Startups skattefordel debatteres hos Skat

Efter kritik af skattemyndighedernes forvaltning af skattekreditordningen, har myndighederne inviteret erhvervsorganisationer og virksomheder til samtale.
Foto: DI / PR
Foto: DI / PR

Flere virksomheder og erhvervsorganisationer skal torsdag til møde med skattemyndighederne om deres forvaltning og fortolkning af den såkaldte skattekreditordning.

Ordningen gør det muligt for virksomheder at få udbetalt skatteværdien af et underskud forbundet med udgifter til forskning og udvikling.

Skattestyrelsen har tidligere modtaget kritik fra flere fronter med den begrundelse, at flere startups til fare for deres liv har måttet tilbage betale midler, de fået udbetalt.

Nu vil styrelsen have en dialog om sagen, og i den forbindelse er flere organisationer og virksomheder inviteret. Blandt erhvervsorganisationerne stiller IT-Branchen med en repræsentant. Det samme gør Dansk Industri, hvor fagleder for skattejura og international skat, Sune Hein Bertelsen, ser frem til dialog.

"Der bliver gjort en indsats nu. Spørgsmålet er, om vi kommer helt i mål ved mødet. Lovgivningen henviser til, at tidligere praksis på området er gældende, men tidligere praksis er ikke klar. Derfor ender det med, at de her sager ryger hele vejen til domstolene," siger Sune Hein Bertelsen.

En af sagerne er tidligere beskrevet på ITWatch og omhandler en webudvikler, der udviklede en webshop til diplomater, hvor der automatisk blev hentet oplysninger om andre landes regler for told om moms.

Virksomheden fik midlerne udbetalt, men blev efterfølgende bedt om at betale tilbage. Virksomheden vandt delvist sagen i Landsskatteretten, men sagen er nu på vej til domstolene. En noget rodet affære, der måske kunne have været undgået, hvis ikke midlerne var blevet udbetalt helt så hurtigt.

"Selvom det er vigtigt, at virksomhederne får midlerne hurtigt, ville det fordelagtigt, hvis man kiggede på at få lavet kontroller, før man udbetaler midlerne. Det vil være ærgerligt, hvis man ender med at skade en virksomhed, som man med ordningen egentlig har prøvet at hjælpe," siger Sune Hein Bertelsen.

Ordningen har været en måde at yde støtte til forskning og udvikling, og fra politisk side er fradraget for udgifter til forskning og udvikling blevet hævet midlertidigt.

Den politiske vilje har været der, men i administrationen har der ikke været total klarhed over, hvornår en virksomhed har ret til ordningen. Derfor har Sune Hain Bertelsen to vigtige ønsker for dagens møde.

"Vi har presset på for, at det forøgede fradrag skal være permanent, og det er vigtigt at få lagt fast, hvad der er omfattet og hvad der ikke er omfattet," siger han.

 

Skarp kritik af Skattestyrelsen: Sætter startup-virksomheders liv på spil

Venstre vil fordoble investorfradraget for mindre virksomheder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også