Datatilsynet kritiserer Aarhus Kommunes håndtering af personalesager

To fyrede medarbejdere har klaget over behandlingen af deres personaleoplysninger.
Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv
Foto: Casper Dalhoff/Polfoto/Arkiv
Af DR Østjylland

Datatilsynet kritiserer Aarhus Kommunes håndtering af to personalesager i kommunens skandaleramte teknik- og miljøforvaltning. Tilsynet kritiserer, at kommunen nægter at behandle de ansattes klage over behandlingen af deres personaleoplysninger.

Det skriver DR Østjylland.

I løbet af 2015 begyndte sagen om den skandaleramte forvaltning at rulle, mens Claus Pedersen var chef for afdelingen Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune. En sag, der blandt andet handler om, hvordan den nu tidligere chef havde omgået reglerne for kommunale udbud.

Han er siden blevet fyret og meldt til politiet mistænkt for underslæb, tjenesteforsømmelse og for at have modtaget bestikkelse.

Mens han var chef, blev seks medarbejdere fyret, ifølge dem fordi de havde kritiseret forholdene i afdelingen. Noget, de forsøgte at råbe politikerne op om, og sidste forår skulle politikerne beslutte, om de ville undersøge, om de tidligere ansatte var blevet behandlet efter reglerne.

Derfor lavede kommunens HR-afdeling et talepapir – et resumé over personalesagerne - til politikerne, der beskrev de seks personalesager.

Og et flertal af politikerne stod fast, selv om de seks fyrede medarbejdere søgte aktindsigt og fandt fejl i oplysningerne i talepapiret.

Kommunen nægtede at rette i talepapiret – også selvom byrådet nogle måneder senere vendte på en tallerken og satte en stor undersøgelse i gang.

Det omstridte talepapir eksisterer stadig uden rettelser, og det er et problem for de fyrede medarbejdere, fortæller Brian Sten Larsen, der nu har fået Datatilsynets ord for, at det er "meget beklageligt", at kommunen ikke har behandlet ønskerne om berigtigelse.

"Det er jo vigtigt, at min person ikke sværtes til, også når jeg skal ud og søge arbejde," siger han til DR Østjylland.

Han fortæller, at der i talepapiret står, at han havde haft 284 sygedage på et år, men Brian Sten Larsen mener kun, at han havde 140 sygedage i løbet af to år. Derudover står der, at Brian Sten Larsen blev mødt med omsorg og forståelse, inden man var nødt til at fyre ham.

"Det er, som om man forsøger at berigtige den måde, man har fyret os på, når det i virkeligheden er sket ud fra noget helt andet," siger han.

Også Marianne Engelin blev fyret og har fundet fejl i talepapiret.

"Blandt andet står der, at jeg har været indkaldt til en tjenestelig samtale, og det indikerer jo, at jeg har gjort et eller andet forkert. Det passer bare ikke, for jeg bad selv om den samtale, fordi jeg var udsat for mobning," siger hun.

Datatilsynet har afgjort, at Aarhus Kommune "snarest" skal behandle klagernes ønsker om berigtigelse. Datatilsynets traf sin afgørelse den 23. marts, men oplysningerne i talepapiret er altså ikke blevet rettet endnu, og det er Marianne Engelin vred over.

"Personligt handler det jo om ens fremtidsmuligheder. Jeg er stadig arbejdssøgende, og det er klart, at hvis folk søger oplysninger på mig, kan de se, at jeg har en sag med Aarhus Kommune. Derudover handler det også om rimelighed og retfærdighed og en lukkethed fra kommunens side, jeg synes, der bør tages et opgør med," siger hun til DR Østjylland.

Aarhus Kommune arbejder på et svar til Datatilsynet og vil ikke kommentere sagen. Men på mandag offentliggør kommunen en undersøgelse, som Kammeradvokaten har lavet af 22 personalesager - her i blandt Marianne Engelins og Brian Sten Larsens sager.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR Østjylland.

Data fra TDC's mobilnetværk kortlægger Aarhus-turisters færden 

It-rigmand polstrer portefølje med Aarhus-ejendomme 

Forsker advarer om mangelfuld datakontrol 

Nødråb til statsministeren: Teleområdet skal samles hos én minister 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også