Softwareselskab indfører fire dages arbejdsuge for at tiltrække nye medarbejdere

De nye tiltag sker med henblik på højere medarbejdertilfredshed og et fremtidigt rekrutteringsværktøj udover en kortere arbejdsuge er der sket en række andre tiltag, fortæller direktør i it-selskabet  til ITWatch. Men det må ikke koste omsætning og indtjening.
Bo Kønskov, CPO og medejer af Abtion. | Foto: PR/Abtion
Bo Kønskov, CPO og medejer af Abtion. | Foto: PR/Abtion

Softwareselskabet Abtion har indført en fire dages arbejdsuge på en forsøgsordning, som varer fire måneder.

Bo Kønskov, medejer og CPO hos Abtion, fortæller, at tiltaget sker for at får øget medarbejdertrivsel, og at han håber, at det kan give Abtion i fordel i forhold til rekruttering på den lange bane. For det er hårdt at tiltrække arbejdskraft i it-branchen.

"Det kommer sig en smule af, at rekruttering er et tough call," siger han og fortsætter:

"Når der ikke er så mange fisk i havet, så begynder man også at fiske hos hinanden."

Han understreger, at det er et projekt, som Abtion føler meget stærkt for, og når de har kigget på lignende fortilfælde, har det set positivt ud, så nu skulle det prøves hos Abtion.

"Hvis vi faktisk kan få øget tilfredshed, tjene flere penge og arbejde mindre, hvorfor så ikke prøve det?"

Bo Kønskov fortæller, at erfaringerne indtil videre ser fornuftigt ud for ordningen, men evalueringen skal være god på de basale parametre, hvis ordningen skal fortsætte.

"Resultatet skal være, at vi ikke går ned i omsætning og indtjening. Og vigtigst af alt skal vi have positive tilbagemeldinger fra vores medarbejdere," siger Bo Kønskov.

Han fortæller også, at når selskabet ansætter medarbejdere er der meget opmærksomhed om at fortælle, at arbejdsugen på fire dage kun er en forsøgsordning indtil videre, og at det ikke er sikkert, at det fortsætter.

Det er altså først i fremtiden Bo Kønskov håber at kunne bruge frynsegodet som et rekrutteringsværktøj.

Der er indført pomodoro

Udover en arbejdsuge på fire dage har Abtions ledelse indført pomodoro, som er en bestemt arbejdsform, hvor der arbejdes intenst i 25 minutter, hvorefter der er fem minutters pause.

Medarbejderne hos Abtion har en lampe på siden af skærmen, som lyser rødt i de 25 minutter, hvor der skal arbejdes og grønt i de fem minutter med pause.

Medarbejder hos Abtion arbejder med pomodoro. Lampen lyser rødt, og derfor skal der arbejdes. | Foto: PR/Abtion
Medarbejder hos Abtion arbejder med pomodoro. Lampen lyser rødt, og derfor skal der arbejdes. | Foto: PR/Abtion

"Så er det vigtigt, at man tager pausen. Vi har en app på computeren, som fortæller, når det er pausetid," siger Bo Kønskov.

"Vores programmører har en tilstand vi kalder ’in the zone’," siger han.

Det betyder, at programmørerne har det med at arbejde intenst i nogle timer uden pauser, at det kan være meget hårdt.

Tiltaget kommer med pomodoro kommer altså for at undgå, at medarbejderne køre sig selv trætte på kort tid.

Lampen lyser grønt, og derfor holder medarbejderne pause. | Foto: PR/Abtion
Lampen lyser grønt, og derfor holder medarbejderne pause. | Foto: PR/Abtion

Antallet af møder er halveret

Som endnu et tiltag til at ændre arbejdsgangen er møderne hos Abtion blevet gjort kortere. Et standardmøde er nu 20 minutter, og et langt møde er nu 40 minutter. Før dette tiltag var et normalt møde tit over 40 minutter.

"Det er et krav, at den, der indkalder til mødet, skal skrive en agenda og en målsætning for mødet. Man skal tvinge sig selv til at stilling til, hvad vi skal snakke om, og hvad vi skal have ud af mødet," siger Bo Kønskov.

Han fortæller, at der er kommet 50 pct. færre møder siden de politikker er blevet indført.

Selskabet er langt fra det første der prøver kræfter med firedages arbejdsuger. Selskabet IIH Nordic har gjort det samme, og efter man indførte det, har medarbejderne sammenlagt arbejdet 20.000 færre timer om året, men produktiviteten er samtidig steget med mindst 20 pct., fortæller selskabet til Børsen i starten af året.

"Når vi kun har fire dage om ugen til arbejdet, er vi tvunget til at tænke anderledes. Når vi automatiserer med værktøjer og robotter, vil vi over tid få investeringen mange gange tilbage, fordi vi nu kan øge produktionen med to til ti gange uden at skulle ansætte ekstra mandskab," sagde Henrik Stenmann, adm. direktør og partner i IIH Nordic, til Børsen.

IIH Nordic har, efter man indførte den fire dages arbejdsuge, også oplevet, at sygefraværet er faldende, trivslen er forbedret, og at det er blevet nemmere at rekruttere nye medarbejdere.

Simcorp-chef: Vi kæmper konstant for at holde os attraktive 

Klumme: Drop rekruttering med skyklapper på og stol på AI 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også