ITWatch

Kurator for konkurstruet kryptobørs: Komplet mangel på styring

Den fungerende direktør for den konkursbegærede kryptobørs FTX har aldrig set noget lignende.

Foto: Stefani Reynolds/AFP / AFP

I mere end 40 år har John Ray III arbejdet med konkursramte amerikanske virksomheder, og alligevel er han chokeret over, hvad der er foregået i FTX - den konkursbegærede handelsplatform for kryptovalutaer.

John Ray er indsat som direktør for virksomheden, mens han og myndighederne forsøger at få overblik over, hvilke værdier der er tilbage i selskabet.

I den forbindelse har han torsdag indsendt en foreløbig rapport over, hvad der er op og ned i den skandaleramte virksomhed.

Og han lægger ikke fingrene imellem i sin beskrivelse af det rod, han er stødt på.

- Aldrig tidligere i min karriere har jeg set en sådan komplet mangel på virksomhedsmæssig styring og et sådant komplet fravær af troværdig finansiel information, som det er tilfældet her.

- Fra kompromitteret integritet af systemer og mangelfuldt udenlandsk tilsyn over koncentrationen af kontrol i hænderne på en meget lille gruppe af uerfarne, usofistikerede og potentielt kompromitterede personer, er denne situation uden fortilfælde, lyder det i dokumentet, der er sendt til retten.

Dermed bekræfter han mistanken om, at FTX blevet ledet af en lille gruppe personer, der ikke havde styr på de grundlæggende principper for finansielle virksomheder.

Det var Sam Bankman-Fried, der grundlagde FTX sammen med Gary Wang.

Selskabet tilbød sine kunder at købe og sælge kryptovaluta og at opbevare deres værdier.

Noget tyder imidlertid på, at FTX lånte pengene ud til søsterselskabet Alameda Research, som satte pengene i risikable investeringer.

Da kunderne så i kølvandet på rygter om finansielle problemer hos FTX begyndte at trække deres penge ud i stort tal, kunne Alameda ikke betale lånene tilbage.

Derfor måtte Sam Bankman-Fried indgive konkursbegæring og trække sig som direktør for FTX.

Konkursen har skabt stor uro i kryptoverdenen og har sat fokus på den manglende regulering af kryptobranchen.

FTX-stifter hævder at kryptoplatform stadig er solvent

Få overblikket: Kollapset krypto-børs er endt i hackerangreb og forsvundne milliarder

Bahamas’ politi efterforsker stort kryptokollaps

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs