ITWatch

En udskiftning af Skats forældede it-systemer vil koste milliarder

En arbejdsgruppe har undersøgt Skats it-systemer, hvoraf nogle er helt tilbage fra 1960'erne. Næsten halvdelen af systemerne bør udskiftes, og regningen bliver i milliardklassen.

Foto: ritzau/Thomas Borberg

70 af Skats it-systemer er så forældede, at de skal erstattes med nye systemer, og det vil koste milliarder, skriver Politiken.

En arbejdsgruppe har i samarbejde med Finans- og Skatteministeriet undersøgt it-systemerne hos Skat, og konklusionen er, at 70 ud af 200 systemer skal skrottes. Nogle af systemerne er helt tilbage fra 1960'erne.

"Det her kan ikke udsættes længere. De her systemer er så gamle, at det er svært at finde reservedele. Der skal påbegyndes en udskiftning nu. Der skal laves en langsigtet investeringsplan, og det er politikerne nødt til at forstå, selv om det sikkert ikke er særlig populært at bruge penge på it-systemer, der allerede kører," siger Lilian Mogensen, der er tidligere koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark og medlem af arbejdsgruppen, til Politiken.

Ifølge Politiken har regeringen afsat 600 mio. kr. på finanslovsforslaget for 2019 til at løse it-problemerne hos Skat. Lilian Mogensen anslår dog, at udskiftningen af it-systemerne vil løbe op i cirka 10 mia. kr. over de næste 15 år.

Lilian Mogensen understreger samtidig, at "systemerne jo ikke går ned i morgen eller i næste uge", men at der er brug for handling på området.

I sidste uge stod det klart, at afløseren for Skats inddrivelsessystem EFI, der skulle være fuldstændig oppe at køre i 2019, er udskudt til 2021. Forsinkelsen fremgik af en beretning fra Rigsrevisionen om statsregnskabet for 2017.

Rigsrevision er bekymret for EFI-efterfølger: Lever ikke op til en række krav 

Skat udviklede ny softwarerobot på 14 dage 

Centralt it-system for danskernes skattebetaling bliver sendt i udbud 

Mere fra ITWatch

IDC: Opkøbsbølge efterlader hele it-branchen et nyt sted

Der bliver dagligt købt it-selskaber i en af de mest voldsomme opkøbsbølger i mange år, og det er udtryk for en kraftig forandring af it-branchen, som er i gang netop nu, mener analytiker. Han ser Visma og EG som eksempler på selskaber, der tegner den fremtidige udvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs