Tommy Ahlers: De amerikanske giganter støvsuger Danmark for talenter i kunstig intelligens

Interview: Regeringen har sammen med en række partier afsat over 300 mio. kr. til techforskning næste år, og en stor del af pengene går til kunstig intelligens. Forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) kalder det et forsøg på at holde vigtige talenter i Danmark og skabe nye virksomheder.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er et kapløb. Mellem Danmark og de andre europæiske lande, men også mellem danske virksomheder og amerikanske tech-giganter. Og slagsmålet går på talenter og forskere, der udvikler fremtidens teknologi.

Her har danske tech-virksomheder og forskere fået godt 300 mio. kr. i fordelinger fra Forskningsreserven, og det har vakt betydelig tilfredshed. DI kalder det et godt løft, og særligt i forhold til kunstig intelligens vækker det glæde, at teknologien er nævnt direkte.

Nyheden om de mange penge kan læses her.

Under Frie Forskningsmidler er der afsat 80 mio. kr. direkte i 2019 på dette område.

For uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er navnlig kunstig intelligens af helt afgørende betydning at styrke, da det netop er her, konkurrencen i dag er stor blandt de enkelte lande samt i industrien, siger han i dette interview med ITWatch.

Han kalder indsatsen en, der skal styrke forskningsområdet på lang sigt.

"Det gør, at vi kan få en talentmasse, som betyder, at der er noget talent, der begynder at arbejde. Med det her håber jeg, at vi kan fastholde og tiltrække talentmassen inden for kunstig intelligens," siger Tommy Ahlers.

Han siger, at øget forskning på området vil komme alle til gavn. Der vil bliver forsket mere inden for området, flere vil undervise i det, og man får opbygget mere talent på området.

"Det store problem er, at inden for kunstig intelligens er al talent de sidste år blevet støvsuget af store amerikanske virksomheder. Det er en stor udfordring. De kan give så gode lønninger, at de tiltrækker dem. Men det er så stærk en teknologi, at vi har et dansk problem, hvis vi ikke får mulighed for at styrke forskningen inden for dette område."

Stort dansk problem

Han mener, at det bliver et stort problem på længere sigt, hvis forskning i kunstig intelligens ikke kommer de danske virksomheder til gode.

"Vi skal udvikle forskningsmiljøer, have uddannet flere og dermed udvikle flere danske virksomheder og tiltrække nye talenter indenfor dette område."

Hvorfor er kunstig intelligens så vigtig?

"Fordi det har potentialet til at flytte tingene meget markant. Man kan ikke bygge en selvkørende bil uden kunstig intelligens, teknologien skal have en selvlærende funktion. Selvkørende biler har en konkurrencefordel, der er så stor, at det er et oplagt område," siger Tommy Ahlers.

"Vi skal passe på ikke at tale kunstig intelligens op til noget helt nyt, vi ikke har set før. Der kommer sikkert noget helt nyt, men den nemmeste måde at tænke på det her på er, at eksisterende produkter bliver markant bedre," siger ministeren.

"Vi er langt fremme på kunstig intelligens inden for høreapparater, hvor de tilpasser sig lyden. De vil være markant bedre end andre, men havde vi ikke de talenter, der kan udvikle det i Danmark, ville vi tabe."

Er de penge her nok til at fastholde de talenter i Danmark over for store amerikanske selskaber?

"Nej, det er det ikke."

Politisk fokus

Han forklarer, at Danmark årligt bruger 23 mia. kr. på forskning, svarende til 1 pct. af BNP, men at man kunne se, at der manglede at blive afsat midler.

"Vi kunne se, at på dette område manglede der midler, og her kan vi som politikere sende nogle signaler. Når vi bringer sammenlagt 300 mio. kr. i spil inden for teknologi, gør det det nemmere for forskningsmiljøer inden for dette område at tiltrække penge. Både fra disse puljer samt fra private fonde. Det er med til at forstærke effekten til at få de faglige miljøer op at stå," siger Tommy Ahlers.

"Så at jeg kan være med til at skubbe til det med 300 mio. kr. sammenlagt, det kan flytte noget. Det er penge, der alene bliver tildelt på et år, og det er medvirkende til at gøre området stærkere."

Tommy Ahlers kommer fra den private tech-industri og er trådt ind ret overraskende som minister. Han har stiftet selskaber som Zyb, der blev solgt til Vodafone, og senere Podio, der blev solgt til Citrix.

Selskaberne har skabt en formue for Ahlers, der siden har beskæftiget sig som investor i en række selskaber.

Skal danne grundlag for nye virksomheder

Du er minister i dag, men hvis du stadig var iværksætter, ville kunstig intelligens så være et område, hvor man kunne skabe en startup-virksomhed?

"Der kommer ikke til at være en startup-virksomhed, der allerede næste år får del i disse penge. Sådan skal det ikke tænkes. Det er mere tanken at skabe et godt grundlag og sikre, at vi i Danmark ikke taber for meget indenfor kunstig intelligens," siger Tommy Ahlers.

"Kunstig intelligens er inden for alle områder – ganske som at alle startups i dag har digitale strategier i businessplaner fra starten. Det samme gælder på dette område. Startups med globale planer har kunstig intelligens som et element i dag, men dette handler mere om at skabe et stærkt forskningsmiljø," siger han.

Vi har set SDU være med til at udvikle robotklyngen i Odense. Vil vi se det samme ske inden for kunstig intelligens?

"Man kan sige, at kunstig intelligens ikke i sig selv bliver noget, men det ligger som en underliggende faktor for mange virksomheder. Robotterne i Odense ville ikke kunne fungere, som de gør, uden kunstig intelligens, så det er en del af den nye udvikling," siger ministeren.

"Men jeg tror helt konkret godt, at der kan opstå så stærke forskningsmiljøer, der vil arbejde inden for ansvarlig kunstig intelligens. Det er meget vigtigt."

Særligt dansk

Og så tror han, at der er et særligt dansk touch inden for denne globale teknologiske udvikling.

"Der er et behov for, at man ikke bare tænker teknik, men også ansvarlighed og etik ind i dette område, og her kan vi noget særligt i Danmark. Vi kan noget inden for brugen af data og gennemsigtighed, der er særligt."

Der er kommet penge nu, men er dette kommet for at blive? Vil I fremadrettet investere i kunstig intelligens?

"Ja, det tror jeg. Man skal passe på med at give løfter i politik, men så længe jeg har noget at skulle have sagt, så vil vi i regeringen lægge vægt på dette område. Og det gælder også i de andre partier. Dette område skal vi være med på, og det er der bred opbakning til."

Bred aftale sender 1,4 mia kr til ny forskning 

Ny offentlig platform skal gøre livet lettere for startups 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også