Iværksættere jubler over nyt fintechcenter

Danske fintechvirksomheder har i mange år døjet med komplekse regler, men nu har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besluttet at oprette et fintechlaboratorium i Finanstilsynet, der skal afhjælpe problemet.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil afsætte penge til Fintech laboratorium i Finanstilsynet. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil afsætte penge til Fintech laboratorium i Finanstilsynet. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen
KAREN MANNICHE OG DANIEL HEDELUND, FINANSWATCH

Det skal være nemmere for landets finansielle iværksættere at navigere i junglen af regler. Derfor har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i dag meldt ud, at regeringen opretter et nyt finansteknologisk laboratorium i Finanstilsynet, som der vil blive afsat 5 mio. kr. til årligt.

Ministerens melding vækker stor glæder hos en række af landets finansteknologiske virksomheder (fintech).

"Vi synes, at det er et super fedt initiativ, Brian Mikkelsen har taget. Det er dejligt at se, at han tager industrien så alvorligt," lyder det fra Rune Mai, der er direktør og stifter af kontooplysningstjenesten Spiir.

Erhvervsministerens nye tiltag skal gøre det lettere for de nye fintechspillere at etablere sig ved at Finanstilsynet kan hjælpe på vej, så de bliver i stand til at navigere rundt i den komplicerede finansielle lovgivning.

Og i Spiir har Rune Mai også tænkt sig at gøre brug af det nye tiltag, da virksomheden som følge af den kommende betalingslov skal registreres som kontooplysningstjeneste.

"Det har været en industri, som har været banket op i et hjørne i mange år og af nogle anset for at være direkte underlødig. Nu kommer fintechsektoren på landkortet. Brian Mikkelsen viser her en stor evne til at ville innovere – det er ikke bare snak," siger Rune Mai.

Et laboratorium i udvikling

I fintechvirksomheden Clearhaus, der er indløser for en række ehandelsvirksomheder, er direktør Claus Methmann Christensen også begejstret for erhvervsministerens tiltag.

"Som udgangspunkt er det en god idé, fordi lovgivningen er meget kompleks, og så kommer der samtidig hele tiden nye forretningsmodeller til. Men derfor tror jeg også det er vigtigt, at man kalder det et lab, fordi området hele tiden udvikler sig," siger Clearhaus' direktør Claus Methmann Christensen.

Han siger, at Clearhaus selv kunne have haft brug for mere vejledning om den finansielle lovgivning, da virksomheden startede op i 2011.

"Vores proces med Finanstilsynet dengang kunne man også have kaldt et lab. Der var en meget begrænset erfaring med betalingsdirektivet både hos os selv, men også i tilsynet," lyder det fra direktøren.

Tiltag kan tiltrække udenlandske spillere

Også i brancheorganisationen Copenhagen Fintech tager direktør Thomas Krogh Jensen godt imod erhvervsministerens tiltag.

"Jeg synes, at det er fantastisk, at man nu kommer ud og gør noget aktivt på det her område. Det er rigtig positive signaler der bliver sendt her," siger direktøren.

Han siger, at tiltaget er væsentligt i forhold til at tiltrække udenlandske spillere.

"Det handler dels om de danske fintechs, men også om at kunne tiltrække udenlandske fintechs. Vi skal helst på niveau eller over det, vi kender i London, Singapore eller andre steder. Kommunikativt kommer vi nu meget længere frem i forhold til at sige, at man som fintech kan få hjælp til at navigere i den finansielle regulering. Det bliver spændende at se, hvordan det bliver udmøntet i praksis," siger Thomas Krogh Jensen.

Efterspørger lovgivning til fordel for alle

I den nystartede tjeneste Lend Me, som har et målsætning om at skabe et bedre overblik over forbrugslån, siger medstifter Christoffer Nylandsted:

"Det er rigtig godt, at der kommer noget fokus på området fra den offentlige sektor og forhåbentlig vil det generere en lovgivning, der i højere grad vil være til fordel for fintech-virksomhederne," siger Christioffer Nylandsted.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) udtalte i ministeriets pressemeddelelse tidligere i dag, at målet er at gøre det nemmere for fintechvirksomheder at etablere sig i landet.

"Etableringen af et fintech lab i Finanstilsynet vil være en mærkbar hjælp til at navigere i den finansielle lovgivning for de digitale iværksættere. Regeringen vil derfor søge Folketingets tilslutning til, at Finanstilsynet allerede fra i år får tildelt øgede ressourcer til formålet. Det skal gøre det lettere og mere attraktivt at etablere sig som fintechvirksomhed i Danmark," lyder det fra Brian Mikkelsen i meddelesen.

Udover et finansteknologisk laboratorium vil regeringen også nedsætte et iværksætterpanel, der skal kaste lys over, hvordan vilkårene for landets iværksættere kan forbedres.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.

Dansk it-selskab opnår gennembrud på svært kinesisk marked

Fintech-iværksættere vil bremse hvidvask 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også