Netsøgning kan spænde ben for elever

Google giver elever det, de har søgt på i forvejen. Det bliver man åndeligt doven af, siger forsker. Google: Vi er vores ansvar bevidst.
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN FORMIDLET AF RITZAU

Søgninger på musik, sociale medier eller kendisser kan være en hæmsko for, at man som elev kan løse en opgave på et tilstrækkelig højt niveau.

Søgninger på ord som 'borgerrettigheder' og 'Shakespeare' giver ofte andre hits for en lærer, der har søgt på ordene mange gange før og klikket på de akademiske hits, end det gør for en elev med et andet søgemønster. Det fremgår af den nye bog 'Afledte effekter', som sociolog Annette Prehn står bag.

"Familiens sociale og kulturelle kapital, det vil sige det, man har med sig hjemmefra, former i væsentlig grad, hvad det er muligt for en elev at opnå gennem sine søgninger," siger hun og tilføjer, at problematikken er underbelyst i vores skole- og uddannelseskultur, hvor det "forventes, at eleverne i de ældste klasser medbringer egne computere."

Lærere får andre hits

Når eleverne sidder med større opgaver og skal søge efter materialer, siger de tit, at de ikke kan finde noget, fortæller Mads Olsen, der er gymnasielærer på Slagelse Gymnasium. Det kan lærerne ikke forstå.

"Når man så prøver at lave den samme søgestreng på elevernes computere, får de nogle helt andre hits. Fordi den algoritme, der ligger bag Google, sørger for at give dem det, de har søgt på i forvejen," siger læreren og forklarer videre:

"Og hvis de ikke har søgt på noget akademisk, får de ikke nogen akademiske hits. Derfor ender de tit med at få helt andre informationer, end vi får, når vi søger på det samme."

Der har gymnasiet en udfordring, siger Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning:

"Kildekritik arbejder man allerede med i for eksempel historie og dansk. Men jeg tror, at vi skal være meget bedre til at sætte unge mennesker i stand til at forstå, hvad er det for nogle algoritmer, der påvirker den måde, vi søger på."

I et skriftligt svar skriver Christine Sørensen, der er politiske chef for Google i Danmark, at der aldrig har været så meget viden tilgængelig for så mange mennesker som nu, og at Google tager deres ansvar for at videregive troværdig information meget alvorligt:

"Derfor forbedrer vi algoritmen dagligt. Det sagt skal man altid forholde sig kritisk til sine informationskilder, det skal vi lære vores børn, og det skal vi være bevidste om som voksne."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

JP/Politiken tager kampen op med Facebook og Google med ny dataplatform

Google optrapper med milliardkøb konkurrencen mod Apple 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også