Visma vil fortsætte opkøbstogt i usikkert 2023: "Vi kan få mere for pengene i år"

Visma vil fortsat købe selskaber i samme fart som tidligere trods høj søgang i verdensøkonomien. Man kigger dog i højere grad efter profitable virksomheder. 
Foto: Pr
Foto: Pr

Visma havde fart på, når det kom til opkøb i 2022, og skal man tro virksomheden selv, så ser det ud til at tendensen kommer til at fortsætte i 2023. 

”Vi skal ikke investere mindre, end vi har gjort tidligere i opkøb, tværtimod forventer vi at fortsætte vores vækst gennem større opkøb,” siger Allan Hamilton, der er M&A direktør i Visma Danmark. 

Det norske medie Finansavisen anslår, at virksomheden i gennemsnit købte en virksomhed om ugen på koncernniveau i fjor, men i 2023 er der fortsat høj søgang i verdensøkonomien, hvilket nu begynder at sætte sit præg på it-branchen. 

Her har Netcompany senest været ude og fortælle, at man sætter opkøb på pause i det nye år

Når Visma vælger at gøre det modsatte, så skyldes det ifølge Allan Hamilton, at Visma fortsatte lyst til opkøb ligger i, at man har en strategi om, at Vismas frasalg skal reinvesteres i nye opkøb af softwareselskaber i Danmark og i udlandet. 

Frasalgene som tæller blandt andet Visma Custom Solutions-divisionen, som havde en salgspris på 781 mio. euro, svarende til 5,8 mia. kr., 

”Vi har tænkt os at bruge den kapital, vi har fået ved at foretage de her frasalg. Med den kapital skal vi nu ud og købe nye markedsandele,” siger han. 

Og på grund af de makroøkonomiske tendenser er markedet for opkøb attraktivt i øjeblikket. 

”På grund af de makroøkonomiske forandringer, så er prissætningen på softwareselskaber faldet, og det betyder, at vi ultimativt kan få mere for pengene, når vi opkøber selskaber,” siger han. 

Profitable virksomheder

Ifølge Allan Hamilton har man tidligere set et marked, som har været præget af, at der har været selskaber, der har haft fuldt fokus på at øge omsætningen og hvor indtjening har været sekundært. 

Derfor har der løbende skullet tilføres ny kapital i de virksomheder for at kunne holde gryden i kog. Disse virksomheder har Visma også været køber af. 

”Tidligere hed det vækst, vækst, vækst. Og det vil sige, at man fuelede rigtig mange selskaber med frisk kapital til at skabe den her toplinje vækst,” siger han. 

De makroøkonomiske forandringer i 2023 betyder, at Visma kigger efter mere end bare toplinjevækst hos mulige opkøbsemner. 

”Nu er tingene blevet sat lidt på spidsen, fordi makroøkonomien har ændret sig. Det betyder, at det i højere grad end tidligere bliver selskaber, der er profitable, som vi køber op,” siger han. 

Allan Hamilton fortæller, at Visma arbejder ud fra den såkaldte ”Rule of 40”, som handler om, at kombinationen af toplinjevæksten år for år i procent lagt sammen med bundlinjemarginerne i procent gerne skal give et resultat på 40 eller mere. 

”En større del af ’Rule of 40’ skal komme fra bundlinjen i år,” siger han., 

Kerneforretningen

Ud af de 42 opkøbte selskaber på koncernniveau skete otte af opkøbene på dansk jord. Samtidigt solgte man konsulentforretningen og forretningsområdet Cloud Infrastructure Services fra, som ifølge Allan Hamilton betyder, at man har skærpet sin profil som en ren SaaS-virksomhed. 

Derfor er det også virksomheder, der kan tappe ind i denne profil, og som blandt andet tæller løsninger som Visma Economic, Firstagenda og Pensopay, som man leder efter fremadrettet. 

”Kendetegnet for de her selskaber er, at de leverer need to have-software frem for nice to have-software,” siger han og fortsætter. 

”Det er produkter, som kunderne har brug for, når de skal drive en forretning, som er ved til at lette arbejdsbyrden og øge effektiviteten omkring forretningens processer, og det vil sige, at vi gør hverdagen lettere for kunderne,” siger han. 

Finansavisen skriver, at Visma på koncernniveau brugte 10 mia. norske kroner, svarende til 6,8 mia. kr. på opkøb i fjor. 

Allan Hamilton forklarer, at strategien er, at man gerne vil bevare iværksætterånden hos de opkøbte virksomheder, hvilket blandt andet skal ske gennem, at de får lov til at bevare sin selvstændighed. 

Han peger på det element som værende en af hovedårsagerne til, at Visma kan købe virksomheder i det tempo, som de hidtil har gjort. 

Og når Allan Hamilton bliver spurgt, om han kan sætte et tal på, hvor mange kroner og ører der skal investeres i nye selskaber i 2023, fortæller han, at han faktisk ikke har et tal på det. 

Han refererer i stedet til det ovenstående beløb, som Finansavisen har refereret til. 

”Der er ikke noget, der taler for, at det tal bliver mindre. Vi har tænkt os at fortsætte med vores opkøbsstrategi,” siger han. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

HP efter stor rokade: Vi står et godt sted

For abonnenter