ITWatch

Politikere vil have skiftet ledelsen ud i Region H efter slem kritik af it-system

Man skal "alvorligt overveje" at fritstille nogle medarbejdere, siger Dansk Folkeparti efter Statsrevisorenes kritik af forløbet om Sundhedsplatformen. Også hos Konservative er man utilfreds: "Jeg er ikke typen, der ser igennem en så hård kritik," lyder det fra udvalgsformand. S afventer udvalgsmøde.

Foto: Jens Dresling/Ritzau/

Flere partier vil have skiftet ud i den øverste ledelse i Region Hovedstaden som konsekvens af Statsrevisorernes hårde kritik af forløbet omkring udrulningen af it-systemet Sundhedsplatformen på regionens hospitaler.

I forvejen har regionsdirektør Hjalte Aaberg meldt sin afsked ved årsskiftet, men det er ikke nok, mener regionsrådmedlem Niels Høiby fra Liberal Alliance. I alt består koncerndirektionen af tre personer.

"Det er simpelthen for groft. Jeg har ikke tillid til koncerndirektionen. Det er ikke nok med Hjalte Aaberg, der ikke skal forlænges. Hele direktionen har ansvaret for det her," siger Niels Høiby - som selv er overlæge - til ITWatch.

Han får opbakning af ​Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti, der også vil have en ny ledelse.

"Den har så mange facetter af fiasko og forkerte oplysninger, som er givet til os. Så jeg tror, at man skal hurtigt videre. Man skal meget alvorligt overveje at få nogle andre til at styre det fra embedsværkets side," siger ​Finn Rudaizky, der sidder i regionens sundhedsudvalg sammen med Niels Høiby.

Ledelsens tillid er væk

Finn Rudaizky understreger, at Dansk Folkeparti som de eneste stemte imod at indføre Sundhedsplatformen, og at partiet blev afvist, da det gav udtryk for betænkligheder ved it-systemet, der er udviklet af amerikanske Epic.

"Jeg synes, at man alvorligt skal overveje at fritstille nogle medarbejdere," siger Finn Rudaizky.

Er det i ledelsen eller længere nede i regionen?

"Nej, det er ikke længere nede i rækken," understreger han og kalder sammensætningen i ledelse for "fuldstændig uholdbar".

"Tilliden er fuldstændig væk," slår han fast.

Det kan derfor meget vel ende med, at der er flere i ledelsen, der skal på udkig efter en anden arbejdsgiver, lyder det.

"Det kan godt være, at der er nogle personer, som er bedre til et andet arbejde – men ikke lige til det her. Jeg går ikke efter hoveder, men jeg efter at få det til at fungere. Man må beskæftige sig med det, man har forstand på."

"Ser ikke igennem fingre med så hård kritik"

Hos Det Konservative Folkeparti understreger formanden for Sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt, at han også tager sagen meget alvorligt.

Derfor har han indkaldt til ekstraordinært møde i regionens styrende udvalg - Forretningsudvalget - som hverken DF's Finn Rudaizky eller Niels Høiby fra Liberal Alliance er medlem af.

"Det skal selvfølgelig diskuteres, hvor ansvaret ligger. Kritikken er meget hård, og det er meget alvorligt. Jeg er ikke typen, der ser igennem fingre med en så hård kritik," siger K-politikeren.

Han har selv læst beretningen fra Statsrevisorerne.

"Det er 36 siders kritik ud af 36 sider, og det synes jeg, at vi skal tage meget alvorligt. Den er meget kritisk, og jeg synes, at den bekræfter de kritiske røster der har været omkring Sundhedsplatformen."

Hos Socialdemokratiet vil Leila Lindén afvente et ekstraordinært møde i Forretningsudvalget på torsdag. Her er Rigsrevisionens undersøgelse på dagsordenen.

Har du tillid til den øverste ledelse?

"Det får du mig ikke til at sige noget om. Det vil jeg ikke være med til. Det er dårlig moral at hænge folk ud i pressen."

Hun er både medlem af Sundhedsudvalget og Forretningsudvalget i Region Hovedstaden.

"Vi har et forretningsudvalgsmøde på torsdag. Der endevender vi, hvad vi tænker og tror og synes. Det er lukkede møder, hvor man kan sige, hvad man vil. Man diskuterer ikke medarbejdere, ledere og deres kvalifikationer i pressen," slår Leila Lindén fast. 

Ressistens i ledelsen

I går fortalte formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), til ITWatch, at kritikken var blandt de 10 pct. mest alvorlige, han havde delt ud i sine mere end 25 år hos den statslige vagthund.

"Uprofessionel" og "kritisabel," kaldte Statsrevisorerne forløbet.

Hos LA's hæfter Niels Høiby sig ved graden af kritik.

"Nu ser vi at forarbejdet – hvad vi ikke vidste – var meget amatøragtigt. Hvis man læser beretningen igennem fra ende til anden, som jeg har gjort, så drejer det sig om rigtig mange punkter, hvor de ikke har gjort deres arbejde ordentligt og de har hastet det igennem. Intet af det har vi fået at vide som politikere," siger Niels Høiby.

LA-politikeren retter derfor en hård kritik mod ledelsen og mener, at de ikke har gjort det nemt at udføre arbejdet som poltiiker.

"De sidder i meget magtfulde stillinger. Meningen er, at de skal betjene os politikere, så vi har mulighed på baggrund af fakta at øve indflydelse. Jeg mener, at vi er blevet vildført," understreger han.

Specielt ledelsen manglende lydhørhed får hårde ord med på vejen af Niels Høiby.

"Vi har fortalt, hvordan det hang sammen, og det er blevet benægtet. Der er altså fakta- og argumentationsresistens i ledelsen. De har et ansvar, og de vil ikke engang sige undskyld. Jeg mener ikke, at ledelsen har legitimitet mere. Når vi ikke kan stole på dem i en sag med så meget kritik, hvordan kan vi så stole på dem i andre sager? Jeg stoler ikke på dem efter det, der er sket."

Han henviser til, at den samme ledelse også fik kritik i 2017.

"For et år siden var det 1813, der fik  en enorm overhaling af Statsrevisorerne. Så det er to meget kritiske rapporter, der går i rette med koncerndirektions dispositioner."

"Giv Sundhedsplatformen sparket"

Han vil derfor arbejde på at komme væk fra Epic-systemet og tilslutte sig de jyske regioners valg af Systematics EPJ-løsning.

”Mit ønske er, at vi får sparket Sundhedsplatformen ud og vi får Regions Midts EPJ-system ind i stedet for," siger han.

”Vi får den aldrig til at fungere. Ingen af os tror, at det vil komme til at fungere. Vi kender kollegaer i udlandet, der har arbejdet med det i mange år, og det er stadig meget tungt.”

Hvad tænker du om chancerne for at få en bred opbakning til det i regionsrådet?

"Det ved jeg ikke rigtig. Alt den slags er noget, der skal modnes. Vi går ind i sommerferien, så vi kommer til diskutere det igen til efteråret."

Han er klar til at gå i retten for at komme ud af kontrakten, lyder det.

”Det er et produkt, som ikke fungerer ordentligt, og som har nedsat produktiviteten og medført en masse fejl. Det opfylder simpelthen ikke deres egne krav og det holder ikke det, de lover. Så må man kunne trække sig ud af kontrakten – det kan godt være, at der skal en retssag til og hvad så."

Ikke en reel mulighed at skifte til Systematic

Men det er slet ikke en mulighed, understreger formanden for sundhedsudvalget, der "ville ønske, at vi kunne gå over på Midt EPJ".

"Problemet er, at det kan hverken Niels Høiby eller jeg beslutte. Flertallet i regionsudvalget kan ikke engang beslutte det. Der skal et nyt udbud til, hvor det ikke engang er sikkert, at Systematic vil vinde. Så vi kan som politikere ikke bare sige, at vi tager det system ned fra hylde tre," siger Christoffer Buster Reinhardt (K) og tilføjer:

"Det er en for nem løsning og udtalelse, fordi det er ikke en reel mulighed, man sidder med som politiker. Selve intentionen i ønsket er jeg enig i," uddyber han.

Christoffer Buster Reinhardt fortæller videre, at han trods den manglende mulighed for skifte systemet ud inden for kort tid stadig har tænkt sig at få placeret et ansvar.

"Sagen er bestemt ikke slut. Jeg er ikke typen, der modtager sådan en rapport og kalder det for spændende læsning og tager på sommerferie. Vi er ikke taget på sommerferie på nogen måde.

Selvom sommerferien nærmer sig, får det ikke politikeren til at sparke sagen til hjørne.

"Jeg tager det så alvorligt, at jeg tager ikke på sommerferie, før vi har en form for konklusion."

Koncerndirektør i Region H: Hvis nogen skal kritiseres, så er det mig

Vagthund åbner for endnu en kulegravning af regions bøvl med Sundhedsplatformen

Statsrevisorerne kritiserer implementering af Sundhedsplatformen 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs