ITWatch

Klumme: Drop rekruttering med skyklapper på og stol på AI

Brugen af AI og algoritmer kan sørge for, at jobansøgere udelukkende bedømmes på deres relevante faglige kvalifikationer, skriver Morten Petersen, der er adm. direktør i rekrutteringsplatformen Worksome.

Foto: Worksome/PR

Man skal huske at pleje sit netværk. Tage til gå-hjem-møder, fredagsbarer og drikke kaffe med de rigtige mennesker. Sådan er virkeligheden i dag, hvor en betydelig del af alle job besættes gennem netværk. Fair? Nej. Effektivt? Kun i de færreste tilfælde!

Ledere og rekrutteringsansvarlige er i dag ofte og uforsætligt ’snæversynede’, når de ansætter nye medarbejdere. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er netværket den primære vej for næsten en tredjedel af nyansatte mænd i Danmark, mens det for kvinder gør sig gældende for 24 pct.

Den tendens udgør et problem, for hvordan kan du som leder vide, at du finder den bedst egnede til jobbet, hvis du lader netværket finde kandidaten for dig?

Bevidst om bias

Som mennesker er vi ubevidst styret af en række faktorer, der påvirker rekrutteringsbeslutninger, og som betyder, at vi ikke bedømmer mennesker neutralt.

Denne forudindtagethed – eller bias – i vores beslutninger arbejder ikke altid i virksomhedens interesse. Inden for forskningen taler man om bias som et filter, vi ser verden igennem – et filter, der giver os præferencer for noget frem for noget andet.

Den opløftende nyhed er, at vi i dag allerede via kunstig intelligens (AI) har en teknologi, der kan hjælpe os med ikke kun at gøre os opmærksomme på denne bias, men også kan balancere den.

Algoritmer kan i dag – på få sekunder – overskue tusindvis af kandidater og identificere, hvilke der matcher virksomhedens behov bedst.

Paradoksalt er der desværre i øjeblikket diskussioner om, hvordan vi kan regulere og øge bevidstheden omkring 'bias' i AI-systemer. Men når det kommer til bias, er det ikke AI, der er problemet – det er mennesker.

Fokus på faglighed

For lad os nu være ærlige. I dag er vi tilbøjelige til at ansætte personer, vi kender på forhånd, eller som ligner os selv.

Resultatet bliver muligvis, at man får ansat en person, man klinger godt med socialt, hvilket også er vigtigt, men får man også fingrene i kandidaten med den bedste faglighed til jobbet?

Algoritmer derimod er blottet for følelser, så de udelukkende bedømmer en jobansøger ud fra de faglige kompetencer, som er relevante at besidde i det givne job.

Så kære leder, det er dit ansvar at kontrollere din "bias" og bruge de værktøjer, som teknologien giver os.

For hvis du smider skyklapperne og griber den flyvefærdige teknologi, der kan screene og udvælge din drømmekandidat på få sekunder, så kan du kvalificere og effektivisere din ansættelsesproces. Mavefornemmelse er godt – men sjældent godt nok.

Klumme: Kan it-sikkerheden tage overhånd? 

Klumme: Digitaliserer virksomhederne eller bygger de fremtiden? 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs