Jeppe Hedaa: "Det er tid til at silverbacken læner sig tilbage"

Gennem 23 år har Jeppe Hedaa været frontfigur i det konsulenthus, han som siddende direktør købte af Texas Instruments i 2003. Nu har virksomheden udviklet sig til et punkt, hvor frisk energi må tage over.
Foto: 7N/PR
Foto: 7N/PR

I 2003, mens Jeppe Hedaa sad som direktør for 7N, overtog han ejerskabet af konsulenthuset fra den store amerikanske elektronikvirksomhed Texas Instruments. De havde siddet på virksomheden siden grundlæggelsen i 1965.

I dag er det en markant anderledes virksomhed, og jobbet som direktør ser markant anderledes ud, fortæller Jeppe Hedaa. Derfor er han trådt af som direktør for i stedet at påtage sig rollen som bestyrelsesformand.

"Det er ikke det samme at være direktør for virksomheden, som det var i starten. Dengang kunne vi trække i håndbremsen og lave en U-vending, hvis vi følte for det. Nu er det en anderledes virksomhed med flere interessenter. Der er en aktiv bestyrelse og en ledergruppe på ti personer. Mange skal tages i ed hen over landegrænser. Så virksomheden har forandret sig," siger Jeppe Hedaa.

Det er med en vis ro, at Jeppe Hedaa nu giver ledelsesansvaret og driften af virksomheden fra sig, selvom det stadig er hans egen. Det handler om, hvad der er bedst for virksomheden, siger han.

"Jeg har mange venner, der siger til mig, at jeg skal fortsætte, til jeg er 75, men det, synes jeg, er meget egoistisk. Man skal gøre det, der er det rigtige for virksomheden," siger han.

At skulle foretage denne form for generationsskifte på et senere tidspunkt er hverken det bedste for virksomheden eller for Jeppe selv, siger han. Udsigten til at skulle stå med så stor en opgave som 70-årig, har han ikke lyst til.

"Jeg kan mærke, at organisationen er blevet en størrelse nu, hvor der er behov for sådan en som Sebastian, der har ubegrænset energi og er på. Det er bare en god løsning, der falder i hak," siger han.

Har fået gode råd

Selvom det er en afgang som direktør og som den ansvarlige for ledelse og drift, så er Jeppe Hedaa ikke meget for selv at omtale det som en egentlig afgang.

"Mange taler om den lille død, når man på denne her måde træder af som direktør, men sådan har jeg slet ikke tænkt på det selv. Jeg har det godt med beslutningen," siger Jeppe Hedaa, der i stedet for direktør får rollen som bestyrelsesformand og dermed også en stor rolle i virksomheden i fremtiden.

Præcis hvordan hans rolle helt har skullet se ud har krævet mange overvejelser og drøftelser med personer i hans omgangskreds, der selv besidder poster som bestyrelsesformænd.

"Det var min plan at være arbejdende bestyrelsesformand med egne opgaver. Men det er gået op for mig, hvor stor risikoen er for, at der kommer dårlig governance, hvis man har en tidligere kaptajn, der står og ånder den nye kaptajn i nakken," siger Jeppe Hedaa og fortsætter:

"Jeg skal ikke stå i vejen for Sebastian. Det er tid til, at silverbacken læner sig tilbage og nyder sit otium."

Hvordan er de to roller anderledes i dine øjne?

"Arbejdet er jo markant anderledes. Som direktør taler man først, viser vejen og træffer beslutningerne. En bestyrelsesformand taler sidst, faciliterer at få de dygtige folk i bestyrelsen frem til bordet og ind i kampen, så man får belyst tingene optimalt, inden man træffer beslutningerne. Det er en helt, helt, helt anden rolle."

Jeppe Hedaa erstatter den ellers meget erfarne bestyrelsesprofil Preben Damgaard, der bliver siddende som medlem af bestyrelsen.

"Jeg har lært utroligt meget af Preben Damgaard, og jeg ved, at han vil gøre, hvad han kan for at hjælpe mig på vej."

Gør det for 7N

Det er et gennemgående budskab for Jeppe Hedaa, at beslutningen er truffet af hensyn til 7N og den fremtidige strategi. Selskabet skal ekspandere globalt, og den nye direktør har en mere international profil, lød det i en pressemeddelelse fra 7N den 7. juli.

For nyligt lød det fra 7N her på ITWatch, at virksomheden måtte takke nej til 85 pct. af de danske opgaver. Årsagen er manglende konsulenter, og derfor giver en global ekspansion rigtig god mening for 7N.

"Alle moderne it-ledelser bliver nødt til at tænke globalt. Det er afgørende, at man får den rigtige specialist på den rigtige post i projektet. Derfor bliver man nødt til at tænke ud over landets grænser, når man bemander sine projekter," siger Jeppe Hedaa.

Er I på vej væk fra Danmark, nu hvor I må takke nej til opgaver på grund af mangel på konsulenter?

"Bestemt ikke. Danmark er min største kærlighed. Uanset hvor meget globalist jeg er, så er jeg jo så dansk, som jeg overhovedet kan blive. Jeg kigger mod Lego og A.P. Møller, som er mine store forbilleder. Det er virksomheder, som navigerer godt globalt, men jo også er ultra danske, og noget som vi er stolte af. Sådan vil man også opleve 7N i fremtiden.

Man ser i øjeblikket, at danske it-selskaber bliver solgt til højre og venstre. Skal du vokse, fordi du gerne vil købes?

"Det er ikke min plan at skulle sælge. Jeg har en stor kærlighed til 7N. Jeg er lang i aktien, som man vist siger," siger Jeppe Hedaa, der alligevel lader en mindre dør stå på klem.

"Vi er blevet så stor en virksomhed, at beslutninger træffes kollektivt, men jeg har personligt ingen intentioner om at sælge."

Konsulenthuset 7N's internationale satsning forsinket af corona

7N må sige nej til 85 pct. af danske opgaver 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også