It-studerende jubler over jobmuligheder: "Det er jo skide fedt"

Manglen på it-folk er kærkommen fakta på ITU. De studerende glæder sig over, at de har bolden overfor virksomhederne, når de er færdiguddannede. "Det giver nogle forhandlingsmuligheder," siger studerende.
Cæcilie Iversen og Phillip Raffnsøe læser begge softwareudvikling på IT-Universitetet i København. | Foto: Astrid Krysfeldt
Cæcilie Iversen og Phillip Raffnsøe læser begge softwareudvikling på IT-Universitetet i København. | Foto: Astrid Krysfeldt

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg sidder og klapper i mine små hænder, når jeg hører det – det er jo skide fedt."

Sådan siger Cæcilie Iversen, der læser softwareudvikling på IT-Universitetet, som respons på, at it-folk er en mangelvare i det danske erhvervsliv.

ITWatch har besøgt ITU på Amager for at tale med dem, der er så stor rift om, nemlig de it-studerende, der om nogle år skal arbejde i store og små it-virksomheder.

Tal fra IT-Branchen viser, at der i dag mangler over 3000 it-specialister, og at det tal vil stige til 19.000 i 2030.

Og det glæder ikke overraskende de studerende i den store bygning, der ligger ud til Emil Holms Kanal i København.

Inden for de grå mure er der travlhed på gangene denne formiddag i maj. Opgaver skal afsluttes inden sommerferien, og specialer gennemlæses, inden der kan sættes punktum bag den sidste algoritme.

I skolens læsecafé Café Analog åbenbarer der sig lidt af en oase i den massive bygning, der troner ved kanalen.

Herinde er der malerier på væggene, farvestrålende bøger på hylderne, og et jazzende lydtæppe leder tankerne væk fra kode og algoritmer.

Cæcilie Iversen og Phillip Raffnsøe læser begge softwareudvikling på andet semester, og for dem var det ikke uvæsentligt i valget af studie, at de er så godt som sikret et job, når de er færdiguddannede.

"Det er fedt at vide, at der ikke er mangel på jobs, når vi kommer ud. Det gør helt sikkert også, at jeg føler, det er mig, der har bolden overfor virksomhederne. Det giver nogle forhandlingsmuligheder," siger Phillip Raffnsøe.

Den kendsgerning vægter også tungt for Cæcilie Iversen.

"Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg interesserer mig for it, og fordi jeg kan se mange jobmuligheder i det. For mig er det perfekt, at det, jeg interesserer mig for, er noget, jeg kan se en fremtid i," siger hun.

Foto: Astrid Krysfeldt
Foto: Astrid Krysfeldt

Cæcilie Iversen og Phillip Raffnsøe.

Høj løn eller hyggelig atmosfære

Skal de studerende pege på, hvilke virksomheder der står øverst på listen, så vælger de blandt andre Google og Microsoft fuldstændigt i tråd med, hvad en undersøgelse for nyligt viste.

"Der er noget prestige i at sige, at man arbejder hos Microsoft. Det sted har jeg en forkærlighed for," siger Cæcilie Iversen. Virksomheden var den erklærede drømmedestination, da hun startede på sin uddannelse.

"Og sådan har jeg det stadig," siger hun, men tilføjer med et smil:

"Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at hvis nogen tilbød mig en betydeligt højere løn et andet sted, så ville jeg slå til."

Phillip Raffnsøe tilslutter sig, at den høje løn bestemt er attraktiv, men han prioriterer også et miljø, han føler sig hjemme i, højt.

"Generelt er det min opfattelse, at de studerende herude ikke er nogen, der tager jakkesæt og slips på. Mit krav til en virksomhed er, at miljøet skal være laid back, og det ser man heldigvis tit ude i branchen. Det er lækkert med en høj løn, men jeg er også bare glad for, jeg kan lave noget, jeg synes om, et rart sted."

Headhunter bachelorer

Ved et bord ikke langt fra Cæcilie Iversen og Phillip Raffnsøes computere sidder Emil Petersson, Amanda Bastrup og Magnus Krogsbøll, der alle tre læser softwareudvikling.

De gnider sig også i hænderne over manglen på netop deres slags. Helt konkret oplever de, at it-virksomheder tropper op på studiet for at headhunte de studerende på blandt andet matchmaking-messer.

"Her bliver folk headhuntet allerede på deres 4. eller 5.-semester til noget, der minder om et fuldtidsjob," siger Emil Petersson.

En mulighed, han selv kunne være fristet af, når han er nået lidt længere i sine studier.

Foto: Astrid Krysfeldt
Foto: Astrid Krysfeldt

Fra venstre: Magnus Krogsbøll, Amanda Bastrup og Emil Petersson.

Udover at virksomhederne rent fysisk kommer ud på ITU, så ser han også manglen på it-medarbejdere stå bøjet i neon i opslag på de sociale medier.

"Der skriver de, at det er ok, at man ikke er fantastisk til at kode – "Vi skal nok lære dig resten, men vi skal virkelig bruge dig." Det er synligt, at der er stor rift om folk," siger han.

Alle tre peger desuden på, at selvom drømmevirksomhederne er de klassiske højdespringere på listen over eftertragtede it-virksomheder – det være sig Google, Microsoft, Blizzard, IBM og Apple – så udvider det horisonten, at andre virksomheder har vist flaget på gangene på ITU.

"Der er mange af virksomhederne, man kender, fordi de har været herude på jobmesserne, som man ellers ikke havde overvejet. Så det gør en forskel, at de kommer herud," siger Emil Petersson.

De to andre nikker samstemmende.

Tilbage hos Cæcilie Iversen og Phillip Raffnsøe gælder det også, at jobmesserne gør indtryk.

"Firmaerne kommer tit herud, og man bliver revet i på gangene. Det er godt at opleve, at der er så stor interesse," siger Phillip Raffnsøe.

At de studerende bliver headhuntet, før de når at sætte punktum på specialet, får også Cæcilie Iversen til at glæde sig over sine karrieremuligheder.

"Jeg er glad for at se, at det, man læser, ikke fører ud i arbejdsløshed. Og det gør, at jeg tænker, at jeg skal tage min kandidat, for så er jeg mere attraktiv og kan kræve mere," siger hun med et smil.

Her er virksomhederne, som de studerende helst vil arbejde i

Headhunter: De her folk vil it-branchen have 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også