Rekordmange gæster ved robotkonference

Dansk Robot Netværk og teknologisk Institut har inviteret til robotkonference. Mangel på arbejdskraft er på alles læber, og det skal robotterne løse.
Kurt Nielsen, centerchef ved Teknologisk Institut, byder velkommen til Robotbrag. | Foto: Thomas Bruun Funch
Kurt Nielsen, centerchef ved Teknologisk Institut, byder velkommen til Robotbrag. | Foto: Thomas Bruun Funch

I udkanten af Odense hos Teknologisk Institut er en stor gruppe robotinteresserede mennesker af kød og blod stimlet sammen i et cirkustelt sat op til anledningen.

Det er meget gennemtænkt, for det er på alle mulige måder et cirkus, man træder ind i. På den gode måde. Hunredevis af robotter fremvises at et historisk højt antal udstillere fra robotindustrien. Robotter, der kan ting, vi for ikke lang tid siden slet ikke kunne forestille os.

Helt op ad teltet bagvæg er en mindre scene stilet op. Kurt Nielsen, der er centerchef hos teknologisk Institut, træder frem og byder velkommen.

"Velkommen. I dag er en festdag. Vi har i år rekord mange udstillere og rekord mange gæster. Og så fejrer vi robottens 100-års fødselsdag. Tillykke," siger Kurt Nielsen.

Det er femte gang siden 2016, at DIRA byder velkommen til robotkonferencen. Grundet corona blev der ikke afholdt noget i 2020, I 2019 blev der sat besøgsrekord med 1500 deltagere. I år er konference opdelt i to dag med omkring 3100 deltager.

De mange udstillere har stillet op inde i cirkusteltet, hvor de fremviser alt fra industrirobotter til selvkørende robotter. En udstiller har lavet en miniature model, der viser hvordan robotterne præcist kan transportere ting rundt på gulvet.

Det er en hel koreografi, som end ikke de bedste balletdansere kunne udføre. De bevæger sig præcist, og på samme tidspunkt.

Få går rundt og kigger, flest står stille og lytter til taleren, der kort ridser historien op.

"Man må sige, at hvor de første 50 år var noget sløje, så har de seneste 50 år haft fart på. I dag er robotterne ikke kun i industrien, også landbruget, byggebranchen og sundhedssektoren har fået øjnene op for robotterne," siger Kurt Nielsen, inden han præsenterer næste taler.

Mangel på talent

Formanden for Dansk Robot Netværk, DIRA, Kim Reeslev, ønsker også tillykke med den runde fødselsdag og tager fluks fat i et velkendt emne. Mangel på arbejdskraft.

"Danmark er blandt de førende inden for robotteknologi, men vi bliver pustet i nakken. Vi skal have flere dygtige folk til. Folk, der forstår at bruge robotter; forstår at programmere robotter; forstår at implementere robotter," siger Kim Reeslev.

Han mener, at en del af den omfattende mangel på arbejdskraft kan løse sig med en satsning på robotterne.

"Hvis vi skal løse problemerne med mangel på arbejdskraft, så skal vi udnytte robotterne til at automatisere ude i erhvervslivet. Derfor har vi i år en ekstra dag på programmet, hvor vi inviterer de studerende ind for at få øje på robotterne," siger Kim Reeslev.

101-års fødselsdag

På vej ud af teltet støder et hornorkester med rigtige mennesker til festen. Et par trompeter og basuner spiller Cliff Richards Congratulations, mens de marcherer ind i teltet.

Det skal ikke glemmes, at der i år fejres en 100-års fødselsdag, selvom det faktisk ikke er helt sandt.

I år er det nemlig ikke 100, men 101 år siden, at ordet robot første gang blev ytret.

Det skete i et tjekkisk teaterstykke skrevet af Karel Čapek og blev brugt til at beskrive en humanoid, altså en skabning, der ligner et menneske med arme, ben og hoved, men ikke er det.

I dag er robotterne som bekendt ikke længere fantasiskabninger, og selvom Elon Musk for nyligt offentliggjorde planer om sin kommende robot, der ligner et menneske og skal kunne klare din indkøbstur, så er langt de fleste robotter industrielle maskiner, der udfører faste opgaver.

Hornorkesteret fortsætter ind til robotterne, og gæsterne farer ud. Det er blevet tid til at høre om robotterne i stedet for at kigge på dem.

Elon Musks nye plan: Tesla-robotter skal klare din indkøbstur

De er rykket ind på kaffebarer, hoteller og hospitaler: Nu skal robotterne redde klimaet

Roboteventyret er på vej frem efter et coronadyk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også