Region om persondatalov: Vi får ikke nogen hjælp

Der findes ingen drejebog for, hvordan offentlige myndigheder som de danske regioner skal kontrollere, at deres databehandlere overholder gældende lov. Det betyder, at myndighederne ubevidst risikerer at forbryde sig mod Persondataloven.
Den nordjyske hovedby Aalborg er en central del af Region Nordjylland. | Foto: /Scanpix Ritzau/Thomas Borberg/
Den nordjyske hovedby Aalborg er en central del af Region Nordjylland. | Foto: /Scanpix Ritzau/Thomas Borberg/

Danske myndigheder risikerer at bryde Persondatalovens regler for kontrol med deres databehandlere uden at være klar over det. Der findes ingen konkret juridisk vejledning, som myndighederne kan læne sig op ad, fastslår Region Nordjylland over for Computerworld.

"Vores store udfordring er, at når man siger kontrol, så har vi ikke noget sted, hvor vi kan se, hvad det egentlig er, der ligger i ordet. Hvad er det rigtige resultat? Vi får ikke nogen hjælp til, hvordan vi skal tolke ordet kontrol. Vi tager det ud fra almindelig sund fornuft," siger Michael Lundsgaard Sørensen, kontorchef for it-forvaltning, drift og support i Region Nordjylland, til Computerworld.

Han forklarer, at man i regionen vurderer, at man lever op til reglerne, men mangler det konkrete juridiske grundlag for at kunne kontrollere det.

Ifølge Datatilsynet kan en myndighed sikre sig ved at bede leverandøren dokumentere, at den overholder de aftalte sikkerhedskrav til datahåndteringen. Michael Lundsgaard Sørensen påpeger dog, at det kun dækker så langt ud i leddene, som myndigheden kontrollerer.

Rost it-projekt ramt af langvarig forsinkelse 

ITB om forsinkede GDPR-vejledninger: Havde været svært at nå for et år siden 

Ministerium får kritik for forsinkede persondatavejledninger 

Jurist: Persondataproblemer i Statens Serum Institut ville betyde bøder under GDPR 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Sentia/pr

Nye energikrav til datacentre på vej

Nyligt vedtagne EU-regler pålægger nye danske datacentre at skulle undersøge og udnytte tilkobling til de danske fjernvarmenet. Flere krav lurer allerede i horisonten, bekræfter chefforhandler.

For abonnenter

Læs også