ITWatch

Topchef i Microsoft opfordrer til åbenhed om sexisme – men vil ikke dele egne oplevelser

Man bør tale om problemer med sexchikane og være konkret, fremhæver Marianne Dahl, der er højt placeret i Microsoft. Alligevel vil hun ikke selv uddybe, hvad hun mener, når hun på Twitter fremhæver, at listen over groteske oplevelser "er lang." Det er en skam, lyder det fra fagforening, som opfordrer til åbenhed om problematikken.

Foto: Microsoft / PR

Microsoft-boss Marianne Dahl gik forleden ind i debatten om sexisme. Anledningen var, at tv-vært Sofie Linde under et tv-show havde beskyldt en unavngiven tidligere chef for sexchikane, da hun 18 år gammel havde fået ansættelse hos DR.

Chefen forlangte under en julefrokost, at den i dag kendte tv-vært gav ham oralsex. Ellers ville han smadre hendes karriere, forklarede Sofie Linde.

Beskyldningen har vakt stor debat i mediebranchen og fik også Marianne Dahl til tasterne. På Twitter sendte hun en tak til Sofie Linde.

"Vigtigt at være konkret og fortælle hvordan det også er. Listen af groteske situationer er lang - og minder mig om at jeg også bør dele ud af mine. Ligesom du bør af dine," fremhævede hun, der formelt har titel af vice president i Microsoft Vesteuropa, og tilføjede:

"Kun ved at tale om det kan vi ændre det."

ITWatch ville gerne have talt med Marianne Dahl om, hvad det er for nogle groteske situationer, hun har oplevet. Men hun har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview.

Det ærgrer it-fagforbundet Prosa, der er enig med Marianne Dahl i, at det er vigtigt at være konkret og tale om sexchikane og andre groteske oplevelser. Ifølge formand Niels Berthelsen sender Marianne Dahl et blandet signal, når hun ikke vil uddybe sit tweet. For på den ene side opfordrer hun folk til at tale om det, men på den anden side vil hun ikke uddybe, hvad hun selv har oplevet: 

"Nu ved jeg ikke præcis, hvad hendes bevæggrunde er, men når man først åbner ballet, bliver man vel også nødt til at følge op på det, ellers bliver det mærkeligt."

Hvorfor er det så vigtigt?

"Hvis hun stadig har nogle historier, som er aktuelle, så skal de frem, for ellers kan man ikke ændre noget – hvis vi alle sammen bare siger, at der er et problem, men ikke vil komme nærmere ind på, hvad det er for et problem, så får man ikke løst noget. Specielt for virksomheder er det vigtigt at vide, så man kan diskutere den kultur, der er på arbejdspladsen," påpeger Niels Berthelsen.

En god påmindelse

ITWatch har efterfølgende modtaget et skriftligt citat fra Marianne Dahl, hvor hun understreger, at man skal forstå hendes tweet i en bred kontekst.

"Mit tweet skal ses som en støtte til hele bevægelsen mod et mere mangfoldigt arbejdsmarked. Sofie Lindes optræden var en god påmindelse om vigtigheden af at få italesat, når noget ikke er i orden, men det behøver ikke nødvendigvis være i pressen. Derimod er dialogen vigtig at tage i virksomhederne, sportsforeninger, organisationer og andre steder, hvor vi arbejder sammen," skriver hun, der udover Microsoft har været ansat hos Accenture, TDC og Codan.

"Helt generelt oplever jeg, at tech-branchen er på rette vej med mange kvindelige ledere og et voksende fokus på diversitet og inklusion, hvilket gør mig glad og stol."

Hos Prosa har man også fokus på sexisme i it-branchen. I samarbejde med videnscenteret Kvinfo har fagforbundet kortlagt sexismen både blandt studerende og personer på arbejdsmarkedet, der traditionelt har været domineret af mænd.

"Undersøgelserne viser, at der faktisk er kvinder, som opfatter, at det er et sexistisk miljø, og at det kan give nogle problemer at være kvinde, når det er så mandsdomineret," siger Niels Berthelsen.

"Vi vil gerne have en blandet, mangfoldig arbejdsplads både for kvinder og LGBT-personer. Og hvis der ikke er et miljø, hvor man håndterer og anerkender de forskelligheder, der er, så har man et usundt arbejdsmiljø. Det vil vi gerne sætte fokus på og få et arbejdsmiljø, som gør, at også kvinder synes, det er tiltrækkende at arbejde i faget."

Microsoftchef: For tidligt at gøre regnebrættet op når det gælder corona

Prosa venter med bekymring på ophævelse af lønpakker 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs