Foreninger vil have politisk handling efter udmelding fra ITU

Efter IT-Universitetets udmelding om at lægge planerne om et campus i Vejle i graven, ryster flere foreninger på hovedet over politikerne manglende forståelse. De lytter ikke til branchens nødråb, lyder kritikken.
Foto: PR/IT-Universitetet
Foto: PR/IT-Universitetet

Fagforeningerne Prosa og IDA, der begge organiserer it-professionelle i Danmark, langer nu ud efter politikerne, efter ITWatch i dag kunne fortælle, at ITU’s planer om et nyt campus i Vejle er lagt i graven.

Det har ITU valgt at gøre, fordi Syddansk Universitet er kommet med en lignende plan om et campus i den jyske by, som blandt andet har fået opbakning fra Vejle Kommune.

ITU præsenterede oprindeligt idéen om et campus i Vejle for at leve op til regeringens krav om udflytning af studiepladser.

Universitetet har tidligere meldt ud, at man for at opfylde regeringens udflytningskrav er nødt til at nedlægge 86 studiepladser i København frem mod 2030.

Prosas forbundssekretær Morten Rønne er stærkt uforstående over for, at ITU nu dropper planerne om et campus i Vejle:

"Det sender et helt forkert signal, at man skærer ned på antallet af it-studiepladser på et attraktivt og visionært studiested som IT-Universitet, når der i den grad er mangel på it-professionelle i Danmark," siger Morten Rønne og fortsætter:

"Der skal generelt sikres at større optag på it-uddannelserne, hvis vi skal følge med efterspørgslen på arbejdsmarkedet."

IDA’s formand Thomas Damkjær Petersen bakker kritikken op og undrer sig over, hvilket motiv der egentlig ligger bag planerne om at udflytte 10 pct. af studiepladserne i de store byer.

Han frygter, at universiteterne til sidst opgiver at leve op til de politiske krav, hvis de uden held bruger tid og kæfter på at finde løsninger, der ender med ikke at blive til noget.

"Det kunne jo godt ligne, at politikerne på Christiansborg har bedt universiteterne om at lægge et puslespil, hvor motivet er sløret, og brikkerne ikke helt passer sammen. Hvis der kommer mange flere af disse sager, hvor universiteterne uden held har brugt tid og kræfter på at efterleve de politiske ambitioner, ender det med, at de til sidst giver op, og skærer optaget med ti procent. Det scenarie tør jeg slet ikke tænke til ende," siger Thomas Damkjær Petersen.

Flere pladser, ikke færre

Med ITU’s og SDU’s udmelding ligger der ikke noget fast i forhold til, hvor mange it-studiepladser, der kommer til at blive tilført.

ITU havde planer om op til 1.500 studiepladser, mens SDU har planer om op til 2.000 studiepladser fordelt på ikke kun it-uddannelser, men også ingeniøruddannelser og uddannelser inden for sundhedsområdet.

Det er et kæmpe problem, mener Mette Lundberg, der er direktør for Politik og Kommunikation i IT-Branchen.

"Tallene viser klart, at der er mangel på it-folk på hele arbejdsmarkedet og at det koster erhvervslivet vækst og omsætning hver eneste dag. Derfor må politikerne høre os, når vi siger, at på it-området nytter det ikke at flytte rundt på pladserne. Her må de i stedet finde pengene til at skrue op og skabe flere nye pladser både i og udenfor byerne," siger Mette Lundberg.

Den udlægning er Thomas Damkjær Petersen helt enig i.

"Når det gælder ingeniører, it-folk og en række andre STEM-uddannede, har erhvervslivet et massivt behov for, at der uddannes flere - ikke færre. Den problemstilling savner jeg, at politikerne tager fat om," siger IDA’s formand Thomas Damkjær Petersen.

Behov for samarbejde

Men det ene bør ikke udelukke det andet, mener Morten Rønne, der er forbundssekretær i Prosa.

Hen fremhæver IT-Vest, der er et uddannelses- og forskningssamarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

De tre universiteter er gået sammen om at udbyde masteruddannelser inden for it og står som et eksempel på, at samarbejde kan være vejen frem, lyder det fra forbundssekretær Morten Rønne.

"Det er trist, at ITU må opgive sine planer omkring yderligere studiepladser i Vejle. Det bedste for Danmark og dansk erhvervsliv ville være, at der var plads til uddannelser fra både SDU og ITU i Trekantområdet. Vi håber, at de kan finde frem til et samarbejde, hvor der bliver plads til begge," siger Morten Rønne.

For IT-Branchen er det vigtigste dog, at politikerne kigger på muligheder for finansiering, der muliggør en forøgelse af studiepladser.

Om det er SDU eller ITU, der udbyder pladserne, er mindre vigtigt, lyder det fra Mette Lundberg.

"Der er stort behov for flere it-folk i hele landet. Derfor er det også positivt, hvis det lykkes at få politisk opbakning og finansiering til at få etableret nye it-uddannelsespladser i Vejle," siger Mette Lundberg og fortsætter:

"Fra vores medlemmer i området hører vi, at der er stigende konkurrence om it-specialisterne og nye kandidater fra Vejle vil både kunne bidrag til at afbøde den akutte mangel på it-folk lokalt og i resten af landet."

Pladserne i Vejle må dog ikke oprettes på bekostning af studiepladser i byen, afslutter Mette Lundberg.

"Men vi kommer ikke udenom, at der er en stor koncentration af it-virksomheder og it-arbejdspladser i de store byer og ikke mindst i hovedstadsområdet og her er arbejdsmarkedet for it-folk helt rødglødende. Så det er en katastrofe, hvis udflytningsplanerne ender med at indebærer at vi mister it-uddannelsespladser blandt andet på ITU."

IT-Universitetet opgiver planer om campus i Vejle

Minister: ITU-plan er ikke det endelige resultat

Politikere på stribe kritiserer udflytningsplaner

It-branchen om lukning af studiepladser på IT-Universitetet: "Det er tankeløst" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også