EG øjner opkøb: "Udfordringerne for mindre virksomheder er accelereret"

EG forventer nye opkøb i 2023, selvom man ikke har købt et selskab siden maj. Der vil ske en konsolidering i markedet, da det bliver sværere og sværere at være en mindre softwarevirksomhed, mener Mikkel Bardram, adm. direktør i EG. 
Foto: Pr
Foto: Pr
af NIKOLAJ HARDING

”Jeg vil mene, at alle de ting, der gør, at det er udfordrende at være en mindre softwarevirksomhed, faktisk er accelereret. Derfor vil der komme en yderligere konsolidering i markedet.”

Sådan lyder det fra Mikkel Bardram, adm. direktør i softwareselskabet EG, når snakken falder på, hvordan han ser på mulighederne for opkøb i løbet af 2023.

Med 29 opkøb i løbet af de sidste tre og et halvt år har EG tegnet sig som en af de mere opkøbsparate it-virksomheder herhjemme. 

Men i den seneste tid har man måttet kigge langt efter nyheder om nye opkøb fra det Ballerup-baserede softwareselskab. 

Siden slutningen af maj, hvor man købte norske Ørn Software i en rekordhandel, lyder facit på nul opkøb, og det rejser spørgsmålet, om opkøbslysten er løjet af i selskabet. 

Mikkel Bardram afviser den påstand. Han fortæller, at man i år regner med at købe det samme niveau af omsætning, som man har gjort i 2021 og 2022, hvor det blev til henholdsvis 12 og fem opkøb. 

”Vi har kapitalen til at gøre det,” siger han.

Kunderne har øget sine krav

Mikkel Bardram melder dermed EG i koret af virksomheder, der har kikkerten rettet mod opkøb trods fortsat høj søgang i verdensøkonomien. 

Visma fortalte tidligere på måneden til ITWatch, at opkøbsplanerne var uændrede i 2023, og at man kunne få mere for pengene i disse tider, og i går meldte C2IT ud, at man havde købt en virksomhed

Når Mikkel Bardram forventer EG-opkøb i løbet af 2023, så bunder det i de føromtalte udfordringer, som mindre softwarevirksomheder står over for, der kalder på en konsolidering. 

EG-topchefen eksemplificerer udfordringerne ved, at it bliver mere og mere kritisk, og kunderne forventer mere. 

Man skal være stærk inden for et område som cybersikkerhed, man skal forstå GDPR, og man skal leve op til de seneste ESG-krav. 

I øvrigt skal man også have et overblik over, hvornår og hvordan nye teknologier som kunstig intelligens kan tages i brug. 

Det betyder ifølge Mikkel Bardram, at der er mange mindre softwarevirksomheder, som måske har brug for at være en del af en virksomhed, der har flere specialister på de områder. 

”Dér kan vi bidrage med nogle specialistkompetencer, som kan være med til at løfte de softwareselskaber. Og den udvikling er der stadig, og jeg tror, at kunderne ser mere og mere kritisk på deres applikationer nu. Og det kan jeg kun se, det bliver der mere af,” siger han. 

Med det in mente fornemmer Mikkel Bardram, at der er en stigende lydhørighed hos potentielle opkøbsemner, når EG præsenterer, hvad man kan hjælpe virksomhederne med på den videre rejse. 

Ikke bare kapital og ny bestyrelse

Ifølge Mikkel Bardram bar dialogen med potentielle opkøbsemner for tre-fire år siden præg af, at stiftere i højere grad ønskede en uafhængighed efter et salg. 

I dag har piben fået en lidt anden lyd, hvor opkøbsemner i højere grad overgiver sig til de kompetencer, som eksempelvis EG kan tilbyde i forbindelse med at overtage virksomheden. 

”Vi bliver nu valgt som nogen, der kan tilbyde noget mere end bare noget kapital og en ny bestyrelse, når vi faktisk kommer med en liste af ting, vi kan hjælpe virksomhederne med,” siger han. 

Og i den proces er EG ifølge Mikkel Bardram også blevet en bedre virksomhed i løbet af de seneste tre og et halvt år, hvor man ifølge ham har købt 29 selskaber. 

”Så vi har også haft muligheden for at øve os og opbygge de her kompetencer. Og det tror jeg også bliver anerkendt af de selskaber, da vi forstår den situation, de står i, og vi kan tale ret præcist til, hvor det er, vi mener, de har behov for at blive løftet,” siger han. 

Men når vi skal helt tilbage til maj for at finde det seneste EG-opkøb, så er årsagen ifølge EG-topchefen den makroøkonomiske udvikling. 

Ifølge ham kigger EG i høj grad efter profitable selskaber, og Mikkel Bardram tror, at der i tredje og fjerde kvartal af 2022 har hersket en form for afventen hos den slags softwareselskaber, som ellers var på rampen til at være interessante for købere. 

”De kan vælge deres timing, og der tror jeg, at der er nogen, der har tænkt, at man lige venter et kvartal eller to, indtil markederne er stilnet af, og man finder ud af, hvor priserne ligger på den her type virksomheder,” siger han. 

Fleksibel

Mikkel Bardram forklarer, at man i EG ved, hvad man kigger efter, og at det, man har i sigtekornet, er specifik branchesoftware, der kan understøtte EG’s forretningsområder. 

Men selvom at det er et ret præcist kriterie at kigge efter, så er man åben overfor de muligheder, der måtte opstå. 

”Det kan være hele virksomheder eller enkelte produkter, vi køber ud af en virksomhed, da vi har fleksibiliteten til hurtigt at kunne integrere produkterne og den medfølgende organisation,” siger han og fortsætter. 

”Vi har også erfaringer med forskellige typer af transaktioner, både privatejede- og børsnoterede virksomheder,” siger han. 

Mikkel Bardram forklarer samtidigt, at man også kigger ind i at kunne tilføre kompetencer udefra i forbindelse med opkøb, der kan hjælpe EG til at specialisere sig yderligere inden for virksomhedens vertikaler og dykke dybere ned i bestemte faggrupper, som man dækker. 

Ifølge EG-topchefen kunne det for eksempel være inden for byggebranchen, hvor man eksempelvis kan dykke endnu dybere ned inden for de forskellige fag såsom elektrikere og VVS’ere. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også