Danske it-selskaber venter vokseværk til de ansattes løncheck næste år

Lønnen i it-branchen har de sidste år udviklet sig i takt med resten af arbejdsmarkedet. Men forudsigelser fra danske it-selskaber fortæller, at 2019 bliver året, hvor it-lønningerne stikker af fra gennemsnittet. Prosa og ITB er uenig om årsagen.
Birgitte Hass, direktør i IT-Branchen | Foto: Mark Thyrring
Birgitte Hass, direktør i IT-Branchen | Foto: Mark Thyrring

I 2019 kan de ansatte i danske it-selskaber se frem til en større lønstigning, end de plejer.

Sådan lyder forudsigelserne fra danske it-selskaber, der har givet deres bud på næste års lønstigninger.

Ifølge Visma Enterprises undersøgelse "Lønregulering 2018 og 2019" kan direktører i it-branchen glæde sig over en lønstigning på 2,3 pct. i 2019. Almene medarbejdere kan se frem til en stigning på 2,5 pct. og mellemledere og andre chefer en stigning på 2.0 pct.

Det er en større stigning end branchens ansatte vil opleve i 2018. I undersøgelsen er 30 forskellige, danske it-virksomheder blevet adspurgt, om deres forventede lønregulering for i år og næste år.

Lønstigningerne for 2018 ligger på 2.0 pct. over hele linjen i it-branchen – om det så er direktør-, chef- eller funktionærløn.

Lønudvikling slår gennemsnittet

Den samlede undersøgelse indeholder svar fra 196 virksomheder, som er fordelt over mange forskellige brancher, alt fra transport- til rejsebranchen.

Her lyder stigningen i 2018 på 2.0 pct. og forudsigelserne for 2019 lyder også på 2.0 pct. for direktører, almene medarbejdere og chefer.

Dermed vil it-branchens lønstigninger slå erhvervslivets gennemsnitlige stigninger.

ITB: En naturlig forklaring

Hos interesseorganisationen It-Branchen ses den forventede lønstining som en naturlig konsekvens af, at danske it-selskaber har problemer med at skaffe it-specialister. For hvis der er kamp om talenterne, så vil man givetvis sætte lønnen op.

"Det er naturligt, hvis man er i en situation, hvor man ved, at der er signifikant ressource mangel, at man så har en forventning om, at lønningerne vil stige. Det er en helt naturlig sammenhæng," fortæller Birgitte Hass, direktør i It-branchen.

Hun referer til tal fra Danmarks Statistik, som fortæller, at lønningerne i it-sektoren indtil nu har fulgt den gennerelle lønudvikling på arbejdsmarkedet. Men hun understreger samtidig at der er en generel optimise i branchen.

"Stigende lønduvikling handler om, at det går godt i branchen," siger Birgitte Hass.

Prosa: Ingen overraskele

Forudsigelserne er ikke imponerende, når Hanne Lykke Jespersen, næstformand i fagforeningen Prosa, bliver spurgt.

Hun ser det som "en helt normal lønstigning"

"At den kommer op på 2,5 pct. I stedet for 2.0, det er der ikke noget overraskende ved," fortæller hun.

Modsat Birgitte Hass fra It-Branchen ser Hanne Lykke Jespersen ikke nogen sammenhæng mellem mangel på arbejdskraft og forudsigelser om større lønstigninger.

"En halv procents stigning er jo ikke det der gør, at du vælger det ene eller andet arbejde for," siger hun.

Prosa-næstformanden bider dog mærke i, at forventningerne lyder på en større stigning til den almindelige medarbejder end til it-direktøren.

"Jeg synes, at det er rigtig godt, hvis medarbejdernes løn kommer til at stige mere end direktørens. For der har været rigtig mange år, hvor direktøren har fået rigtig store stigninger uden at medarbejderne har fået noget."

Her er it-branchens lønmæssige højdespringere og bundskrabere

Fagforeninger: Manglen på arbejdskraft i it-branchen er opreklameret

Fagforening: Danske Intel-ansatte kan se frem til lønstigning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også