ITWatch

Regeringens digitaliseringsstrategi får både ros og kritik – og sammenlignes med en Christianiacykel

Der er både glæde og begejstring, men også kritik mod regeringens nye digitaliseringsstrategi. Brancheforeningen IT-Branchen kalder strategien for ”en retning uden bevægelse”, mens IBM begejstres over sats på kvanteteknologi.

Fra højre: Nana Bule, Adm. dir. Microsoft, Simon Kollerup, Erhvervsminister, Morten Bødskov, forsvarsminister, Nicolai Wammen, Finansminister, Jim Snabe, bestyrelsesformand, branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI og Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen vil ud på en stor rejse, men har kun medbragt en Christiania-cykel.

Sådan lyder reaktionen fra brancheforeningen IT-Branchen (ITB), efter at regeringen har fremlagt sin strategi for digitalisering af Danmark frem mod 2026.

Strategien rummer 61 konkrete punkter, men mange af punkterne har allerede været fremme tidligere på året, da regeringens Digitaliseringspartnerskab, der består af en bred skare af deltagere, fremlagde sine ideer for Danmark.

Så der er for lidt rugbrød i strategien, lyder kritikken.

”Med strategien virker det som om, at regeringen har planlagt den helt store digitale rejse. Men når man så kigger på selve initiativerne, virker det som om, at man kun har medbragt en Christianiacykel,” skriver direktør for ITB, Natasha Friis Saxberg, i en kommentar.

Hun erklærer sig tilfreds med retningen og visionerne, men efterlyser en konkretisering af, hvordan man skal nå derhen, hvor strategien peger os hen. Med strategien følger 2,1 mia. kr., som man finder via en række eksisterende projekter, blandt andet den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi, og især Danmarks Genopretningsplan efter corona-pandemien, hvor regeringen finder den største pulje penge på 500 mio. kr.

Men det er ikke nok, mener ITB-direktøren, der blandt andet er kritisk over for initiativerne på sundhedsområdet.

”Selvom ambitionerne på sundhedsområdet lyder godt, kan vi være bekymrede for, at der slet ikke investeres nok i et område, der desværre over flere år har været forsømt,” skriver Natasha Friis Saxberg.

Hun fortsætter: ”Jeg håber, at de kommende politiske forhandlinger om strategien kan sikre, at vi kommer både hurtigere og længere ud ad den vej, som strategien lægger. Vi er nødt til at blive mere ambitiøse og mere konkrete, hvis vi stadig vil være et digitalt foregangsland.”

Begejstring hos DI

Anderledes glæde er der at finde hos Dansk Industri, hvor direktør Lars Sandahl Sørensen roser regeringen for især at tænke på de små og mellemstore virksomheder.

”Det skal gøre det lettere at starte virksomhed og lettere at få dagligdagen til at hænge sammen i virksomhederne og på arbejdspladserne. Derfor skal vi bruge den her mulighed for at fjerne bøvlet og andre omfattende processer, som dræber virkelysten. Også for de offentlige ansatte, der med digitale og teknologiske værktøjer i stedet kan bruge tiden og de varme hænder bedre,” skriver han i en kommentar.

Han mener, at der er gevinster i vente, hvis visionerne kan løftes:

”Med regeringens strategi i hånden, med politisk mod og nødvendige investeringer kan vi opnå nogle store gevinster for det danske samfund. Så stor ros herfra for at komme med en klar plan med konkrete initiativer,” skriver han.

Hos Dansk IT stemmer man i.

”Det er på høje tid med en samlet digitaliseringsstrategi i Danmark. Lad os komme i gang med arbejdet. Nu skal der handles,” skriver kommunikationschef i Dansk IT, Kim Stensdal.

”Regeringens digitaliseringsstrategi er den første reelle samfundsstrategi med udgangspunkt i digitaliseringen. Strategien kan potentielt danne grundlag for en ny digitaliseringsbevægelse i Danmark til gavn for både borgere, virksomheder og den offentlige sektor,” lyder det.

Godt med gennemsigtighed, dårligt at STEM glemmes

Hos fagforeningen IDA, der repræsenterer medlemmer i mange af STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics, red.), er formand Thomas Damkjær Petersen ikke udelt begejstret.

Han fremhæver, at det er rosværdigt, at regeringen tænker over en bedre og mere gennemsigtig brug af data. Men samtidig kritiserer han, at regeringen undlader at bekræfte Teknologipagten, der omhandlede en styrkelse af de tekniske og naturfaglige uddannelser frem mod 2028. Pagten blev fremsat i 2017.

”Når det gælder danskernes kompetencer, er strategien mere tyndbenet, og det bekymrer os. Vi vil ikke nå i mål med de flotte ambitioner, hvis ikke vi bliver en helt del klogere, og langt flere videreuddannes. Det bliver svært at lykkes med undervisning i digital teknologi i grundskolen, hvis ikke det prioriteres som et selvstændigt fag, og strategien mangler også at sætte tydelig handling bag det store behov for øget optag på blandt andet it-uddannelserne,” skriver Thomas Damkjær Petersen i en kommentar.

Hos IBM er CTO Jan B. Lillelund begejstret over udsigten til et sats på kvanteteknologi:

‘Stor ros til regeringen for at være opmærksom på Danmarks unikke position indenfor kvanteteknologi og for at sætte et initiativ i søen på det område. Vi er i Danmark førende på universiteter som DTU og Niels Bohr Institutet på viden om kvantefysik og -teknologi. Danske kvantestuderende bliver hyret til virksomheder i hele verden,” siger han.

Han nævner, at Danmarks rennomé på området er blevet en magnet:

”Forskere fra udlandet søger til Danmark for at lære af de bedste. Og vi ser udenlandske virksomheder begynde at etablere sig her med kvanteteknologi. Danmark er helt i front, og det vil regeringen nu med digitaliseringsstrategien fastholde og understøtte.”

Her er regeringens digitaliseringsstrategi

Mere fra ITWatch

Når direktøren forsvinder

Analyse: To store it-virksomheder i Danmark har sagt farvel til deres direktør uden forklaring og har lukket ned for yderligere kommentarer overfor omverdenen.

Penneo øger omsætning og underskud

Tech-selskabet, der i april flyttede fra First North til hovedbørsen, gik markant frem i første kvartal. Selskabet investerer massivt i vækst, og nedjusterer derfor forventningerne til driftsindtjening markant.

Visma åbner sluserne på konkurrent til Microsofts ERP-platform

Visma er for alvor klar til at sætte skub i ERP-platformen Visma.net, der skal konkurrere med Microsoft og Oracle på ERP-markedet. Lars Engbork, adm. direktør i Visma Software Danmark, forklarer til ITWatch, at et fokus på Norden skal give Visma fordelen.

Hollandsk tech-investor retter blikket mod Danmark

Med en ny milliardfond i ryggen har den hollandske investor Endeit Capital fokus på at interessante investeringsemner på det danske marked. ”Vi har været og er i dialog med danske iværksættere,” lyder det fra Endeits nordiske chef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs