It-studerende: Vi frygter at blive ansat, fordi vi er kvinder

Kvinderne er i undertal i den danske it-branche, og derfor frygter en række kvindelige it-studerende, som ITWatch har talt med, at de vil blive udsat for positiv diskriminering, når de skal ud på arbejdsmarkedet.
Alma Freiesleben (tv.) og Melissa Høegh Marcher studerer softwareudvikling på ITU og frygter for positiv diskriminering, når de skal ud på arbejdsmarkedet. | Foto: Maria Trustrup Hansen
Alma Freiesleben (tv.) og Melissa Høegh Marcher studerer softwareudvikling på ITU og frygter for positiv diskriminering, når de skal ud på arbejdsmarkedet. | Foto: Maria Trustrup Hansen

"Jeg er nervøs for, at det, at jeg er kvinde, gør, at jeg får et job, og at virksomhederne glemmer at kigge på mine færdigheder."

Ordene kommer fra 22-årige Alma Freiesleben, som læser softwareudvikling på IT-Universitetet, ITU, og bekymringen vækker genklang hos Melissa Høegh Marcher, der går på samme studie.

"Vi hører hele tiden, at alle virksomhederne hungrer efter kvinder, så jeg tænker, at det kan ske. At man ikke selv kommer til at være det gode for firmaet, men at ens køn kommer til at være det gode for firmaet," siger Melissa Høegh Marcher.

ITWatch møder de to kvindelige it-studerende til en snak om den ulige balance mellem mænd og kvinder på it-uddannelserne. På ITU's bacheloruddannelse i softwareudvikling er andelen af kvinder omkring 20 pct., men det tal var helt nede på 7 pct. i 2013.

Ifølge en undersøgelse fra interesseorganisationen IT-Branchen er der omkring 24 pct. kvinder i den danske it-branche. Dette tal dækker dog også de mindre tekniske stillinger som eksempelvis salg og HR.

Både Alma Freiesleben og Melissa Høegh Marcher kan godt mærke, at de som kvinder skiller sig ud i en ellers mandsdomineret verden, og det skaber bekymringen om en mulig positiv diskriminering.

"Jeg kan være vildt bange for, at de kun vælger mig på baggrund af, at jeg er kvinde," siger Alma Freiesleben og fortsætter:

"Det bliver måske for let at få et job, men det er i virkeligheden kun for at sikre virksomhederne en bedre kønsfordeling."

"Det er tydeligt, at de gerne vil have mig"

Katrine Bjørn Thoft læser civil softwareteknologi på Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Hun kan også mærke den massive interesse fra virksomhederne – eksempelvis når de besøger universitetet til forskellige events.

"Når jeg står med en gruppe af mine drengevenner, og virksomhederne spørger, hvad vi læser, svarer drengene, at vi læser softwareteknologi. Så kigger virksomhederne på mig og spørger "Også dig?" Og når jeg siger ja, snakker de pludselig kun til mig," fortæller Katrine Bjørn Thoft.

"Det er tydeligt, at de gerne vil have mig – på trods af de ikke kender til andet end min uddannelsesretning."

Katrine Bjørn Thoft sætter pris på, at der er en masse jobmuligheder, når hun er færdig med studiet, men hun synes også, at det er "overvældende at blive valgt, fordi man er en pige."

"Det, synes jeg ikke altid, er positivt. Jeg vil jo gerne vælges på grund af kvalifikationer og ikke på grund af køn," siger hun.

På Katrine Bjørn Thofts uddannelse, civil softwareteknologi, er der i år i alt 246 aktive studerende. 37 af dem er kvinder, hvilket svarer til 15 pct. I 2015 var andelen 9 pct.

Allergi mod lyserøde døre

DTU har generelt et fokus på at øge andelen af kvinder på it-uddannelserne, fortæller dekan Martin Etchells Vigild.

Han er dog også meget opmærksom på, at den positive diskriminering er en udfordring, og han oplever, at de kvindelige studerende reagerer negativt, hvis de får særbehandling.

"De skal føle sig trygge, og der skal tages hensyn, men hvis det bliver for meget, kan det have en negativ effekt. For kvinderne er der ikke, fordi de er kvinder. De er der, fordi de er kamp dygtige, og fordi de brænder for softwareteknologi og it i forskellige former," siger Martin Etchells Vigild.

Han understreger, at DTU derfor skal være opmærksom på problemstillingen og ikke "lave lyserøde døre ind til softwareteknologi."

"Der er lidt af en allergi blandt nogle af de studerende og de kvindelige institutsdirektører og professorer mod positiv særbehandling, og de vil meget gerne have sig frabedt fokus på deres køn, men i stedet rette fokus på sagens kerne og indhold."

Diversitet er vigtig

Selvom det øgede fokus på kvinder i it nogle gange kan være forstyrrende, mener både Alma Freiesleben og Melissa Høegh Marcher, at det er vigtigt. Alma Freiesleben valgte faktisk softwareudvikler-uddannelsen, fordi hun gerne vil udfordre kønsdiversiteten.

"Da jeg skulle vælge uddannelse, besøgte jeg nogle universiteter og kom herud (på ITU, red.) og syntes, at det var et virkelig fedt sted. Jeg var med til en forelæsning, som var virkelig spændende, og så så jeg, at der ikke var nogen piger overhovedet. Det ville jeg gerne udfordre," siger Alma Freiesleben.

I dag synes Alma Freiesleben stadig, at temaet omkring kvinder i it er vigtigt, og hun har derfor også valgt at skrive sit bachelorprojekt om emnet.

Generelt mener de to studerende, at debatten er vigtig, fordi alle skal spille en rolle i den digitale udvikling.

"It er i alt, hvad vi laver. Der er et underliggende net af it i hele verden, og det er bare rigtig ærgerligt, når man tænker på, at det kun er mænd, der har siddet og lavet det. It skal skabe så meget i verden, så det skal da være alle mulige mennesker, der er med til at lave det," siger Melissa Høegh Marcher og fortsætter:

"Det gælder både, om det er forskellige nationaliteter, seksualitet, køn eller noget fjerde. Det er super vigtigt at få flere kvinder ind, for jeg tror, at når man starter et sted, får man også sat gang i nogle flere ting omkring diversitet i it-branchen."

Opgør med mandedominans: For få kvinder kan koste forfremmelsen 

Microsoft-topchef er nørd "ind til knoglerne" og vil nedbryde fordomme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også