ITWatch

Forsker advarer om mangelfuld datakontrol

Reglerne om håndtering af følsom data er på plads, men fordi kontrollen er mangelfuld, er det i praksis konsekventfrit af sjuske, lyder det fra forsker. Hun peger på bøder til det offentlige som mulighed.

Foto: Colourbox

Det får i praksis ingen konsekvenser for offentlige myndigheder at sjuske med følsom data, advarer Hanne Marie Motzfeldt, forsker i persondataret på Aarhus Universitet, til Computerworld.

Hun peger på, at kontrollen med databehandlere i eksempelvis offentlige institutioner er så mangelfuld, at man ikke ville opdage en skandale som den, der kostede to ministre jobbet i Sverige. Her havde det offentlige tilladt, at personer uden sikkerhedsgodkendelse fik adgang til personfølsom data.

Hane Marie Motzfeldt fremhæver, at man skal kunne give bøder til det offentlige, som man kan til private virksomheder.

"Reglerne er der, men de bliver ikke overholdt. Og det kommer ikke til at ændre sig, før der kommer bøder til det offentlige. Der kommer ikke til at ske noget, før der foreligger en positiv business-case for god it-sikkerhed i det offentlige," siger hun til Computerworld.

It-ansatte vil give det offentlige sjuskebøder

Politikere vil undersøge strafmuligheder for offentligt datasjusk 

Mere fra ITWatch

Klumme: Har corona skabt en ny guldalder for innovation?

Hvad kan vi lære af covid-19-pandemien, når det gælder virksomheders innovationskraft – og sammenhængen med bæredygtighed, diversitet, ledelse og måder at arbejde sammen på? Det forsøger Peter Juul Jørgensen fra Lenovo at svare på i denne klumme.

NNIT-topchef: Mine ambitioner er højere

Pär Fors’ første halve år som direktør i NNIT har været præget af flere udskiftninger i topledelsen og faldende indtægter. Den nye direktør er kun mildt tilfreds og forventer bedre resultater i den kommende tid.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs