Kunstig intelligens smittes af kulturelle skævheder

Kunstig intelligens kan være påvirket af kønsnormer eller andre kulturelle skævheder, og det får nu Google til at ændre et system.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kunstig intelligens er skabt af mennesker, og det kan føre til såkaldte 'machine bias', som kort fortalt betyder, at de intelligente systemer er smittet af kulturelle normer og skævheder.

Det skriver Rbot.dk.

Udfordringen er, at udviklerne - bevidst eller ubevidst - bygger samfundsnormer ind i den teknologi, de udvikler, og det kan betyde, at systmerne ikke er så neutrale, som man måske tror.

En gruppe forskere opdagede eksempelvis tidligere på året, at Googles Smart Compose-funktion (autoudførelse, red.) ikke var kønsneural. Hvis forskerne eksempelvis skrev "Jeg skal møde en investor i næste uge," spurgte funktionen efterfølgende: "Ønsker du at møde ham?"

Det viste sig, at Googles funktion aldrig foreslog "hun" eller "hende" i sådanne situationer, og det har nu fået Google til at fjerne alle stedord, der henviser til køn, i det pågældende system. 

Ifølge Rbot.dk har Amazon også tidligere haft udfordringer med machine bias, hvilket førte til, at selskabet droppede et internt rekrutteirngsværktøj.

Tyskland afsætter 22 mia. kr. til kunstig intelligens 

Tommy Ahlers: De amerikanske giganter støvsuger Danmark for talenter i kunstig intelligens

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også