage en ansøgning, og her ser Justitia muligheder for forbedringer.

”Justitia vil dog opfordre til, at der samtidig ses nærmere på fritagelseskriterierne, da de ifølge Justitias rapport opleves som snævre af både borgere og sagsbehandlere og blandt andet ikke omfatter stressramte borgere,” skriver Justitia i en pressemeddelelse.

Folketingets partier vil nu blive indkaldt til forhandlinger om forslaget.

”Det haster mere end nogensinde med at komme i gang”

Regeringen klar med nyt udspil: ”Det digitale velfærdssamfund skal være for alle”

Her er medlemmerne af regeringens Digitaliseringråd

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også