Julie Dalsgard er 26 år, nyuddannet og nu direktør i robotpioners nye virksomhed

26-årige Julie Dalsgard er blevet forfremmet til direktør i fynsk robotselskab. Det er ikke, hvem som helst, der har betroet hende den post – bag selskabet står blandt andet Universal Robots-stifter Esben Østergaard.
Foto: PRESSE
Foto: PRESSE

Det kom meget bag på Julie Dalsgard, da hendes chef Søren Stig en dag mellem jul og nytår ringede og spurgte, om hun havde lyst til at afløse ham som direktør i robotselskabet Lifeline Robotics.

De talte egentlig om noget helt andet arbejdsrelateret, og så kom spørgsmålet lidt henkastet ved afslutningen af samtalen.

"Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke lige havde set det komme," siger Julie Dalsgard og griner som om, hun stadig ikke helt har forstået det.

Hun er bare 26 år, færdiguddannet i sommer og fra årsskiftet direktør i robotselskabet Lifeline Robotics, der er stiftet af en række prominente navne fra det danske erhvervsliv.

Bag selskabet står blandt andre Esben Østergaard – medstifter af megasuccesen Universal Robots – og Søren Stig – tidligere højtprofileret erhvervsmand med en lang karriere i Mærsk og i dag investor.

Sidstnævnte var selv direktør i selskabet, der blev stiftet i april måned for knap et år siden som en direkte udløber af coronakrisen. Lifeline Robotics har udviklet en fuldautomatiseret robot, der kan pode mennesker og dermed spare mandetimer i en pandemi.

Tager det hele ovenfra og ned

Da Julie Dalsgard først blev præsenteret for idéen om forfremmelsen til en direktørpost af Søren Stig, tænkte hun: "Uh, hvordan klarer jeg lige det?"

Men efter at det første stik af umiddelbar tvivl havde lagt sig, fandt Julie Dalsgard tryghed i, at hun kunne læne sig op af stifterne og bestyrelsen, når hendes egen beskedne erfaring kommer til kort.

"De ved godt, at jeg ikke har 30 års direktørerfaring. Vi skal arbejde sammen, og jeg kan altid sparre med dem om de punkter, jeg er usikker på," siger hun.

Du kommer også til nogle gange at skulle træde lidt i karakter også overfor dem. Hvad tænker du om det?

"Det vil de faktisk gerne have. Ingen af os har udviklet et produkt som det her før. Esben har stiftet Universal Robots, men det er en industrirobot – vi udvikler medicinsk udstyr. Så vi er alle i samme båd, men med hver vores bagage, som vi kan bruge," siger hun.

Julie Dalsgard tror på, at hun kan bidrage med en åbenhed og en umiddelbarhed, som hun har, fordi hun endnu ikke er formet af systemer og rutiner.

"Det lyder måske fjollet, men jeg er ung endnu og ny på arbejdsmarkedet, så jeg er endnu ikke blevet farvet af så meget. Jeg er ikke begrænset af en indøvet måde at gøre tingene på," siger hun.

Julie Dalsgard kan godt selv se, at det er en lidt ekstraordinær situation, hun er havnet i, men man skal ikke have talt længe med hende for at fornemme, at hun tager det hele ovenfra og ned.

"Det var ikke min plan, at jeg skulle være direktør så tidligt i mit arbejdsliv. Men det er sådan, det er blevet, så nu tager jeg det med og ser, hvad jeg kan få ud af det," siger hun.

"Det er jo trods den flotte titel bare et job. Hvis jeg ikke kan klare det, så er jeg jo fri til at sige op ligesom alle andre i en almindelig stilling."

Problemløser

Det er ikke kun alderen og den relativt korte erfaring, der er usædvanligt ved Julie Dalsgard som direktør. Også hendes køn skiller hende ud. Robotbranchen er mandsdomineret, og det vrimler ikke med kvinder i Julie Dalsgards position.

Det synes hun selv er "ærgerligt" og peger på, at det hele starter på uddannelsesinstitutionerne. Ikke særligt mange kvinder læser robotteknologi.

Da hun selv skulle vælge sin uddannelse, var hun faktisk forbi robotteknologi-uddannelsen på Syddansk Universitet i Odense, men for hende var det afskrækkende, at der dengang kun var en enkelt kvindelig studerende på den årgang, hun blev introduceret for.

"Jeg har altid godt kunnet lide at arbejde sammen med drenge, men jeg tænkte, at man virkelig kunne blive et fokuspunkt alene på grund af sit køn, hvis man som ene pige vælger at starte på sådan en uddannelse," siger Julie Dalsgaard, som gerne ser, at den næste robotingeniør, der skal ansættes i Lifeline Robotics, er en kvinde.

Julie Dalsgard endte med at tage en bredere uddannelse i produktudvikling og innovation, hvor hun kun har "lært meget lidt om robotter". At hun alligevel er endt i spidsen for en robotvirksomhed, forklarer hun med, at der bor en "problemknuser" i hende.

"Man kan bruge robotteknologi til at løse alverdens problemer, og det er det, der tænder mig," siger hun.

Og så handler det også om, at Julie Dalsgard bor og har studeret hele sin uddannelse i Odense, hvor hun er blevet introduceret til det fremadstormende økosystem af robotvirksomheder, der holder til i og omkring byen – anført af Universal Robots.

"Jeg synes, det er vildt spændende, og ligesom mange andre ser jeg en enorm fremtid i det," siger hun.

Succesen for en af de fremadstormende selskaber står hun nu selv i spidsen for at skabe. Det er uventet, men her lidt efter en måned i jobbet, er det en selvsikker Julie Dalsgard i den anden ende af røret.

"Det hele gik så hurtigt, og jeg nåede slet ikke at overveje, om det var en vanvittig beslutning, jeg var ved at tage. Jeg tænkte, at det må jeg tage, som det kommer," siger hun.

"Jeg er ikke så bekymret anlagt. Jeg tror, at man kan lære det meste, og så skal man nok finde ud af det henad vejen."

Investorer støtter robotselskaber under coronakrisen 

Danske forskere først med robottest for corona 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også