ITWatch

En udskiftning af Skats forældede it-systemer vil koste milliarder

En arbejdsgruppe har undersøgt Skats it-systemer, hvoraf nogle er helt tilbage fra 1960'erne. Næsten halvdelen af systemerne bør udskiftes, og regningen bliver i milliardklassen.

Foto: ritzau/Thomas Borberg

70 af Skats it-systemer er så forældede, at de skal erstattes med nye systemer, og det vil koste milliarder, skriver Politiken.

En arbejdsgruppe har i samarbejde med Finans- og Skatteministeriet undersøgt it-systemerne hos Skat, og konklusionen er, at 70 ud af 200 systemer skal skrottes. Nogle af systemerne er helt tilbage fra 1960'erne.

"Det her kan ikke udsættes længere. De her systemer er så gamle, at det er svært at finde reservedele. Der skal påbegyndes en udskiftning nu. Der skal laves en langsigtet investeringsplan, og det er politikerne nødt til at forstå, selv om det sikkert ikke er særlig populært at bruge penge på it-systemer, der allerede kører," siger Lilian Mogensen, der er tidligere koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark og medlem af arbejdsgruppen, til Politiken.

Ifølge Politiken har regeringen afsat 600 mio. kr. på finanslovsforslaget for 2019 til at løse it-problemerne hos Skat. Lilian Mogensen anslår dog, at udskiftningen af it-systemerne vil løbe op i cirka 10 mia. kr. over de næste 15 år.

Lilian Mogensen understreger samtidig, at "systemerne jo ikke går ned i morgen eller i næste uge", men at der er brug for handling på området.

I sidste uge stod det klart, at afløseren for Skats inddrivelsessystem EFI, der skulle være fuldstændig oppe at køre i 2019, er udskudt til 2021. Forsinkelsen fremgik af en beretning fra Rigsrevisionen om statsregnskabet for 2017.

Rigsrevision er bekymret for EFI-efterfølger: Lever ikke op til en række krav 

Skat udviklede ny softwarerobot på 14 dage 

Centralt it-system for danskernes skattebetaling bliver sendt i udbud 

Mere fra ITWatch

Stifter sælger livsværk til One.com

Stifter af Simplesite, Morten Elk, har sammen med den øvrige ejerkreds solgt virksomheden, som han har opbygget gennem 20 år. Køber er det kapitalfondsejede svenske One.com.

Professorer opfordrer Nets til at sælge MitID-forretning til danske købere

Nets bør sælge NemID og MitID til danske operatører, fordi der er tale om kritisk infrastruktur, lyder det fra to professorer, efter at området for digitale signaturer har fået et til-salg-skilt på hos betalingsselskabet. Digitaliseringsstyrelsen understreger, at en mulig køber skal have geografisk placering i Danmark.

IDC: Krisen udløser et skifte i it-branchen

Fremtiden byder på stort fokus på at reducere omkostninger fremfor at frembringe innovative løsninger til danske virksomheder. Det spår IDC Nordic i et it-marked, der i stigende grad rammes af høje renter og høje energipriser. De it-selskaber, der har glemt at omstille sig, bliver ramt, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs