ITWatch

Nets tiltalt for brud på konkurrenceloven

Nets skal have givet klækkelige rabatter til større kunder og derved brudt loven.

Foto: Nets PR

agmandspolitiet har tiltalt Nets for at misbruge en dominerende stilling på markedet.

Der er krav om bødestraf, oplyser Bagmandspolitiet, der egentlig hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik). Det er uvist, hvor stor en bøde der bliver tale om.

Ifølge Søik har Nets Denmark A/S (tidligere Teller A/S) i en årrække fra 2012 til 2016 reelt låst en række store kunders valg af indløsning af betalingskort og mobilbetalingsløsninger.

Det er blandt andet sket ved at give klækkelige rabatter, og dermed har selskabet brudt lovgivningen, mener Søik. Derfor er der rejst en tiltale for brud på konkurrenceloven.

Sagen handler om en række rabatter og betingelser i kontrakter til store kunder, som reelt har været medvirkende til at afskærme markedet, fordi Nets skal have anvendt såkaldte eksklusivitetsrabatter overfor en række kunder.

"Når man er en stor spiller med en meget dominerende stilling på markedet, er det meget alvorligt, hvis man misbruger den position til at gøre det sværere for nye og mindre konkurrenter at komme ind på markedet," siger specialanklager Niels Dengsø Kjærsgaard blandt andet i meddelelsen.

Han tilføjer, at det i sidste ende kan gøre det dårligere eller dyrere for kunderne.

"Vi mener, at Nets Denmark A/S har indsat nogle vilkår i kontrakterne for en række store kunder, som nærmest gør det umuligt for andre at etablere sig, og det er efter vores opfattelse ulovligt," udtaler han videre.

Der er rejst tiltale mod både Nets Denmark A/S og Nets A/S.

"Derudover mener vi også, at moderselskabet har svigtet sin forpligtigelse til at sørge for, at Nets Denmark A/S har overholdt lovgivningen på området, og derfor er moderselskabet Nets A/S også tiltalt," siger Niels Dengsø Kjærsgaard.

Baggrunden for sagen er, at Konkurrencerådet i 2018 gav Nets et påbud om, at en række kontrakter var i strid med konkurrencereglerne. Denne afgørelse blev stadfæstet af Konkurrenceankenævnet i 2019, og sagen blev herefter anmeldt til Søik.

Nets oplyste, at virksomheden var helt uenig i Konkurrenceankenævnets afgørelse og indbragte den for Sø- og Handelsretten.

Den nye tiltale skal afgøres i en straffesag, men den ventes at skulle afvente den civile afgørelse, som verserer i Sø- og Handelsretten. Straffesagen ventes derfor først at blive afgjort om nogle år.

Nets oplyser i en kort skriftlig kommentar, at den afventer den civile sag.

"Denne tiltale relaterer sig til en igangværende sag, hvor det principielle spørgsmål fortsat ikke er afklaret, da vi afventer, at sagen behandles i Sø- og Handelsretten."

"Før de har haft mulighed for at tage stilling til sagen, har vi ikke yderligere kommentarer," skriver presseansvarlig i Nets Søren Winge.

EU giver grønt lys: Nets og italiensk selskab må fusionere

Nets indgår samarbejde med Paypal  

Mere fra ITWatch

Når direktøren forsvinder

Analyse: To store it-virksomheder i Danmark har sagt farvel til deres direktør uden forklaring og har lukket ned for yderligere kommentarer overfor omverdenen.

Penneo øger omsætning og underskud

Tech-selskabet, der i april flyttede fra First North til hovedbørsen, gik markant frem i første kvartal. Selskabet investerer massivt i vækst, og nedjusterer derfor forventningerne til driftsindtjening markant.

Visma åbner sluserne på konkurrent til Microsofts ERP-platform

Visma er for alvor klar til at sætte skub i ERP-platformen Visma.net, der skal konkurrere med Microsoft og Oracle på ERP-markedet. Lars Engbork, adm. direktør i Visma Software Danmark, forklarer til ITWatch, at et fokus på Norden skal give Visma fordelen.

Hollandsk tech-investor retter blikket mod Danmark

Med en ny milliardfond i ryggen har den hollandske investor Endeit Capital fokus på at interessante investeringsemner på det danske marked. ”Vi har været og er i dialog med danske iværksættere,” lyder det fra Endeits nordiske chef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs