It-sikkerhedschef vil støve gamle dyder af efter svensk skandale

Sagen om dårlig håndtering af personfølsomme data i Sverige handler om, at vi behandler data mere lemfældigt digitalt, end når det ligger i fysiske mapper, vurderer Henrik Larsen fra DKCert.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den svenske transportstyrelses lemfældige omgang med personfølsomme data er ikke en it-skandale. I stedet handler den om, at myndighederne svigter offentlighedens tillid, og at man tænker data på en forkert måde.

Det skriver Henrik Larsen, chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert, i en kommentar på Computerworld.

Han sammenligner med dengang, hvor det offentlige opbevarede data om borgerne i aflåste arkivskaber. Da kunne embedsmænd ikke drømme om at udlevere nøglen til skabet til fremmede.

"Vi skal igen opfatte data som betroet gods. Noget, som borgerne eller kunderne har givet os lov til at bruge på betingelse af, at vi passer godt på det. I praksis betyder det, at vi skal være meget omhyggelige, når vi udarbejder databehandleraftaler. Vi skal skrive helt klart, hvem der må behandle data og under hvilke betingelser," skriver Henrik Larsen.

Sagen i Sverige har kostet to ministre jobbet.

Forsker: Svensk it-skandale kan ske i Danmark

Professor: Det kan vi lære af den svenske it-skandale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også