Globalconnect i mål med kæmpeprojekt: ”Det er ikke sådan, at alt, der kunne gå galt, er gået galt. Men det er tæt på” 

Den nye fiberforbindelse kan fragte data på en strækning på 2600 km, der bl.a. kommer omkring Bornholm. 
Martin Højriis Kristensen forventer, at der vil gå nogle år, inden Globalconnect løber tør for kapacitet på det nye fiberkabel. | Foto: PR
Martin Højriis Kristensen forventer, at der vil gå nogle år, inden Globalconnect løber tør for kapacitet på det nye fiberkabel. | Foto: PR

”Det er ikke sådan, at alt, der kunne gå galt, er gået galt. Men det er tæt på.” 

For et år siden skulle Globalconnect have været i mål med etableringen af et fiberkabel, der forbinder Luleå i Nordsverige med Berlin, via Bornholm, men projektet, der er døbt ”den digitale motorvej”, er ikke gået ligeså gelinde som håbet, beretter Martin Højriis Kristensen, direktør for marked og drift i Globalconnect Carrier. Ikke alene har vejrudfordringer og kommunale hensyn sinket processen, Globalconnect har også skullet forholde sig til frøer, vikingeskibe og bomber. 

Derfor må det også formodes at være lidt af en lettelse for telekoncernen, at den nu har passeret målstregen.

Torsdag blev det sidste kabel splejset på havbunden mellem Rønne og Sassnitz, og dermed er det 2600 km lange fiberkabel klar til at transportere datatrafik. 

”Vi er ca. et år forsinket i forhold til, hvor vi gerne ville være nu. Det er ikke noget, der for alvor ødelægger økonomi eller værdi ved projektet, men ting har taget længere tid end forventet,” siger Martin Højriis Kristensen. 

Udfordringerne startede helt oppe i Nordsverige, da Globalconnect var nødt til at ændre planer for ikke at komme på tværs af et habitat med beskyttede frøer. Senere blev der rejst mistanke om, at telekoncernen i sit gravearbejde var stødt på vikingeskibe på havbunden, og dette forhold skulle afklares, inden den kunne fortsætte. 

På strækningen mellem Bornholm og Sassnitz faldt Globalconnect over 200 ueksploderede bomber fra anden verdenskrig, der skulle fjernes behørigt. Det krævede undersøgelse og rydning på et område svarende til 210 fodboldbaner. 

Sådan så det ud, da Globalconnect torsdag splejsede det sidste kabel mellem Rønne og Sassnitz. | Foto: PR
Sådan så det ud, da Globalconnect torsdag splejsede det sidste kabel mellem Rønne og Sassnitz. | Foto: PR

Endelige rendte virksomheden ind i en række detailkrav fra de kommuner, særligt svenske, som de passerede på vejen.

Martin Højriis Kristensen giver et eksempel:

”Lyset skal rejse 600 km (gennem Sverige, red.) på strækningen, og det kan det ikke uden at blive forstærket undervejs. Det sker i hytter, vi har bygget, hvor fiberen kommer ind, og lyset bliver forstærket. Hytterne er normalt malet i en kedelige mørkegrå farve, men en svensk kommune ville have, at den havde en særlig brun farve. På den måde har vi måttet løse opgaverne, som vi er gået sydpå,” siger Martin Højriis Kristensen.

Et knudepunkt i Østersøen

Fiberprojektet, der er et af Nordens største, er foranlediget af en enkelt kunde, som Martin Højriis Kristensen ikke ønsker at sætte navn på. 

Der er tidligere på dette site blev spekuleret i, at kunden kunne være Meta, ejerselskabet bag Facebook, der som den eneste techgigant driver et datacenter i Luleå. 

Globalconnect leverer fiberforbindelser til såvel private som virksomhedskunder, herunder datacentre, som dog er til salg ifølge Børsens oplysninger. 

I det konkrete projekt er der lagt et kabel, som rummer 96 fiberpar. Et fiberpar kan alene levere nok data til, at samtlige husstande i Danmark, Norge og Sverige kan se Netflix, har Martin Højriis Kristensen tidligere udtalt til ITWatch, og projektet rummer dermed en vis overkapacitet i forhold til det aktuelle behov.

”Der er 96 par i det her kabel, og vi har ikke kunder til dem alle sammen nu. Vi regner med, at der går nogle år, inden vi har udsolgt på kablet. Det vil ske, efterhånden som trafikbehovet stiger,” siger han i dag. 

Når Globalconnect har valgt at lægge forbindelsen ind over Bornholm, skyldes det flere forhold.

Globalconnect har været i gang med projektet, der er døbt
Globalconnect har været i gang med projektet, der er døbt "den digitale motorvej", i mere end tre år. | Foto: PR

For det første skal et fiberkabel have forbindingspunkter hver 100 km for ikke at miste effekt.

”Bornholm ligger fornuftigt i forhold til at forstærke signalet. Det er langt bedre at gøre på land end i vandet,” siger Martin Højriis Kristensen.

Derudover ligger der en forretningsmæssig fordel for Globalconnect ved at være til stede på Bornholm.

”Vi er ved at gøre Bornholm til et knudepunkt, hvor vi samler fiberkabler i fire retninger. Et til Sverige, to til København og et til Tyskland. Vi er også ved at kigge på et kabel til Polen. Vi vil gerne have diversitet, så der er mange kabler, der kan træde ind for hinanden, hvis et går ud af drift,” siger han. 

Martin Højriis Kristensen peger samtidig på Bornholms status af energiø, som forventeligt vil øge potentielle kunders interesse for placeringen i Østersøen fremadrettet.

”Det er vigtigt at være til stede,” siger han. 

Blod på tanden

Med færdiggørelsen af kabelforbindelsen mellem Luleå og Berlin begynder Globalconnect nu at flytte lys og dermed trafik gennem kablerne. I første omgang på et forberedende niveau.

”Vi regner med, at der kommer til at gå et par uger, før vi lægger livetrafik ind på det,” siger Martin Højriis Kristensen.

Forsinkelsen til trods har projektet givet Globalconnect mod på mere.

”Vi har fået blod på tanden, og vi arbejder nu på vores næste projekter. Polen er en destination, og vi snakker også om Finland, Amsterdam og Frankfurt,” siger Martin Højriis Kristensen. 

Sverige og Finlands optagelse i Nato har desuden rettet telekoncernens fokus mod et øget samarbejde mellem de nordiske lande.

”Vi snakker om at forbedre forbindelserne på tværs af Sverige og Norge og mellem Sverige og Finland,” siger han. 

Det nu færdiggjorte projekt har stået på i over tre år og kostet omkring 500 mio. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også