Klumme: Bæredygtigt design og ”right to repair” skal være standard

Klima og bæredygtighed skal tænkes ind i vores teknologiske enheder, hvis produktion og bortskaffelse i dag har et massivt klimaaftryk. Den gode nyhed er, at der er innovative, mere bæredygtige løsninger på vej fra hele branchen, skriver Acers nordiske chef.
Foto: Acer / PR
Foto: Acer / PR
Af Henrik Frydahl, Nordic Country Manager, Acer

Den moderne verden er funderet på teknologi, og vi er forbundet på tværs af vores klode af skærme i lommen og på vores skriveborde.

Men vores digitale enheder har en pris. World Economic Forum vurderer, at der globalt i 2021 blev genereret over 57 millioner tons e-waste – elektronisk affald – hvilket svarer til vægten af hele den 6.300 kilometer lange Kinesiske Mur.

Det er affald i form af gamle computere, skærme, smartphones, headsets, gamle printere og komponenter, som ikke kan repareres eller som ikke længere vurderes hurtig nok til den moderne hverdag.

Vores teknologiske enheder har et stort miljømæssigt aftryk både under produktionen i raffineringen af særligt metaller, og efter brug, hvor de kun sjældent genbruges. Dertil kommer, at enhederne ofte smides ud før, at de reelt ikke kan bruges, da de enten er svære eller meget dyre at reparere eller opgradere.

Det lyder som en dystopi, men heldigvis sker der store forandringer inden for den teknologiske industri, hvor der fokuseres på at skabe minde belastende produktion, bedre kontrol med underleverandører, grønnere og mindre belastende transport og emballage og ikke mindst mere bæredygtige enheder, som både er skabt mere balanceret, men som også er nemmere at reparere og opgradere og dermed har en længere levetid.

Mere styr på forsyningskæden

Et sted, hvor virksomheder – og dette er ikke kun inden for forbrugerelektronik – skal fokusere, er forsyningskæden og de konsekvenser, den har på både miljø og mennesker. Det sker ikke af sig selv, men via krav

Det sker ikke af sig selv, men via krav til alle de virksomheder og samarbejdspartnere i forsyningskæden. Og det lykkes kun, hvis forandringen sker som et resultat af et samarbejde.

Hos Acer stiller vi krav til virksomheder i vores forsyningskæde i forbindelse med håndteringen af kemikalier, og siden 2019 har vi forbudt eller drastisk skærpet brugen af en række miljøskadelige stoffer, herunder benzen, beryllium støv og n-hexane, som håndteret forkert kan have store skadelige virkninger på miljøet og på de mennesker, som arbejder med det.

Krav som disse spreder sig som ringe i vandet. Og når andre – særligt store producenter som Acer – sætter de samme krav til netværket af underleverandører, så vil det få en mærkbar effekt. Ligeledes betyder det, at de samme underleverandører forhåbentlig producerer mere bæredygtigt til andre, mindre kunder, som ellers ikke ville kunne stille de samme krav.

Retten til at reparere

Moderne forbrugerelektronik er blevet tyndere og mere avancerede, men det har også betydet, at reparation er blevet mere besværligt eller uhensigtsmæssigt dyrt, hvilket ofte resulterer i, at folk i stedet køber nye enheder og dermed unødvendig elektronisk affald.

Med klassiske desktop-computere er det ikke et problem, for det har altid været let at udskifte komponenter i eksempelvis en Acer Predator desktop-computer til gameren. Den samme mentalitet introducerer Acer med deres Vero-serie til bærbare computere, da computerne kan let skilles ad med en almindelig skruetrækker, og kritiske komponenter som batteri, hukommelse og lagerplads let kan udskiftes eller opgraderes. Det opildner til at bruge computeren i længere tid og ikke udskifte den, alene fordi det er for besværligt at reparere.

For den mest bæredygtige computer er den, som du allerede har.

Derfor bør det være let at vedligeholde og reparere eksempelvis bærbare computere, så vi undgår elektronisk affald – og så forbrugerne sparer penge. Det bør være alles ret til at reparere deres egne enheder.

Bæredygtighed skal ikke være et kompromis

Behovet for grønnere it-produkter er der, men udbuddet drives normalt kun af efterspørgslen. Undersøgelser viser, at klima- og miljømæssige produkter er førsteprioritet hos forbrugerne, men her er det stadig pris, som er det mest afgørende.

En af grundene kan være, at miljøorienterede it-produkter tidligere ofte har gået på kompromis med enten design, pris eller ydeevne. Netop derfor er det afgørende, at producenterne går forrest og investerer i at udvikle produkter, som ikke kun er mere bæredygtige, men også både brugbare og relevante for forbrugerne.

Det handler kort sagt om at skabe produkter, hvor de miljømæssige tiltag ikke er valgt til på bekostning af noget andet, for bæredygtighed bliver desværre stadig valgt fra af den almene forbruger, hvis de må gå på kompromis med eksempelvis ydeevne. Vi er som branche derfor først i mål, når de bæredygtige tiltag ikke skiller sig ud, men er standard.

Derudover handler det selvfølgelig om at skabe produkter, som stadig skiller sig ud. Vi har formået at skabe et design med Aspire Vero-serien, hvor vi ikke benytter maling på den genanvendte plastskal, og hvor farvespillet i plasten skaber et unik udseende for hver enkel maskine.

Skridt i den rette retning

Når en tech-virksomhed, som Acer med sin placering som den femte mest sælgende PC-producent på verdensplan, går i en grønnere retning, vil de nye tiltag have en effekt – og kan inspirere andre til at gøre det samme.

Den grønne omstilling er en nødvendig skridt i den rigtige retning, og vi håber andre finder inspiration i vores tiltag. Vi er alle på den samme rejse. Dog er det afgørende, at virksomhedernes tiltag er oprigtige og langsigtede. For os er Acer Vero-serien ikke en enkeltstående hændelse, men et billede af, hvordan fremtidens computere, skærme og tilbehør bliver: med et mindre miljømæssigt aftryk.

For læringen, forbedringer i forsyningskæden og produktionsprocesser som udvikles i forbindelse med Vero-serien, vil sprede sig i resten af Acer’s produktion og dermed sprede de gode tiltag til flere forskellige produktserier, så også andre kundesegmenter kan tilvælge mere miljøbevidste produkter.

Klumme: ”Human firewall” er den største trussel mod it-sikkerheden


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også