ITWatch

It-branchen om lukning af studiepladser på IT-Universitetet: "Det er tankeløst"

Brancheorganisationer og virksomheder udtaler massiv kritik af ITU's reduktionsplan. Planen betyder, at 10 pct. af studiepladserne forsvinder, når vi rammer 2030.

Foto: PR/IT-Universitetet

Regeringens krav om at udflytte studiepladser og lukke en del af pladserne i de større byer får nu den konsekvens, at IT-Universitetet (ITU) må lukke 10 pct. af deres studiepladser i 2030.

Det møder skarp kritik fra både brancheorganisationer og de virksomheder, der i stor stil efterspørger it-medarbejdere.

"Det er tankeløst, at ITU bliver tvunget til at skære uddannelsespladser væk, bare fordi de ligger i København. Specielt fordi de unge søger til it-studierne som aldrig før, og erhvervslivet skriger efter it-kompetencer," siger Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen, til ITWatch.

Konkret vil ITU lukke 1-3 studiepladser hvert år på alle berørte uddannelser frem mod 2030. Det betyder, at der i 2030 vil være 86 færre studiepladser i forhold til antal optagne i 2019.

Vi har som branche i mange år kæmpet for at få flere til at interessere sig for it og teknologi, og det er lykkedes. Men det er spildte kræfter, når politikernes tunnelsyn sætter en kæp i hjulet.

Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen

I forvejen afviser ITU tæt på halvdelen af alle førsteprioritetsansøgere, fordi interessen for universitetets uddannelser er steget markant de seneste år.

"Vi har som branche i mange år kæmpet for at få flere til at interessere sig for it og teknologi, og det er lykkedes. Men det er spildte kræfter, når politikernes tunnelsyn sætter en kæp i hjulet på at støtte det erhvervsliv, der betaler regningen for vores velfærdssamfund," siger Natasha Friis Saxberg.

ITB-direktøren peger også på, at erhvervslivet generelt står overfor en digitalisering, der må bremses, men som er bidende nødvendig for konkurrenceevnen for hele erhvervslivet.

Nana Bule, der er adm. direktør i Microsoft Danmark, er enig.

"Det her handler hverken om Microsoft eller it-branchen, men om hele erhvervslivet og vores samfund som helhed," siger hun og fortsætter:

"Vi har brug for flere med it-kompetencer for at drive den digitale omstilling i både virksomheder og myndigheder, og næste bølge af innovation, vækst og velfærd i samfundet. Hvis vi står uden den arbejdskraft, så skader det ikke bare virksomhederne og vores konkurrenceevne, men vil sætte Danmarks digitale førerposition over styr."

Alle uddannelser rammes

Reduktionen af studiepladser er kort sagt en rigtig dårlig nyhed, mener branchedirektør i DI Digital, Rikke Zeberg.

"Med reduktionen af pladser vil der være endnu flere dygtige unge, som bliver afvist i døren. Det er at smide guld på gaden. Det bør være et wake-up-call til regeringen og folketingets partier," siger hun og fortsætter:

"Regeringens eget digitaliseringspartnerskab har for nyligt anbefalet regeringen at sikre, at alle kvalificerede ansøgere til it-uddannelser optages."

En rapport fra IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA viste i juni 2021, at der ville mangle lige over 22.000 it-uddannede i 2030.

Samtidig viser IT-Branchens årlige it-barometer, at it-virksomhederne allerede nu mærker mangel på hænder. 58 pct. af it-virksomhederne svarer i 2021, at de har måttet opgive at besætte stillinger, mens 27. pct har måttet takke nej til opgaver.

Med reduktionen af pladser vil der være endnu flere dygtige unge, som bliver afvist i døren. Det er at smide guld på gaden.

Rikke Zeberg, branchedirektør i DI Digital

Softwarehuset Trifork er en af de virksomheder, der akut mangler mandskab.

"Behovet for veluddannede it-folk fra de danske uddannelsesinstitutioner er stigende, og der er mangel på softwareudviklere i Danmark allerede i dag. I Trifork har vi mange ubesatte stillinger, fordi der er kamp om de dygtige it-folk. Derfor er vi fortalere for initiativer der skaber flere it-uddannede, ikke det modsatte," siger presseansvarlig i Trifork, Peter Rørsgaard.

Hos Unit IT er adm. direktør, Mark Frihagen, helt enig. Han peger på, at det er "et stort skridt i den meget, meget forkerte retning", når ITU skærer i antallet af studiepladser.

"Vi kan som alle andre kun se et stigende behov for specialiserede og kompetente mennesker i vores branche, og det stopper ikke her. Vi har kun set toppen af isbjerget i forhold til den her udfordring. Efterspørgslen efter den type kompetencer, som vi også har, er eksponentiel stigende," siger han og fortsætter:

"Uanset hvad så er fjernelse af studiepladser inden for vores branche og i særdeleshed inden for de mere specialiserede grene et no go i vores optik."

Vil oprette pladser i Jylland

I et forsøg på at imødekomme regeringens udflytningskrav præsenterede ITU sammen med Vejle Kommune og Dandy Business Park i juni et forlag om at oprette et nyt it-campus i Vejle.

Hvis forslaget går igennem, vil det betyde, at ITU vil oprette 400 nye studiepladser på bachelorniveau om året, og det nye campus vil efter fuld indfasning af både bachelor- og kandidatuddannelser have plads til 1.550 studerende.

Uanset hvad så er fjernelse af studiepladser inden for vores branche og i særdeleshed inden for de mere specialiserede grene et no go i vores optik.

Mark Frihagen, adm. direktør i Unit IT

Forslaget afventer finansiering fra finansloven, så der er endnu uvist, om de ekstra pladser bliver en realitet. Men hos Unit IT håber Mark Frihagen, at ITU får held med at oprette studiepladser i det jyske.

"Jeg synes, det er ekstremt positivt. Mange af dem, der gerne vil specialisere sig og arbejde med it, er ikke nødvendigvis personer, der synes, at storbylivet er alt lyksaliggørende," siger han.

"Så jeg ser det som et kæmpe stort plus, at der kan komme noget mere geografisk spredning på, hvor man kan dygtiggøre sig inden for alle specialistområder inden for it. Jeg tror faktisk, at det kan være en begrænsende faktor for nogle, at det "kun" ligger i København."

IT-Universitetet fjerner studiepladser

Venstre er klar med flere penge til IT Universitetet 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs